Foto: HAVC press
Redateljica “Dnevnika Diane Budisavljević”, Dana Budisavljević, našla se u probranom društvu od samo 50 redateljica koje su dijelom prvog izdanja publikacije “Zlatni album – redateljice” koprodukcijskog fonda Vijeća Europe, Eurimagesa. Osim “Dnevnika Diane Budisavljević”, u publikaciju je uvrštena i hrvatska manjinska koprodukcija “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske.
“Podrška Eurimagesa bila nam je ključna za realizaciju filma “Dnevnik Diane Budisavljević”, kao i podrške filmskih centara Hrvatske, Slovenije i Srbije čime smo uopće stekli uvjete da se natječemo za sredstva Eurimagesa. Eurimages snažno potiče ravnopravnost spolova u filmskoj industriji tako da i ovaj Zlatni album vidim kao korak prema boljoj vidljivosti autorica na europskoj filmskoj sceni. Svakako mi je velika čast biti u tom društvu i to mi je poticaj da se što prije primim rada na novom projektu. Posebna zahvala ide Sanji Ravlić, bivšoj predsjednici radne grupe za ravnopravnost spolova pri Eurimagesu koja je i u radu HAVC-a inzistirala na implementaciji dobrih praksi pa danas u hrvatskom filmu imamo značajniju afirmaciju filmskih autorica,” rekla je tim povodom redateljica Dana Budisavljević.
Upravni odbor europskog koprodukcijskog fonda Eurimages dokumentarno-igranom filmu “Dnevnik Diane Budisavljević” dodijelio je potporu na 147. sjednici održanoj u Bratislavi, u lipnju 2017. godine.
Film Dane Budisavljević jedan je od 50 naslova koje potpisuju žene uvrštenih u prvo izdanje Zlatnog albuma koprodukcijskog fonda Eurimages. Kako je navedeno u spomenutoj publikaciji, Eurimages je posljednjih 20 godina podržao 300 filmova redateljica. Među 50 filmskih autorica uvrštenih u publikaciju je i redateljica Teona Strugar Mitevska iz Makedonije, čiji je dugometražni film “Bog postoji, njeno ime je Petrunija”, nastao u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji (hrvatska koproducentica je Zdenka Gold, Spiritus movens), prošle godine osvojio i prestižnu Nagradu LUX koju dodjeljuje Europski parlament.
Filmovi u publikaciji “Zlatni album – redateljice” predstavljaju raznolikost ženskog talenta u državama članicama Eurimagesa. Oni svjedoče o predanosti fonda Eurimages da potiče međunarodne suradnje i kulturne raznolikosti preko nacionalnih granica. Poboljšanje vidljivosti redateljica ključno je sredstvo za promicanje rodne ravnopravnosti u filmskoj industriji i jedan od ciljeva Strategije ravnopravnosti spolova Fonda. Tekst Strategije Eurimagesa od 2018. do 2020. pod naslovom “50/50 by 2020” možete pročitati ovdje.

Izbor filmova u publikaciji, koju u cijelosti možete pogledati OVDJE, vršila je i Sanja Ravlić, bivša predsjednica radne skupine za rodnu ravnopravnost Eurimagesa. Ravlić je od 2009. do 2016. bila i predstavnica Hrvatske u Upravnom odboru Eurimagesa.
“Publikacija “Zlatni album” dobar je primjer pionirskog rada Eurimagesa na području rodne ravnopravnosti u europskom filmu. Sve je počelo 2013. godine osnivanjem radne skupine za rodnu ravnopravnost čiji je Hrvatska bila član od samog početka. Cilj Zlatnog albuma je da publici približi raznolikost i bogatstvo talenta filmskih autorica, među kojima je i Dana Budisavljević i njen film Dnevnik Diane Budisavljević,” rekla je Ravlić.
Film Dnevnik Diane Budisavljević nastao je u produkciji Hulahopa iz Zagreba koji je ujedno i distributer filma te u suradnji sa slovenskim i srpskim producentima December i This and That Productions. Od svoje premijere na Pulskom filmskom festivalu 2019. godine, na kojem je osvojio čak šest nagrada, film je prikazan na nizu međunarodnih festivala, a u domaćim kinima ga je pogledalo 26 642 gledatelja, čineći ga petim najgledanijim prošle godine.
Redateljici Dani Budisavljević uručena je i godišnja nagrada Vladimir Nazor u području filmske umjetnosti, a nedavno joj je pripala i Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudska prava “Krunoslav Sukić” koju dodjeljuje Centar za mir, nenasilje i ljudska prava u Osijeku.
“Izabravši vizualnu, filmsku umjetnost kao način komuniciranja svoje mirovne posvećenosti, Dana Budisavljević nam pokazuje što mirovno jest, a što nije; ona svjedoči snagu jedne, svake, osobe, razbija predrasude o moći, nadmoći, sili i nasilju. Rad Dane Budisavljević neodvojiv je od načina kako ona svoj rad komunicira i živi, neodvojiv od misije posvećene nadarene osobe koja je na dobrobit sviju, uključujući one koji se u takvom radu ne vide,” stoji u obrazloženju Nagrade.
Izvor: HAVC