3 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Dodijeljena priznanja za 46 višestruka darovatelja krvi naše županije

Više od autora

- vl promo-

“U sve ove godine, utkane su brojne kapi krvi svih naših darovatelja”, uvodne su riječi predsjednika Društva Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije Mate Karalića, a sve povodom Dana dragovoljnih darovatelja krvi koji se obilježava danas, 25. listopada.

Tako je predsjednik, zajedno s vukovarsko-srijemskim županom Damirom Dekanićem, u Velikoj županijskog vijećnici, uručio priznanja višestrukim darovateljima krvi koji su ove godine postali jubilarci. Žene su dobile priznanje za 35 i 55 darivanja, a muškarci za 50, 75 i 100 put darovanu krv.

“Svjedoci smo, nažalost, brojnih nesreća, a tako i brojnih potreba pomoći drugima. Svima koji su darovali krv, želim se od srca zahvaliti i želim ovaj dan, ovu temu, učiniti što javnijom, što vidljivijom kako bi i drugi spasili potencijalno nečiji život ili mu pomogli u rješavanju zdravstvenih problema”, poručio je župan Damir Dekanić, dodavši kako na ovaj način želi potaknuti sve koji nisu do sada darovali krv, a mogu, da dođu u svoj Crveni križ i uključe se u jednu izuzetno humanu gestu.

Da je riječ o humanim, plemenitim i hrabrim ljudima koji daju dio sebe kako bi spasili tuđi život potvrdio je i predsjednik Mato Karalić. “Svake godine donosimo plan sa Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek, a za ovu godinu planirano je 4300 doza. Do kraja 9. mjeseca skupili smo 4294 doze što je ostvaren cilj za cijelu ovu godinu. Iz toga možemo zaključiti kako je budućnost dragovoljnog darivanja osigurana.”Prošle godine osnovan je “Klub 100” darovatelja krvi Vukovarsko-srijemske županije koji su krv darovali sto ili više puta. U četiri društva naše županije, Ilok, Vukovar, Vinkovci i Županja, darovatelja koji su krv dali 125 puta je ukupno 25, a na današnjoj dodijeli prisutno ih je bilo dvoje, Vlatko Miksad iz Iloka te predsjednik Kluba Darko Grdenić koji svoju krv daruje aktivno 42 godine. Tako su dobili priznanje izvanrednog uspjeha za 125 puta darovanu krv.

“Na darivanje krvi ponukao me moj pokojni otac koji je u svoje vrijeme također darivao krv. Tada su dobivali značke s obilježjem 20 i 30 darivanja krvi. Ja sam tu značku ponosno nosio u školu kao dijete, a taj osjećaj pripadnosti bio je moj povod za darivanjem”, objašnjava nam svoje početke Darko Grdenić, dodavši kako svako darivanje ima osjećaj treme da će ga odbit, ali onda kada sve dobro prođe osjeća se ponosno. “Darivanje krvi za mene je na neki način resetiranje, naravno, u pozitivnom smislu.”

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno