Kontaktirajte nas

Aktualno

Deveta državna matura

Objavljeno

-

Provedba ispita državne mature započela je 7. lipnja. Na državnoj razini ispite je prijavio 35 891 pristupnik, 12 679 iz gimnazija, 17 371 iz strukovnih škola te 5 841 kandidat. Mi smo doznali koliko se učenika vinkovačkih srednjih škola prijavilo za maturu.

U Ekonomskoj i trgovačkoj školi Ivana Domca ukupno je 205 učenika završnih razreda od kojih 160 učenika četverogodišnjih zanimanja mogu izaći na državnu maturu, a riječ je o tajnicima, upravnim referentima i ekonomistima. Prijavilo se i ima pravo izlaska njih 148, što je očekivani broj u ovoj školi iz koje veliki broj učenika nastavlja školovanje.

U Zdravstvenoj i veterinarskoj školi dr. Andrije Štampara ukupno je 115 učenika završnih razreda u smjerovima: medicinska sestra – medicinski tehničar, fizioterapeutski tehničar i veterinarski tehničar. Za državnu maturu prijavilo se 90 učenika što je uobičajeno velik broj prijava u školi u koju dolaze mahom odlični učenici koji se odlučuju nastaviti školovanje u struci ili biraju neke druge fakultete i uglavnom se gotovo svi odlučuju pristupiti maturi.

U Poljoprivredno šumarskoj školi za državnu maturu u ljetnom roku prijavilo se 66 učenika, a maturi pristupa 59 učenika. Ove godine, inače, u završnim razredima u ovoj školi je 159 učenika od kojih 101 u četverogodišnjim smjerovima: poljoprivredni tehničar fitofarmaceut, agrotehničar i šumarski tehničar.

Iz Drvodjelsko tehničke škole Vinkovci ove godine izlaze 32 učenika završnih razreda među kojima je 20 učenika četverogodišnjeg programa: drvodjelskih tehničara dizajnera i drvodjelskih tehničara restauratora. Ispite državne mature prijavilo je njih 14. Sam broj od 32 učenika završnih razreda, pak, govori o sve većem problemu u ovoj školi, a to je sve manji broj učenika zainteresiranih za proizvodna zanimanja koja škola nudi.

U Gimnaziji “M.A. Reljković” ove godine državnoj maturi pristupa 185 učenika. Uz sustavni rad tijekom četiri godine, vinkovačka Gimnazija, ističu, danas je možda jedina škola u Hrvatskoj koja još uvijek ima probnu državnu maturu, a učenici imaju i mogućnost besplatne pripreme. U konačnici rezultati su stvarno dobri, a to pokazuju i rezultati upisa na fakultete gdje je uspjeh jako dobar i nikada nije bilo ispod 90 % prve i druge želje.

A osim za učenike Gimnazije “M.A. Reljković”, matura je obvezna i za dio učenika Tehničke škole i Srednje strukovne škole.

U Tehničkoj školi Ruđera Boškovića srednjoškolsko obrazovanje završava 210 učenika među kojima su 122 učenika četverogodišnjih zanimanja: računalnih tehničara za strojarstvo, tehničara za mehatroniku, elektrotehničara, građevinskih tehničara, arhitektonskih tehničara te 28 učenika Tehničke gimnazije za koje je matura obvezna. Maturu je prijavilo ukupno 138 učenika ili 92 % što je uobičajeno velik broj s tim da je ove godine 30 učenika izgubilo pravo polaganja ispita na ljetnom roku zbog dopunskog rada.

U Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci državnu maturu prijavilo je 65 učenika. To je 26 učenika Turističke gimnazije za koje je matura obavezna te 39 od ukupno 59 učenika ostalih četverogodišnjih smjerova: modni tehničar i turističko-hotelijerski komercijalist. S brojem učenika koji nisu obvezni, ali su odlučili polagati državnu maturu u školi su jako zadovoljni.

Uz obavezne predmete, hrvatski jezik, matematiku i strani jezik, poznato je, polažu se i izborni predmeti. Od tih predmeta ove godine na državnoj razini najviše prijava ima fizika, koju će polagati 8 381 učenik, od čega 4 442 gimnazijalca. Po broju prijava slijede biologija, politika i gospodarstvo, psihologija i kemija. Najmanje zanimanja maturanti su pokazali za polaganje etike, logike, glazbene umjetnosti i vjeronauka.

Državna matura pokazuje koliko je proces srednjoškolskog školovanja bio uspješan. Ako profesori i učenici dobro odrade svoje zadaće, matura ne bi trebala biti problem. Tečajevi i pripreme, poručuju ravnatelji i profesori, mogu pomoći samo onome tko je četiri godine radio, ali ne mogu napraviti čudo i brzih rješenja nema. Kada upisuju srednju školu učenici o tome ne razmišljaju i tu je presudna uloga profesora koji moraju naći način da izdvoje za svaku godinu onaj minimum činjenica koje će biti trajno znanje učenika i način kako privoljeti učenike da te činjenice i usvoje s razumijevanjem.

Aktualno

Nagradu za najboljeg glumca u predstavi „Gospođica Julija” odnio Vladimir Tintor

Objavljeno

-

Napisao/la

    139 pregleda

U skladu sa epidemiološkim mjerama, u srijedu 22.rujna,  otvoren je „24. Art Trema Fest 2021.” u Rumi, a do nedjelje, 26.rujna, publika je mogla uživati u brojnim programima, kako večernjim, tako i dnevnim, pratećim programima.

Programi su se odvijali na više lokacija, a festival je službeno otvoren promocijom monografije o Ireni Kolesar pod nazivom “Osmeh porculanske figurine” autora Vladimira Balašćaka.

Na ovom festivalu, nagradu za najboljeg glumca, u predstavi „Gospođica Julija”, odnio je glumac Vladimir Tintor. „Gospođica Julija” zajednička je predstava Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku koja je premijerno prikazana 2020. godine. Također, ova predstava prikazana je za vrijeme trajanja 28.festivala glumca u Gradskom kazalištu u Vinkovcima.

Svečana dodjela i uručenje nagrada dobitnicima „24. Art Trema Fest Ruma 2021.” bit će upriličena pred početak prve reprize predstave „Odlepio sam skroz” u subotu, 2.listopada.

Nastavi čitati

Aktualno

Najmlađi članovi Lisinskog u posjetu Čilipima

Objavljeno

-

Napisao/la

    172 pregleda

Najmlađi članovi Folklornog ansambla Lisinski ovoga su vikenda boravili na jugu Hrvatske, u Čilipima. Uzvratni je to posjet KUD-u Čilipi čiji su članovi u rujnu prije dvije godine sudjelovali na dječjoj Smotri folklora u Vinkovcima.

Četrdesetak mališana krenulo je na dug put prema Čilipima u četvrtak u kasnim večernjim satima, a pred njima je bio kvalitetan vikend ispunjen druženjem i pravom folklornom zabavom. Domaćini su svojim gostima organizirali posjet gradu i zidinama, Kući Bukovac, Mauzoleju obitelji Račić i Zavičajnom muzeju Konavala.

Tijekom zajedničke večere mladost i njihovu pratnju zabavljao je mladi čilipski bend “Teška vremena”, a u nedjelju se nakon zajedničkog folklornog programa Čilipima orila slavonska pjesma uz pratnju klape Čilipi.

Na kraju posjete predsjednik KUD-a Čilipi poklonio je umjetničkom voditelju FA Lisinski, Danijelu Šoti, sliku s konavoskim vezom i fotomonografiju Konavala.

Nema sumnje kako će Vinkovčanima ovaj vikend ostati u trajnom sjećanju.

Nastavi čitati

Aktualno

Dodijeljena priznanja sudionicima akcije „Volim Vinkovce”

Objavljeno

-

Napisao/la

    372 pregleda

U Velikoj gradskoj vijećnici danas je upriličena svečanost dodjele priznanja sudionicima ovogodišnje akcije prigodnog uređenja grada uz Vinkovačke jeseni pod nazivom „Volim Vinkovce”.

Kako se moglo čuti na javni poziv Turističke zajednice grada Vinkovaca pristiglo je 19 prijava u sedam kategorija. Ocjenjivačko povjerenstvo činile su: Mia Sidorov mag. archeol. et antroph., kustos pripravnik u Gradskom muzeju Vinkovci, Katarina Jelić mag. oec., stručna suradnica u Turističkoj zajednici grada Vinkovaca i predsjednica Jasna Zeko Stolar dip. ing. arh., savjetnik za uređenje grada Vinkovaca.

Zahvaljujem svima koji su se prijavili na naš poziv, zahvaljujem im na trudu koji su uložili kako bi pokazali koliko vole Vinkovce i našu tradicijsku baštinu te tako na poseban način uljepšali Vinkovačke jeseni. Čestitam najuspješnijima, a mogu samo reći da naše članice Povjerenstva doista nisu imale lak posao”, istaknuo je Marko Jureta, zamjenik direktorice Turističkog ureda TZ grada Vinkovaca.

Ovom akcijom koju provodi Turistička zajednica grada Vinkovaca potičemo ljude da ukrase svoje poslovne prostore, ugostiteljske objekte, izloge, dvorišta i okućnice, a biramo i djelatnika u turizmu. Tako dajemo poruku kako se vole Vinkovci i kako se promovira naš grad u suradnji s Turističkom zajednicom”, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

U kategoriji uređenost stambenih prostora odnosno okućnica, balkona i pročelja stambenih kuća i zgrada na prvom mjestu zajedno su se našli Katarina Fuček, Petrinjska 3, Vinkovci za uređenje okućnice i kuće i Josip Ilijević, Dalmatinska 78, Vinkovci za uređenje okućnice i za čardak. U kategoriji uređenosti izloga najljepši je bio izlog Lisce, Gundulićeva 2, Vinkovci. Za uređenost odgojno obrazovne institucije nagrađen je vrtić Lenije Dječjeg vrtića Vinkovci, a na prvom mjestu kada je riječ o uređenosti ostalih poslovnih prostora pravnih i fizičkih osoba našla su se čak tri dobitnika: Zagrebačka banka, Kralja Zvonimira 6, Vinkovci, Frizerski obrt Vana, Bana Jelačića 54, Vinkovci te Hrvatsko šumarsko društvo, Glagoljaška ulica 14, Vinkovci. Najljepše uređeni ugostiteljski objekt atraktivni je Horse box u prostoru Konjičkog kluba “Eohippus” Vinkovci. Za djelatnika godine u turizmu proglašen je turistički vodič Ivica Šandrk

Moji su iz Bosne, dida je Zagorac, tako da slavonske krvi nemam baš nimalo, ali samo rođenje i život u Vinkovcima mislim da u svakom, i tko nije podrijetlom Slavonac niti Šokac, budi tu ljubav prema tradiciji i zvuku tamburice koji je nezaobilazan. Prijavila me sestra koja je rekla da ako već svake godine uređujem sve u tom slavonskom duhu, zašto se ne bih prijavila, a jako se veselim zbog ove nagrade. Sretna sam i ponosna i zahvalna svima koji su mi pomogli kao i Gradu Vinkovcima i Turističkoj zajednici”, istaknula je Katarina Fuček.

Uz razne predmete koje posjeduje, uporabne i ukrasne, koji oslikavaju tradicijski život Slavonije, Josip Ilijević posebno je ponosan na svoj đeram i ambar. „Htio sam pokazati da se može od recikliranog materijala ponovo graditi na tradicijski način. Zato sam od materijala s bratove kuće koju sam srušio odlučio napraviti đeram i ambar kako bih vidio mogu li ja kao mladi majstor napraviti nešto što su ljudi prije 100 i više godina radili i to onako kako su oni radili sa starim alatima. To mi je uspjelo i na kraju je ispalo bolje nego što sam mislio”, istaknuo je Josip Ilijević.

