Predstavnici 370 poljoprivrednih gospodarstava koja su zadovoljila uvjete na 3. natječaju tipa operacije 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, potpisali su u ponedjeljak u Zagrebu ugovore za isplatu bespovratnih sredstava, pa će tako svaki od njih dobiti potporu u visini od 15 tisuća eura.

Po potpisivanju ugovora, poljoprivrednicima je isplaćena prva rata potpore u iznosu od 50% odobrenog novca, a kako bi mogli odmah započeti sa svojim investicijama.

Kad sam na terenu obilazim poljoprivrednike i razgovaram s njima da bi iz prve ruke saznao što im treba, kako žive i koji bi im postupci države najviše olakšali poslovanje. Petnaest tisuća eura svatko vidi na svoj način, a mali poljoprivrednik s petnaest tisuća eura može u potpunosti promijeniti sliku svoga gospodarstva i svoje budućnosti. Zbog toga mi je ova, uz mjeru za mlade, najdraža mjera Programa ruralnog razvoja jer utječe na najveći broj poljoprivrednika i daje im perspektivu”, izjavio je ovom prilikom ministar Tomislav Tolušić.

Potpisani su ugovori vrijedni ukupno 41 milijun kuna, odnosno svakom poljoprivredniku odobreno je po 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Riječ je o poljoprivrednicima čija su gospodarstva ekonomske veličine od 2.000 do 7.999 eura, a koji će taj novac iskoristiti za ulaganja u razne aktivnosti na svojim OPG-ovima.

Naime, sredstva u okviru operacije 6.3.1. namijenjena su pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima u prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održiv razvoj, rast i povećanje konkurentnosti. Mali poljoprivrednici će tako financirati kupnju domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, zatim graditi i opremati prostore u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade. Bespovratnim novcem iz ove mjere poljoprivrednici će financirati i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme te podizati višegodišnje nasade, a moći će izgraditi i opremiti objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

Do sada ukupno je sklopljeno 1.663 ugovora s 3. natječaja za 6.3.1. na kojem je zaprimljeno najviše zahtjeva u okviru jednog natječaja od kada se provodi Program ruralnog razvoja, njih čak 6.013. Zbog ogromnog interesa poljoprivrednika za ovu mjeru, početna alokacija u iznosu od 279 milijuna kuna, predviđena za financiranje projekata pristiglih na taj natječaj, povećana je na 344 milijuna kuna čime je omogućeno financiranje 3.082 projekta.