18 C
Vinkovci
Subota, 25. lipnja 2022.

Dio učenika ponovno u školskim klupama

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr
Nakon gotovo mjesec dana zimskih praznika, u školske klupe danas su se vratili učenici nižih razreda osnovnih škola i maturanti. Za dva tjedna, ovisno o epidemiološkoj situaciji, krenut će i ostali, najavio je ministar Radovan Fuchs.
U svoje klupe danas su sjeli i učenici razredne nastave u Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša u Vinkovcima.
„Mi bismo voljeli da su se već danas u učionice vratili svi učenici, ali zbog epidemiološke situacije, prema preporukama Nacionalnog stožera, za učenike viših razreda osnovnih škola i prvog, drugog i trećeg razreda srednjih škola, nastava se održava na daljinu još tjedan do dva dana, odnosno do početka veljače. To ćemo tek vidjeti jer službeno još ništa nismo dobili, ali se nadamo da će djeca što prije doći u škole jer je epidemiološka situacija prema aktualnim podacima poprilično dobra”, ističe Dario Dragun, ravnatelj OŠ Antuna Gustava Matoša.
Učenici nižih razreda, kao i njihovi nastavnici i roditelji, zadovoljni su povratkom u učionice, a svi se nadaju kako će do kraja školske godine moći i nastaviti s nastavom „lice u lice” jer svima je u cilju da nastava bude u školi.
„Trenutno mi imamo samo nekoliko učenika u samoizolaciji i dvoje učitelja, što na broj od 109 zaposlenih i 600 učenika, nije, možemo tako reći, značajan broj”, ističe Dario Dragun.
Kada je riječ o nastavi na daljinu, kaže Dragun, u ovoj školi da sada se primjenjivao alternativni model u kojemu su učenici i nastavnici bili angažirani skoro cijeli dan, od 9 do 18 sati. Od danas, međutim, prelaze na online nastavu u realnom vremenu kako bi i učenici i učitelji mogli bolje koncipirati svoj dan.
„Najveći su problem tehničke predispozicije samog sustava i bojimo se preopterećivanja sustava zbog čega bi bilo manjkavosti u nastavi. Ali, evo, sada ćemo vidjeti ova dva tjedna kako to funkcionira i moći ćemo usporediti što je bolje”, ističe Dario Dragun.
A iskustvo online nastave u izvanrednoj situaciji pandemije novoga koronavirusa, između ostaloga, pokazalo je koliko u stvari znači interakcija učenika i učitelja u samoj učionici.
„Sada najbolje vidimo koliko je taj oblik poučavanja važan za djecu i učitelje i uopće za prijenos znanja. Online nastava je ipak samo nužno zlo. Ona se provodi i što dalje sve bolje funkcionira, ali znanje i sve ono što djeca nose s te nastave sigurno neće biti na onoj razini kao kada se nastava održava u školi. Nije tu riječ o nekim propustima, jednostavno to nije tako kvalitetan način prenošenja znanja kao u školi”, zaključuje Dario Dragun.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno