28 C
Vinkovci
Srijeda, 27. rujna 2023.

Dobre vijesti za studente, raste iznos državne stipendije

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je u javno savjetovanje pustilo nacrt Pravilnika o stipendijama za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa. Nekoliko je tu važnih promjena, a najveća je iznos stipendije.

Umjesto dosadašnje mjesečne naknade od minimalno 1.200 kuna, nova će stipendija iznositi 1.506,90 kuna, odnosno minimalno 200 eura, a isplaćivat će se najkasnije do 15. u mjesecu. Osim što se predviđa povećanje iznosa stipendije, po prvi puta je naveden i u eurima, budući da od 1. siječnja 2023. to i službeno postaje naša valuta.

Stipendije se i dalje dodjeljuju u tri kategorije; kategorija D, odnosno studenti djeca poginulih, umrlih i nestalih u ratu; kategorija E koju čine studenti slabijeg socio-ekonomskog statusa; i kategorija P koja se odnosi na studente s invaliditetom ili one koji su, bilo trenutno, bilo kao djeca, pod skrbništvom.

Najveće promjene dolaze u kategoriji E. Naime, kod studenata slabijeg socio-ekonomskog statusa ukupni dohodak ostvaren u protekloj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi 100 posto proračunske osnovice koja se utvrđuje svake godine odgovarajućim propisom. Do sada nisu smjeli proći 65 posto proračunske osnovice.

To znači da će se veći broj studenata moći prijaviti na natječaj za državnu socio-ekonomsku stipendiju nego što je to bio slučaj ranijih godina kada su propisi bili striktniji. Osim toga, mijenja se i sustav bodovanja pa sada oni koji imaju manje primanja po članu kućanstva dobivaju veći broj bodova nego prijašnjih godina.

Savjetovanje za Pravilnik o stipendijama otvoreno je 1. kolovoza i traje do 31. kolovoza. Nakon toga MZO će pripremiti izvješće s odgovorima na prijedloge, kritike i komentare, a Pravilnik će biti upućen na čitanje u Hrvatski sabor gdje će primjedbe moći davati zastupnici i njihovi klubovi. Tek kada Sabor izglasa novi Pravilnik on se smatra donesenim.

Više možete pročitati ovdje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno