Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozvala je sve zainteresirane roditelje da joj pošalju pitanja i prijedloge vezane uz nastavu na daljinu. Na svojem Facebooku je održala virtualni roditeljski sastanak i odgovorila na brojna pitanja.

„Pozdrav svima i dobrodošli na virtualni roditeljski sastanak. Pristiglo je jako puno vaših pitanja i prijedloga na kojima vam želim zahvaliti. Važno mi je da točne informacije dođu do svakog od vas i zato ću pokušati odgovoriti na što više vaših pitanja“, započela je ministrica Divjak virtualni sastanak.

Kako je rekla, pristiglo je više od 200 pitanja, izdvojeno je njih 27. Ministrica je u odgovoru na pitanje jednog roditelja odgovorila da se ne razmišlja o skraćivanju ove školske godine. “Za to nema potrebe”, istaknula je.

Majci jednog maturanta odgovorila je da su maturanti prva briga u nastavi na daljinu i da sve ovisi o koronavirusu. Još uvijek se čekaju upute Stožera kako bi znali koji se od scenarija stavlja na snagu.

„Esej iz Hrvatskog jezika neće biti u svibnju, on će biti u lipnju. U svibnju ćemo imati probni esej kako bi učenici vidjeli koliko su spremni”, odgovorila je Divjak i dodala da će matura na taj način biti i svojevrstan test svima. Smatra da nije dovoljno pratiti TV školu te da učitelji i učiteljice moraju biti u kontaktu s roditeljima i učenicima. “Ima onih koji zadaju previše zadataka, ima i onih koji se ne upuštaju u zadavanje zadataka, no treba naći balans”, navela je, ali i napomenula da je učeničku praksu u trenutnoj situaciji nemoguće odraditi, no za nju će biti vremena.

Nema testova i ispitivanja od prvog do četvrtog razreda, ali ocjene su moguće. Jedna je ocjena iz aktivnosti, a druga se odnosi na neki složeniji zadatak koji potiče na kreativnost i istraživački rad. Od petog do osmog razreda taj zadatak može biti i složeniji. U srednjoj školi je ocjenjivanje još zahtjevnije.

Ministrica smatra da je u nastavi na daljinu bitno odvojiti bitno od nebitnoga te da je balans nužan. Dodaje da postoje kriteriji prema kojima se određuje o čemu će se raditi s učenicima. “No, moramo biti strpljivi, razumijevanja jedni za druge”, kazala je.

O upisima u srednje škole kaže da su i dalje dostupni na online stranici – upisi.hr. Za prijemne ispite, koje imaju samo nekoliko škola u Hrvatskoj, kaže da, ukoliko ne bude moguće provesti testiranje online, učenici će biti upisani prema svojim ocjenama. Za osmaše je navela da će biti ocijenjeni na kraju godine. Ocjene će se zaključiti, oni će ih moći poboljšati i ispraviti. Naglasak je na potpori učenicima, nije u prvom planu ocjenjivanje nego poticanje na učenje.

“Što se tiče predstavljanja srednjih škola – bit će online. Ovo je sada prilika da puno toga približimo učenicima u virtualnom svijetu”, istaknula je.

Za maturalna putovanja, kao i sve ekskurzije, kazala je da je ministarstvo dalo preporuku da se ta putovanja odgode te da se kasnije isplaniraju na području Hrvatske. Istaknula je i kako su nabavljeni tableti za slijepe te da će program uskoro krenuti i znakovnim jezikom. “Trudimo se napraviti prilagodbe kako bi učenici s teškoćama mogli pratiti nastavu na daljinu”, objasnila je. Što se tiče ocjena u srednjim školama, kaže da se može dobiti ocjena iz aktivnosti te ocjena rada ili projekta.

Istaknula je kako očekuje veću odgovornost od fakulteta. “Ali ima fakulteta koji su odgovorni i koji imaju kolokvije i predavanja online, no svi oni koji se u to još nisu uputili – to moraju napraviti. Postoje problemi koje ćemo teško riješiti, no idemo prvo s teoretskim dijelom. Akademska godina traje duže, do rujna i ima dovoljno vremena da obavimo sve”, dodala je.

Za obrazovanje predškolske djece kazala je da ima odgajateljica koje su u kontaktima s roditeljima i djecom. Osnivači i oni koji brinu o plaćama zaposlenih u predškolskom odgoju, odnosno lokalna samouprava su prava adresa za ovakva pitanja, oni daju upute za rad. Mi ćemo kroz nekoliko dana dati preporuku”, odgovorila je Divjak.

Cijeli virtualni sastanak možete pronaći na poveznici: https://web.facebook.com/watch/?v=224715905437796