Mi našu tradiciju nastojimo njegovati tijekom cijele godine, a kada su Vinkovačke jeseni onda je to posebno intenzivno. Hvala povjerenstvu na nagradi koja ponajprije ide našoj djeci, mi imamo određene ideje, ali bez njihovoga truda i rada ne bi to bilo to. Tema „Ide dika kapu najerio” bila nam je zanimljiva pogotovo što nam u našem vrtiću u skupinama većinu čine dječaci, a njima je to bilo jako zanimljivo”, istaknula je Matea Mišić, odgojiteljica u Područnom objektu Lenije Dječjeg vrtića Vinkovci.

Ugodno sam iznenađen i sretan sam zbog ove nagrade. Već 20 godina sam turistički vodič u Vinkovcima, a prije tri godine otvorio sam i apartman pa sam tako još više u turizmu. Radim, inače, u srednjoj školi kao profesor, ali turizam je moja velika ljubav. Puno sam svoga slobodnog vremena posvetio turizmu, iz ljubavi, iz hobija, da bi sve to poprimilo i neke ozbiljnije obrise u smislu dodatnoga posla”, istaknuo je Ivica Šandrk

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 2 sata

Ema Midžić najbolja nakon 20 kola Županijske teniske ljetne lige

Privela se kraju Županijska teniska ljetna liga koja je nakon 20 kola dobila svog novog pobjednika. Prošlogodišnjeg pobjednika Tonija Kelića...

Aktualnoprije 4 sata

Nagradu za najboljeg glumca u predstavi „Gospođica Julija” odnio Vladimir Tintor

U skladu sa epidemiološkim mjerama, u srijedu 22.rujna,  otvoren je „24. Art Trema Fest 2021.” u Rumi, a do nedjelje,...

Aktualnoprije 5 sati

Najmlađi članovi Lisinskog u posjetu Čilipima

Najmlađi članovi Folklornog ansambla Lisinski ovoga su vikenda boravili na jugu Hrvatske, u Čilipima. Uzvratni je to posjet KUD-u Čilipi...

Aktualnoprije 6 sati

Dodijeljena priznanja sudionicima akcije „Volim Vinkovce”

U Velikoj gradskoj vijećnici danas je upriličena svečanost dodjele priznanja sudionicima ovogodišnje akcije prigodnog uređenja grada uz Vinkovačke jeseni pod...

Vijestiprije 7 sati

Obilježen Dan policije: Posebne zahvale Stjepanu Draganiću i Veljku Gluhakoviću

Tradicionalnim polaganjem vijenca i paljenjem svijeće podno spomen obilježja poginulim i nestalim policijskim službenicima, neposredno ispred zgrade policijske uprave, PU...

Aktualnoprije 8 sati

Pronađi posao u drvnom sektoru! Nedostaje 80 radnika

Drvna industrija u županiji vapi za radnom snagom. Stanje je alarmantno, potvrdio je Mijo Ćošković, vlasnik tvrtke Šiška i dopredsjednik...

Aktualnoprije 9 sati

Klub “Strijelac” iz Vinkovaca državni prvak drugu godinu zaredom

U organizaciji Kluba za praktično streljaštvo “Strijelac” Vinkovci u Ceriću je održano Državno prvenstvo u praktičnom streljaštvu. Na prvenstvu je...

Aktualnoprije 9 sati

Besplatan željeznički prijevoz za djecu i učenike osnovnih i srednjih škola

Iz hrvatske Vlade stiže dobra vijest za učenike putnike, a vezana je za željeznički prijevoz. Vlada je, naime, na sjednici održanoj...

Najčitanije