7 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. ožujka 2024.

Do studenoga utvrđeno 187 svinja pozitivnih na trihinelozu

Više od autora

- vl promo-

Danas je u Velikoj županijskoj vijećnici održan stručni sastanak ovlaštenih veterinara i veterinarskih inspektora Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije na temu trihineloze.

Nakon relativno dužeg razdoblja stabilnosti po pitanju pojavnosti trihineloze, ove je godine pred jesen na tovilištu svinja na području Osječko-baranjske županije utvrđen velik broj zaraženih životinja te u manjoj mjeri na jednoj farmi u Vukovarsko-srijemskoj županiji. S obzirom na to da dolazi sezona slavonskih svinjokolja, stručnjaci iz područja veterine, okupili su se s ciljem da razmijene iskustva i informacije kako bi i ova sezona bila što uspješnije odrađena – radi zdravlja ljudi, ali i životinja.

Svaka farma bez obzira na broj svinja, mora primjenjivati što više bio-sigurnosnih mjera. Transport životinja mora biti transparentan i jasno potkrijepljen s propisanom dokumentacijom. Naravno, u slučaju sumnje u zarazne bolesti treba kontaktirati struku kako bi se problemu pristupilo pravodobno, pravovaljano, stručno i što prije“, objasnio je veterinarski inspektor Veterinarskog ureda Vukovar, Josip Barić.


Na skupu su tako predstavljeni podatci o trihinelozi ljudi, domaćih i divljih životinja koje su zabilježene na području Republike Hrvatske, također je bilo riječi o nedavnim medijskim natpisima o pojavi nove vrste ovoga parazita koje struka jednoglasno opovrgava. Ipak:

Ove godine imamo jedan neočekivan i izvanredan povećan broj trihineloznih svinja, a to odstupa od svih dosadašnjih nalaza u zadnjih 20 godina. Prije 10 godina započeo je trend kontinuiranog smanjivanja broja pozitivnih svinja u zemlji. Usporedbe radi, prošle smo godine imali samo 5 pozitivnih svinja, a do studenoga ove godine utvrdili smo čak 187 pozitivnih trupova“, istaknuo je Davor Balić, voditelj laboratorija za dijagnostiku Veterinarskog zavoda Vinkovci – referentnog laboratorija za trihinelozu na području Hrvatske.

Stručnjaci upozoravaju građane da se kod svinjokolja drže protokola te da ne konzumiraju meso dokle god od mjerodavnog tijela nije utvrđeno da je negativno na nametnike.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno