10 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Dio oporbenih prijedloga već je u proračunu, a o dijelu treba govoriti kada se proračun ili rebalans donose

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Iako su bili uvršteni u prijedlog dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća Vinkovaca, pri njegovu izglasavanju većinom glasova s dnevnog reda skinuti su prijedlozi oporbenih vijećnika, potpredsjednice Vijeća Mirte Arlović iz Hrvatskih suverenista i Gorana Kajkića iz Živog zida.

Smanjenje prireza poreza na dohodak na 0 %, ukidanje naknade za razvoj na vodoopskrbnom području grada Vinkovaca, izgradnja zavjetne kapele ili kipa u čast Majci Božjoj, rekonstrukcija pješačkih staza i postavljanje rubnjaka ili stupića između pješačkih staza i kolnika, bili su prijedlozi Mirte Arlović. Goran Kajkić predložio je financiranje cijene vrtića u 100 % iznosu za majke mlade poduzetnice na određeni rok, pomoć višečlanim potrebitim obiteljima oko rješavanja stambenog pitanja, povećanje naknade za novorođenčad ili posvojeno dijete te novi oblik pomoći kroz opremu za prvorođeno ili posvojeno dijete.

Klub vijećnika HDZ-a zatražio je da se ovi prijedlozi skinu s dnevnog reda što je predsjednik Vijeća Mladen Karlić dao na glasovanje te su većinom glasova i skinuti.


Oporbene prijedloge prokomentirao je i gradonačelnik Ivan Bosančić. U ovom trenutku, kazao je, rasprava o tim prijedlozima bila bi bespredmetna jer se većina njih već nalazi u proračunu i izvršenju proračuna unutar upravnih odjela, a oni koji to nisu također su vezani na proračun i treba ih predlagati u onom trenutku kada se donosi proračun odnosno rebalans proračuna.

„Izlaziti u sredini godine s određenim prijedlozima nema težinu jer u ovom trenutku ne donosimo niti proračun niti rebalans. Tako da ih pozivam da budu malo aktivniji i više sudjeluju u trenutku kad se bude donosio proračun pa onda možemo raspravljati o takvim točkama”, rekao je gradonačelnik napomenuvši kako u gradskom vijeću treba više konstruktivnosti, a manje politikanstva.

Komentirajući posebno prijedlog da prirez bude 0 % istaknuo je: „U ovom trenutku to jednostavno nije moguće. Ja bih isto volio kada bi mi imali tu snagu da možemo ići na 0 %, ali ne možemo. Uz sve ove krize koje se zbivaju Grad iznimno puno intervenira i u gospodarstvo i gdje god možemo, a uvijek moramo voditi računa da i prihodovna strana i rashodovna strana budu uravnotežene kako bi mogli sutra pomoći našim sugrađanima”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno