Prof.dr.sc. Drago Žagar dobitnik je priznanja Grada Vinkovaca za 2019. godinu Zlatna plaketa “Grb grada Vinkovaca” za znanost i obrazovanje. Priznanje mu je uručeno na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u prigodi Dana grada, blagdana sv. Ilije, a prof. Žagar tom je prilikom i uputio riječi zahvale u ime svih ovogodišnjih laureata.

Rođeni Otočanin, prof. Drago Žagar (1965.), diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Zvanje Euro Laser Engineer stekao je na Tehničkom Sveučilištu u Beču. Zaposlen je na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku kao redoviti profesor u trajnom zvanju, a trenutačno je dekan u drugom mandatu. Obavljao je brojne dužnosti u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, te bio član brojnih međunarodnih i nacionalnih stručnih tijela. Sudjelovao je i vodio brojne istraživačke i razvojne projekte te ostvario opsežan znanstveni opus.

Nova komunikacijska rješenja za bolju komunikaciju i unaprjeđenje gospodarstva i poslovanja

“Moj znanstveni rad obuhvaća područje komunikacijskih mreža i protokola, kvalitete usluge u Internetu te sigurnost informacijskih sustava. Između ostalih, područja mog znanstvenog interesa su i modeliranje i optimizacija komunikacijskih mreža, razvoj i implementacija širokopojasnih tehnologija pristupa Internetu i bežične senzorske mreže. Razvoj novih komunikacijskih rješenja je izuzetno dinamično područje istraživanja, što je vidljivo i u stalnoj implementaciji novih rješenja u svakodnevnom životu, a što ima za cilj olakšati komunikaciju među ljudima i unaprijediti gospodarstvo i poslovanje”, ističe prof. Žagar.

FERIT – fakultet koji prati potrebe tržište rada

Za FERIT kaže kako je riječ o fakultetu koji pruža primjerene uvjete visokoškolskog obrazovanja koji se sustavno unaprjeđuju ulaganjem u prostor i opremu. “Samo u proteklih godinu dana u laboratorijsku i istraživačku opremu i uređenje prostora i laboratorija uloženo je više od 2 milijuna kuna vlastitih sredstava. U opremanje laboratorija značajno se ulaže i kroz nacionalne i međunarodne projekte pa je tako u protekloj godini samo kroz jedan projekt prekogranične suradnje (DRIVE) uloženo oko 2 milijuna kuna u nabavu sofisticirane opreme za studij Automobilskog računarstva i komunikacija”, ističe prof. Žagar te kao trenutno strateški najvažniji zadatak fakulteta izdvaja izgradnju novog Znanstveno istraživačkog centara elektrotehnike i računarstva ZICER, u sveučilišnom kampusu. U pripremu projekta investirano je vlastitih gotovo 3 milijuna kuna, kroz arheološka istraživanja i pripremu natječaja za izradu idejnog rješenja, a uskoro se očekuju i rezultati natječaja za financiranje izrade projektne dokumentacije. Ovim projektom studenti i nastavnici će dobiti još kvalitetnije uvjete za obrazovni i znanstvenoistraživački rad, a fakultet će uspješno ostvarivati svoju viziju međunarodno prepoznate obrazovne i istraživačke institucije integrirane u europski i svjetski prostor visokog obrazovanja.

Mladi trebaju izabrati žele li otići ili ostati, a ne da moraju otići

O položaju mladih stručnjaka i znanstvenika u Hrvatskoj danas prof. Žagar kaže kako dosta ovisi i o pojedinoj struci, a ono što je sigurno to je da se obrazovna politika i sustav moraju stalno prilagođavati promjenama na tržištu rada. “Na primjer, u STEM području napredak znanosti i tehnologije je tako brz i dinamičan da se obrazovni sustav mora kontinuirano prilagođavati, a kroz usku suradnju gospodarstva i znanosti se može postići prepoznatljiv sinergijski učinak. Naš fakultet, u suradnji s tvrtkama, uspješno profilira svoje studijske programe u skladu s potrebama tržišta rada i na taj način je prepoznatljiv na “visokoobrazovnom tržištu”. Smatram da je upravo FERIT dobar primjer kako ovakva suradnja može otvoriti nove perspektive razvoja, nova radna mjesta i stvoriti prilike i mogućnosti da naši visokoobrazovani stručnjaci ostanu u Hrvatskoj. Ključno je da mladi ljudi, koji završe fakultet mogu izabrati žele li otići ili ostati, ali da ne moraju otići zato što se ovdje ne mogu zaposliti i ostvariti svoje ambicije”, ističe prof. Drago Žagar.