Državno izborno povjerenstvo danas je predstavilo najnovije upute za održavanje parlamentarnih izbora 5. srpnja. Riječ je o odlukama o tehničkoj provedbi izbora u novonastaloj situaciji glede koronavirusa i o čemu bi trebalo voditi računa, a koje su donesene na današjoj sjednici DIP-a.
U kontekstu slogana #budimoodgovorni propisano je sve što se odnosi na uređenje biračkog mjesta, organizaciju izbora na biračkom mjestu, ponašanje birača, ponašanja članova biračkog odbora, način na koji će se omogućiti glasovanje onima koji ne mogu doći na biračko mjesto uključujući i osobe koje će biti o samoizolaciji.
Tako je za glasovanje na biračkim mjestima propisano da: sva biračka mjesta moraju biti oprana i dezinficirana, svi članovi biračkih odbora moraju imati maske, a preporuka je i da imaju rukavice, rukavice su obavezne kod članova biračkog odbora koji identificiraju birače, odnosn primaju osobne iskaznice, predsjednici biračkih odbora moraju osigurati dezinficijense na ulazu u biralište, glasačke kutije moraju biti na razmaku od metar i pol, a isti razmak moraju držati i birači.
Kada je riječ o glasovanju izvan biračkih mjesta, oni koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu pristupiti biralištu, moraju se najmanje tri dana ranije najaviti biračkom odboru kako bi mogli glasati kod kuće. Te osobe će glasovati pred vratima stana. Isto vrijedi i za one koji su u samoizolaciji s dodatkom da će te osobe morati obavezno imati masku. Član biračkog odbora treba imati masku, rukavice i dezinficijense, a ako glasač ne može izaći iz stana ili kuće, član biračkog odbora unutra ulazi s navlakama na cipelama.
Općenito, biračima se preporučuje da izmjere temperaturu, a ako je iznad 37,2 trebaju se javiti liječniku i ne smiju pristupiti biralištu. Također, preporuka svim biračima je da nose maske, a prije ulaska na biralište, svi moraju dezinficirati ruke.
One birače koji se ne pridržavaju propisanih mjera predsjednik biračkog odbora ovlašten je udaljiti s glasačkog mjesta.