25 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

“Dijagnozu” postavio: Alejuandro Buendija

Više od autora

- vl promo-


Iako je objavljena tijekom još prve pandemijske godine na nagrađivanom i hvaljenom albumu “Škrinja”, “Dijagnoza”, novi singl i video spot Alejuandra Buendije, dvije godine kasnije ne može biti aktualniji, a kako stvari stoje na ovim prostorima, čini se da je ova dijagnoza, odnosno stanje bolesti koje opisuje – akutna i bojimo se reći na glas – neizlječiva.

Već priznat i poznat kao britki i vješti umjetnik rime, majstor ironije i sarkazma, koji vrlo jasno, vrlo često uz medicinski preporučenu dozu (crnog) humora opisuje sve probleme oko nas, Saša Antić i u “Dijagnozi” briljira, kirurškom preciznošću detektirajući mentalitet i stanje u kojem se nalazimo kao društvo.

“Igra čaršija, vesela bratija

Partija, kadija, mantija

Uz njih bankar i mafija

I glavni urednik dnevnog glasila

Složno grade barijere

Oko svoje interesne sfere…”

Već od ovih uvodnih rima, sve je perfektno jasno – dijagnoza nam je grozna, ali kao što znamo uvijek može biti i gore. Jer eto, kojeg li iznenađenja, Buendija kao da je u vrijeme korone gledao u kristalnu kuglu i predosjetio da nas iza ugla pandemije čeka još jedan jahač apokalipse – rat, pa kaže: “Čekaj svoj rat i sretno / Ako preživiš bit ćeš netko i nešto”.

“Ovo je jedna od pjesama kojima je suvišan dodatni komentar, nastajala je dugo i potrudio sam se u nju stavit manje više sve što mislim o stanju društva i čovjeka danas, ne samo kod nas već i u svijetu. Jedini komentar bi se nastavio na glazbeni ugođaj u koji pjesma na kraju vodi i tu bi citirao Đorđa Balaševića: “Spas mi donose Cigani, oni imaju srce, za svakog od nas briga njih.” – dodaje Antić.

Kao i prethodni video za “Dešperado”, vizualni identitet “Dijagnozi” dao je Dragan Đokić Đole. Režija, montaža i post produkcija imaju njegov potpis, a kamerom je i ovaj put upravljao Milan Latković. Ekipa stalnih i dugogodišnjih suradnika koji Antićeve pjesme transformira u originalne video priče.

Buendija i Sinovi već neko vrijeme “Škrinju” promoviraju i uživo, nastupivši tako i na nedavno održanom AntiValentinovu #7 u Zagrebu i Rijeci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno