Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozvala je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare sindikate obrazovanja i premijera Andreja Plenkovića na dijalog, da pronađu kompromis i stave djecu na prvo mjesto.

„Ne želim sudjelovati u scenariju igre moći između sindikata i premijera. Međutim, na kocki je budućnost naših učenika koja ovisi o učiteljima. Nijedna strana nije bila spremna za kompromis. Stoga pozivam premijera i sindikate na dijalog, da stave djecu na prvo mjesto“, rekla ministrica Blaženka Divjak.

Dodala je kako je sutra na konzultacije pozvala i sindikate i pravobraniteljicu za djecu kako bi razgovarali o nadoknadi nastave i eventualnom produljenju školske godine. “Moramo tražiti rješenje i svi zajedno, a to uključuje i Vladu i ministarstvo i građane – da prepoznamo važnost posla učitelja i nastavnika, da im damo priliku da poboljšaju svoj financijski status kako bi imali zasluženo mjesto u društvu, zaključila je Divjak.

Na početku konferencije osvrnula se na svoj ulazak u politiku kao nestranačke osobe i kazala kako su uspjeli da reforma obrazovanja zaživi u svi osnovnim i srednjim školama. Dio te reforme je i poboljšanje statusa učitelja. Uvedeno je nagrađivanje i napredovanje, administrativno rasterećenje koje će se tek osjetiti. Još treba raditi na tome, a dodala je kako kao ministrica pokušava pomiriti dva prava, pravo učenika na obrazovanje i pravo djelatnika na borbu.

Vladina posljednja ponuda sindikatima nudi povećanje osnovice za 6,12 posto iduće godine, izradu analize plaća u javnom sektoru, u čijem su okviru i koeficijenti te sporazum o dodatku na plaću od dva posto ako Vlada do 30. lipnja ne promijeni Uredbu o koeficijentima. Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama.