Do kraja travnja trebali bi stići COVID dodaci na mirovine. Najveće iznose dobit će oko 300 tisuća umirovljenih kojima mirovine ne prelaze iznos od 1500 kuna.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas predstavnike umirovljenika u Banskim dvorima. Plenković je prošloga tjedna najavio kako će u sljedećih nekoliko tjedana biti isplaćen COVID dodatak umirovljenicima.

“Vodili smo zajedničke razgovore o tome kako da pomognemo jednoj od najranjivijih skupina u našem društvu, a to su naši umirovljenici”, rekao je premijer Plenković nakon sastanka.

“Imamo 17 tisuća više umirovljenika ove godine, nego što je bilo prošle. Mi smo povećali prosječno mirovine za 13,5 posto. Kad tome dodamo da smo vodili računa o onima koji imaju najniže mirovine, onda se njima mirovina povećala za još tri posto”, dodao je.

COVID dodatak neće biti oporeziv

“Kroz zajedničke razgovore došli smo do zaključka da je potrebno donijeti odluku kojom bismo jednokratno isplatili umirovljenicima dodatak. Riječ je o nekoliko kategorija umirovljenika. Onim korisnicima mirovine kojima je iznos ukupno primanja do 1500 kuna da im se isplati 1200 kuna, da se onima kojima je iznos mirovine od 1500 do 2000 kuna isplati jednokratno 900 kuna. Da se onima kojima je iznos od 2000 do 3000 kuna isplati 600 kuna i konačno onima kojima je iznos mirovine između 3000 i 4000 kuna da im se isplati 400 kuna”, rekao je premijer.

“Ovo jednokratno novčano primanje nije oporezivo, ne može biti predmet ovrhe i neće se uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog osiguranja. Ovom odlukom o isplati novčanog primanja trebalo biti obuhvaćeno oko 850 tisuća naših umirovljenika. Ukupan iznos koji će biti isplaćen je oko 600 milijuna kuna”, dodao je.

Pretpostavljeni datum početka isplate je 30. travnja, rekao je ministar Aladrović.

Na sastanku su, uz predsjednika Vlade, sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević, predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna te predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović.