24 C
Vinkovci
Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Dire Straits – Brothers In Arms (1985.)

Više od autora

- vl promo-

mka_dire-straits_brothers-in-arms_1985_ST

‘Brothers In Arms’ je peti studijski album britanskog rock sastava Dire Straits, izdan 1985. godine. Prva polovina albuma predstavlja daljnji razvoj njihove jedinstvene inačice stadionskog rocka koji se razvijao od njihovog albuma ‘Making Movies’, dok se druga polovina sastoji od materijala pod utjecajem folka. Cijeli album odražava izvorni blues i opušteni zvuk Dire Straitsa koji se usredotočuje na gitaru, dok istovremeno donosi izdašnu i bombastičnu produkciju cjelokupnog zvuka. To je najprodavaniji album Dire Straitsa.

Gitara koja se nalazi na omotu albuma je National Style 0 gitara. Style 0 linija gitara je uvedena 1930. i obustavljena 1941. godine.

‘Brothers In Arms’ je bio jedan od prvih albuma usmjerenih na CD tržište, ujedno i prvi izdani potpuno digitalno snimljen album, iako ne prvi digitalno snimljen i obrađen. Također je izdan na gramofonskoj ploči i audio kazeti.

Također je postao i prvi album koji se prodao u milijun primjeraka u CD formatu, i prvi koje je nadmašio prodaju svog vinilnog izdanja. Zaposlenik Rykodisca je kasnije zapisao: “U 1985. smo se borili proizvesti što više CD-a jer je cjelokupni kapacitet svjetske proizvodnje bio premašen potražnjom za jednim rock izdanjem (albumom ‘Brothers In Arms’ Dire Straitsa).’

mka_dire-straits_brothers-in-arms_1985_coverAlbum je digitalno obrađen i izdan 1996. godine s ostatkom kataloga Dire Straitsa u većini zemalja izvan SAD-a, gdje je pušten u prodaju tek 19. rujna 2000. godine. Također je izdan u super audio CD formatu 26. srpnja 2005. i DualDisc formatu 16. kolovoza 2005., za što je te godine nagrađen Grammyjem za album s najboljom reprodukcijom zvuka.

‘Money For Nothing’ je bila jedna od povijesnih pjesama MTV razdoblja zajedno sa svojim video spotom. To je jedina pjesma Dire Straitsa kojoj tekstopisac nije samo Mark Knopfler. Sting je dobio zasluge za pisanje zbog uzvika ‘I want my MTV’ (Ja želim svoj MTV) koja preuzima melodiju iz pjesme ‘Don’t Stand So Close To Me’ grupe The Police.Pjesma ‘Walk Of Life’ je bila hit u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje je zauzela drugo mjesto na glazbenoj listi na početku 1986. godine dok je zauzela sedmo mjesto u SAD-u kasnije te iste godine. Ta pjesma skoro nije bila uvrštena u izdanje albuma, ali to se ipak nije dogodilo jer je grupa nadglasala producenta Neila Dorfsmana tijekom izbora pjesama.

Tekstovi čak triju pjesama ‘Ride Across The River’, ‘The Man’s Too Strong’ i ‘Brothers In Arms’ se fokusiraju na gerilske ratove u Salvadoru i Nikaragvi. Naziv albuma je navodno inspiriran razgovorom u kojem je Knopflerov otac rekao: ‘We shouldn’t be at war with our brothers in arms. (Ne bi smjeli biti u ratu s našom braćom po oružju.)’. Ovaj razgovor se navodno dogodio u vrijeme Falklandskog sukoba, ali Mark Knopfler negira da naziv albuma ima veze s tom činjenicom.

U vrijeme izdanja albuma ‘Brothers In Arms’ Dire Straits su djelovali u slijedećoj postavi: Mark Knopfler (giatara i vokal), Guy Fletcher (Gitara, prateći vokal), John Illsey (bas i prateći vokal), Alan Clark (klavijature) i Terry Williams (bubanj)

Popis pjesama: So Far Away / Money For Nothing / Walk Of Life / Your Latest Trick / Why Worry / Ride Across The River / The Man’s Too Strong / One World / Brothers In Arms

Izdavač: Vetigo / Universal Music Hrvatska, 1985/1996.

VIDEO: BROTHERS IN ARMS (SPOT)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno