Nedavno smo pisali o poslovanju vinkovačke tvrtke Dilj, u kojoj je u 2019. poslovna godina bila jedna od najuspješnijih ikada. Naime, Dilj je najveći hrvatski proizvođač i u prošloj su godini ostvarili poslovni rezultat kakav se ne pamti godinama. Proizvodnja je radila punim raspoloživim kapacitetima, prodano je preko 2,5 milijuna m2 crijepa, oko 1 milijun komada žljebnjaka i specijalnih crijepa te preko 10 milijuna komada blok opeke različitih formata.

Ostvareno je gotovo 150 milijuna kuna prihoda, a operativna dobit je preko 41 milijun kuna. Rast je ostvaren na svim tržištima, a posebno raduje najviši rast na hrvatskom tržištu pa je Dilj na domaćem tržištu rastao 10% tijekom 2019. godine. Izvoz je dosegao skoro 70% ukupne prodaje.

Planovi za 2020. godinu rađeni su u skladu s realizacijom u 2019. godini pa planirali proizvodnju od skoro 30 milijuna komada crijepa i preko 10 milijuna komada blok opeke te prodaju svih proizvedenih količina što bi garantiralo još jednu u nizu uspješnih godina, no sve je poremetila situacija s koronakrizom i pitanje je kako će sve izgledati do kraja godine. Inače, osim tržišta Hrvatske i BiH, gdje su tradicionalno među liderima, u posljednjih nekoliko godina ostvaruju rast na ostalim tržištima tako da danas Dilj prodaje robu na slovenskom, rumunjskom, bugarskom, makedonskom, mađarskom tržištu, a poseban rast ostvaren je u posljednje dvije godine na tržištima Kosova i Albanije gdje je plasirano oko 2,5 milijuna komada crijepa. U Dilju su realizirali i projekt Rekonstrukcije Linije 3 što će im omogućiti povećanje kapaciteta u proizvodnji, jer su tokom 2019. godine u glavnoj sezoni ostali bez nekih modela crijepa zbog velike potražnje na tržištu. U ovaj projekt je uloženo oko 20 milijuna kuna od čega je gotovo polovina realizirana sredstvima EU fondova iz programa energetske učinkovitosti.

Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija tunelske peći i sušare sa ciljem smanjenja potrošnje energije za preko 20% te postavljanje led rasvjete i montaža panela za proizvodnju električne energije sunčevom energijom.

Projekt je to na koji su izuzetno ponosni jer je osmišljen u procesu razvoja i istraživanja koji potiču u tvrtki, a posljedica je ulaganja u razvoj ljudi odnosno razvoj vještina i kompetencija što za rezultat daje nove ideje za poboljšanja. A kakvo je stanje u ovoj vinkovačkoj tvornici bilo davne 1980. godine pročitajte u članku kolege Josipa Karšaja.