Nakon nesvakidašnje situacije u kojoj su se uslijed epidemije novoga koronavirusa našli u svom Domu, djeca i djelatnici Dječjeg doma Sv. Ana Vinkovci, sada su na, ove godine više nego zasluženom, ljetovanju u njihovom odmaralištu na Braču. Nažalost, tradicionalna Ljetna likovna radionica na moru ove godine je izostala.
Likovna radionica Dječjeg doma Sv. Ana djeluje od 1995. godine i ove godine bilježi vrijednu 25. obljetnicu. Susreti umjetnika i djece u domskom prostoru u Vinkovcima te posebice oni desetodnevni u Ljetnoj kući na Braču, kroz interaktivno druženje razvijaju dječju kreativnost te pozitivno usmjeravaju dječje interese i talente. Zato se u zadnjih nekoliko godina koncept Likovne radionice, uz segment likovne produkcije samih umjetnika, još više okreće i onom drugom segmentu, likovno-pedagoškom radu s djecom što ponešto mijenja i sam sastav sudionika, jer se pozivaju umjetnici koji su ujedno i likovni pedagozi. Zadana tema ili motiv za umjetnike nisu određeni te oni imaju potpunu slobodu osobnog izričaja u svom mediju, a isto tako i u radu s djecom umjetnici sami odabiru motiv i tehniku, koji su uglavnom bliski njihovom osobnom izričaju te tako djecu upoznaju s nečim novim. Odnedavno, uz one klasične, na dječjim radionicama sve češće su prisutne i nove tehnike i noviji mediji.
Ove godine sve je to trebalo imati i dodatnu obljetničku dimenziju. Međutim, zbog situacije s epidemijom koronavirusa, 25. obljetnica Likovne radionice, čiji je umjetnički voditelj od 2018. godine Marko Šošić, doc. dr. art., neće proteći baš onako kako je planirano. Tako je prvo izostala Ljetna radionica na Braču, a pod upitnikom je i planirani program u Vinkovcima.
“Mi smo, naime, planirali 25. obljetnicu Likovne radionice obilježiti jednom posebnom likovnom radionicom u Vinkovcima na koju bi pozvali djecu iz naših prijateljskih slavonskih domova iz Osijeka, Lipika, Slavonskog Broda i Siska. Planirano je bilo dvodnevno druženje djece i umjetnika, međutim, zbog cijele ove situacije s epidemijom koronavirusa od toga smo odustali”, ističe Zrinka Mikić, ravnateljica Dječjeg doma Sv. Ana Vinkovci.
Kako bi ipak obilježili 25. obljetnicu, razmišlja se o izletu u vikend kuću u Cernu. Želja je da se okupe i djeca i umjetnici, a ako to ne bude moguće, onda barem umjetnici.