- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je na jučerašnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite početak rada internet stranice za prijavljivanje građana na cijepljenje – cijepise.zdravlje.hr. Aktiviranjem tog sustava Hrvatska se svrstala u vodeće zemlje koje koriste nacionalne središnje platforme za cijepljenje. “Vjerujem da ćemo osigurati uspješan start sljedeće faze cijepljena koja nam dolazi po redu prioriteta i za koju smo osigurali 240 cijepnih mjesta”, rekao je Beroš. Objasnio je i kako će osoba nakon prijave putem OIB-a ili MBA broja dobiti povratnu informaciju o mjestu i terminu cijepljenja, što će ovisiti o količini cjepiva koje će stizati.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je da je u Hrvatskoj dosad potvrđeno 60 slučajeva britanskog soja koronavirusa, tri slučaja južnoafričkog soja i dva slučaja njujorškog soja.

“O njujorškom soju, o kojemu su se informacije pojavile krajem prošloga tjedna, malo se zna osim da se širi brže i da udio tog soja u New Yorku raste”, rekao je Capak.  Najavio je i kako će do kraja tjedna u Hrvatsku stići 23.400 doza Pfizerova cjepiva i 7.200 doza AstraZenece. Odnosno, do kraja ožujka ukupno više od 742.000 doza. Capak je upozorio da smo proteklog tjedna u odnosu na prethodni imali porast novooboljelih za 32,9 posto. Trenutna incidencija na 100.000 stanovnika je 130,6, najnižu ima Istarska županija s 30,7, a najvišu Dubrovačko-neretvanska županija s 395,2. Među zemljama EU-a smo na trećem mjestu s Njemačkom, a bolju incidenciju imaju samo Finska i Danska. Udio pozitivnih među testiranima iznosi četiri posto.