Novih 196 ugovora iz operacije 6.1.1 Potpora mladim poljoprivrednicima iz Programa ruralnog razvoja, potpisano je u četvrtak u Zagrebu, a ugovore je s poljoprivrednicima potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić.

Ugovori su vrijedni više od 57,5 milijuna kuna, a svrha natječaja je generacijska obnova, odnosno pomoć mladim poljoprivrednicima koji postaju nositelji/odgovorne osobe poljoprivrednog gospodarstva za početak poslovanja čime se dodatno motivira mlade poljoprivrednike da ostanu na ruralnom prostoru i razvijaju svoje poslovanje.

Obećano-ispunjeno, omogućili smo više novca za mlade poljoprivrednike, povećali alokaciju za treći natječaj za 165 milijuna kuna, pa su ovi mladi poljoprivrednici koji su prvotno bili ispod crte, danas ipak dobili potrebna sredstva potpore. Velika zainteresiranost i činjenica da je ovo mjera kojom želimo osigurati budućnost naše poljoprivrede i sela generacijskom obnovom, zahtijevala je dodatni poticaj i on je opravdan. Zahvaljujem svim mladim i perspektivnim ljudima koji su poljoprivredu odabrali za svoj put. Vi ste naša budućnost i uvijek ćemo raditi na mjerama da vam pomognemo”, poručio je nakon potpisivanja ugovora ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Korisnici potpore za mlade poljoprivrednike su osobe između 18 i 40 godina starosti, koje posjeduju odgovarajuće profesionalne vještine i znanja o poljoprivredi i koje su prvi put postavljene kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva. Poljoprivredno gospodarstvo u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu mora pripadati ekonomskoj veličini u rasponu od 8.000 do 49.999 EUR-a, a potpora iznosi do 100% vrijednosti ukupnih prihvatljivih troškova, odnosno do 50.000 EUR-a po korisniku.

Slijedom dosadašnjih triju natječaja, do danas je isplaćeno preko 444 milijuna kuna za 1.269 mladih poljoprivrednika. Najviše je mladih poljoprivrednika potporu dobilo u Osječko-baranjskoj županiji, njih 197 te im je isplaćeno 70.506.075 kuna. Slijedi naša županija sa 156 mladih poljoprivrednika kojima je isplaćeno ukupno 56.537.725 kuna.