Foto: Marko Matijević|srednja.hr

Sastanak Vlade i obrazovnih sindikata, na kojemu bi prema očekivanjima sindikata Vlada trebala dati konačnu ponudu za prestanak štrajka, ušao je u šesti sat.

Još u 16:30 Sindikati su stigli na pregovore u zgradi Vlade. Branimir Mihalinec rekao je kako ne želi ništa prognozirati jer se već opekao zbog prevelikog optimizma. “Onako kako smo jučer završili, tako ćemo danas i početi. Nismo govorili o ponudama, nećemo niti sada javno o tome komunicirati.”

Nakon sjednice Vlade koja je održana u 17 sati, izašla je resorna ministrica Blaženka Divjak i kazala: “Ušli smo u crveno, izgledno je da će se školska godina morati produžiti”. Dometnula je i da će se slijedom toga skratiti praznici. Ustvrdila je da su razgovori između čelnika sindikata i predstavnika Vlade teški, ali da s druge strane “nitko valjda ne očekuje da se u dvije godine mandata isprave nepravde, sve ono sa čime su se profesori i nastavnici susretali u posljednjih 30 godina”.

Kako sada stvari stoje, bliži se kraj višesatnih pregovora i sindikati i vlada dogovaraju uvjete za kraj štrajka u školama. Premijer Andrej Plenković osobno se večeras uključio u pregovore sa sindikatima, iako je nakon sjednice Vlade rekao kako nema smisla da on sjedne sa sindikatima. Iz Banskih dvora krenuo je na sjednicu Kluba zastupnika HDZ-a. Plenković je prethodno izjavio da Vlada nudi sindikatima obrazovanja rješenje koje treba vratiti djecu u škole i omogućiti nastavak obrazovne reforme, ne otkrivajući detalje Vladine ponude.

“Rješenje mislim da je jako dobro koje predlaže Vlada. Pustimo pregovaračima da se dogovore”, rekao je Plenković.

Kako neslužbeno doznajemo, nekoliko je ponuda na stolu. Sindikati navodno inzistiraju da dio povišice kao dodatak na plaću dobiju u prosincu. To znači da se ne pregovara samo o koeficijentu, nego i o dodatku na plaću.