24 C
Vinkovci
Četvrtak, 28. rujna 2023.

Dječački zbor Mukachevo iz Ukrajine oduševio Vinkovčane

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U punoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima sinoć je koncert održao Dječački zbor Mukachevo iz Ukrajine pod ravnanjem Volodymyra Volontyra, umjetničkog voditelja i dirigenta uz Oksanu Volontyr, zborovođu i Christinu Volontyr, koncertnog majstora. Bio je to glazbeni doživljaj bez premca koji je doslovce očarao vinkovačku publiku koja je goste iz Ukrajine nagrađivala srčanim pljeskom, oduševljena svakom pojedinom izvedbom.

Dječački zbor Mukachevo osnovan je 1983. godine, a 1989. na temelju zbora osniva se i jedna od prvih zborskih škola za dječake i mladiće u Ukrajini. Volodymyr Volontyr voditelj je i organizator zbora i zborske škole. Osim što je počasni umjetnički radnik Ukrajine, član je i Nacionalnog saveza skladatelja Ukrajine, stalni voditelj umjetničkog zbora te direktor zborske škole. Oksana Volontyr obnaša ulogu zborovođe od samih početaka.

Grupa je predstavila ukrajinsko umijeće zborskog pjevanja u 20 europskih zemalja: Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Češkoj, Estoniji, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Mađarskoj, Italiji, Litvi, Latviji, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Sloveniji, Slovačkoj, Srbiji, Španjolskoj i Portugalu.

Zbor je osvojio brojne nagrade na ukrajinskim i internacionalnim natjecanjima, a samo neki od njih su: Internacionalni festival dječačkih zborova u Solnoku (Mađarska, 1990., 1995.), pobjeda na D. Zadorovoj umjetničkoj nagradi (Ukrajina, 1997.), 44. i 46. Europski festival omladinskih zborova u Neerpeltu (Belgija, 1996., 1998.), Internacionalni festival dječjih i omladinskih zborova u Kyivu (1997., 2003.,2005.), 8. internacionalni glazbeni festival „Gaja – 2000“ (Portugal), Internacionalni omladinski glazbeni festival „Summa cum Laude“ u Beču (Austrija, 2007.), 37. kongres „Pueri Cantores“ u Granadi (Španjolska, 2012.), 24. omladinski glazbeni festival „Eurochestries“ u Charente-Maritimeu (Francuska, 2013.), Internacionalni omladinski glazbeni festival „Shengensky Poludnik“ u Kosicama (Slovačka, 2012., 2015.), 12. europski festival omladinskih zborova „Giuseppe Zelioli“ (Italija, 2016.) i 66. festival mladih umjetnika u Bayreuthu (Njemačka, 2016.).

Koncertni program zbora uključuje djela ukrajinskih klasičara (D. Bortnyanskyj, A. Vedel, M. Lysenko, M. Leontovych, K. Stezenko), djela zapadnoeuropskih klasičara (D. Palestryna, J.S. Bach, G.F. Händel, W.A. Mozart, G. Pergolesi, F. Schubert, J. Brahms, A. Bruckner, Z. Koday), djela ukrajinskih i inozemnih modernih skladatelja i ukrajinske narodne pjesme u adaptaciji umjetničkog voditelja zbora.

Vinkovački koncert Dječačkog zbora Mukachevo upriličen je uz potporu Grada Vinkovaca i gradonačelnika Ivana Bosančića. Koncert je održan u okviru 24. sezone Vinkovačke glazbene scene u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima u suradnji s Tamburaškom školom Batorek iz Osijeka i župom Sv. Euzebija i Poliona, Vinkovci.  

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno