Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je u utorak, 26. svibnja da se ukida zabrana rada nedjeljom koja je bila na snazi posljednjih nekoliko tjedana. Odluka je proizašla iz povoljne epidemiološke situacije, a iz Stožera su istaknuli kako je omogućena i prodaja cvijeća na tržnicama, ali i svih drugi proizvoda koji su se prodavali prije ograničenja.

Odluka je izazvala lavinu reakcija, građani ne podržavaju ovu odluku, a trgovci i ekonomisti smatraju da trgovine mogu i moraju raditi nedjeljom jer će u suprotnome to biti udar na radna mjesta i državne i privatne kase.

Ipak neki trgovci u Vukovarsko – srijemskoj županiji smatraju kako trgovine ne bi trebale raditi nedjeljom i blagdanom, a jedan od njih je i Marijan Živković, vlasnik tvrtke Patričar d.o.o Županja koja broji 50 trgovina prehrane i robe za domaćinstvo.

“Jedan sam od prvih u Hrvatskoj koji godinama traži da djelatnici trgovina imaju pravo nedjeljni blagdan provesti sa svojom obitelji. Izražavam žaljenje zbog činjenice da je Ministarstvo financija na prvo mjesto stavilo interes vezan za ostvarenje većeg PDV-a kroz rad nedjeljom. Za vrijeme korona virusa u trgovinama, petkom i subotom ostvarili smo veći promet nego da se radila nedjelja. Od 50 trgovina firme Patričar d.o.o. Županja, njih 35 ne rade nedjeljom, dok na žalost, zbog stranih lanaca 15 trgovina još uvijek radi. Ukoliko nedjelje ponovno budu radne, ja, Marijan Živković, direktor firme unajmiti ću četiri autobusa, te sve djelatnice dovesti pred Hrvatski sabor tražeći da nedjelja bude neradna. Žao mi je i ogorčen sam na austrijske i njemačke trgovačke lance koji traže rad nedjeljom, dok u isto vrijeme u svojoj zemlji subotom rade do 15,00 sati, a nedjeljom uopće ne rade.”, kaže Živković.

Dodaje da je izuzetno šokiran što su neke političke stranke u Hrvatskom saboru prvotno tražile neradnu nedjelju, dok se sada uoči novih izbora zalažu za radnu nedjelju uz isplatu 50% uvećanja vrijednosti rada za taj dan, što je i do sada bila praksa poslodavaca.

“Bojim se, kako se na taj način igraju ljudskim sudbinama, a u svrhu prikupljanja pozitivnih bodova kod stranih trgovačkih lanaca. Molim Vladu RH da usliši vapaj mojih djelatnica i mene osobno kao direktora da nikada ne pomisli na rad nedjeljom. Ne može nitko platiti djelatniku nedjelju koliko ona za njega vrijedi kao jedini dan u tjednu provesti s obitelji. Molim cijenjene građane i kupce da nas podrže u našem prijedlogu ne rada nedjeljom.”, zaključio je Marijan Živković.