24 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 2. listopada 2023.

Djevojčica u plavom kaputiću: Ovaj mural za mene, moju obitelj i moj Vukovar znači jako puno

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

I 30 godina poslije rane Domovinskog rata urezane su u srca hrvatskog naroda. Tragična ’91. nikada neće biti zaboravljena dokle god je našeg neslomljivog duha, a o tome najbolje svjedoče oni koji su to i sami prolazili. Među njima je i Željka Jurić Mitrović, jedna od glavnih aktera novog murala kod vinkovačkog podvožnjaka.

Naši sugrađani iz godine u godinu pokazuju kako uz njih nema straha od zaborava. I ove godine misle na vukovarsku žrtvu, sjećaju se sloma obrane ovog hrvatskog grada koji je tri mjeseca 1991. odolijevao napadima Jugoslavenske narodne armije i srpskih paravojnih snaga. To su učinili već tradicionalno svetom misom, povorkom Zvonimirovom ulicom i paljenjem svijeća i upravo ta svjetlost obasjava zid podvožnjaka prema Nuštru, obasjava slova koja pričaju o krvlju kupljenoj slobodi, obasjava naše heroje iz Borova sela i slike koje ostaju u svima nama.

Međutim, sada obasjavaju i porazne podatke koji govore kako je tijekom oružane agresije na Hrvatsku smrtno stradalo 13.914 ljudi, od toga 8.257 branitelja i 402 djece. Još 1.093 osobe se vode kao nestale, a ranjeno je ukupno 30.043 ljudi, od toga 23.227 branitelja. Dio je to najnovijeg uratka nastalog u režiji navijačke skupine Ultras koji su htjeli poručiti da na ovu herojsku žrtvu treba uvijek podsjećati.

 

Novi mural otkriven je sinoć prilikom obilježavanja 30. obljetnice pada Vukovara. Otkrili su ga Zoran Šorli, Marijan Almaš i Željka Jurić Mitrović, „djevojčica u plavom kaputiću“ čiji se lik nalazi u središtu ovog murala. Posvećen je smrtno stradaloj djeci u Domovinskom ratu, ali i svima onima koji i danas nose teške traume tih strašnih vremena. Izradila ga je vinkovačka umjetnica Josipa Mudnić.

„Jako mi je drago što mi se pružila ovakva prilika da se predstavim u svome gradu. Osjećaji su zbilja pomiješani. Hvala Ultrasima“, poručila je kratko autorica te napomenula kako joj je trebalo desetak dana za izradu murala, s time da je rad u ovim uvjetima bilo jako teško raditi. „Ali, vrijedilo je“, dodaje.

Na emotivnom otkrivanju murala poznata „djevojčica u plavom kaputiću“ koja je sama doživjela vukovarsku tragediju napomenula je kako su osjećaji ovih dana izrazito teški. Sjećanja se vraćaju, no cijeli život je borba.

„Ja s time živim već 30 godina i drago mi je što su mi Ultrasi dali tu čast da budem na ovom muralu, to za mene znači jako puno, za moj Vukovar i za moju obitelj. Hvala im od srca na tome“, rekla je Željka.

Podsjetimo kako Željka djevojčica čija je slika uplakanog lica obišla svijet. Tada šestogodišnjakinja u plavom je kaputiću, pogleda zamućenog suzama, u apokaliptičnoj sceni koračala porušenim i spaljenim Vukovarom u koloni 19. studenoga 1991. godine. I 30 godina kasnije, ona je jedan od najsnažnijih simbola vukovarske kalvarije, lice dobro poznato lice hrvatskoj javnosti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno