U Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima danas je održana dodjela priznanja i nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola i mentorima iz znanstvenog i strukovnog područja za rezultate postignute na županijskim i državnim natjecanjima te na smotri LiDraNo.

Na školskim natjecanjima i smotrama ove školske godine bilo je uključeno 9000 učenika na školskim, županijskim, regionalnim i državnim natjecanjima. Nagrade i priznanja su dodijelili pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Jadranka Mustapić – Karlić, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Đorđe Ćurčić te zamjenik pročelnice Mario Adamović. Predstavljeni su i profesorica violončela Mirna Lazić i profesor kontrabasa Diego Roblero iz Zagreba koji će se doseliti u Vinkovce da bi predavali u Glazbenoj školi Josipa Runjanina te su se predstavili s par odličnih glazbenih izvedbi.

“Kao najbolji primjer učeničkih postignuća u ovoj školskoj godini imali smo 3 učenika Gimnazije M.A. Reljkovića koji su zajedno sa svojim mentorom profesorom Danielom Rakijašićem sudjelovali na Svjetskom natjecanju iz robotike u Kini i osvojili drugu nagradu. Također, učenica Srednje strukovne škole Vinkovci, Irena Bunčić, na AEHT-a međunarodnom natjecanju ugostiteljskih i turističkih škola osvojila prvo mjesto iz područja slastičarstva”, istaknula je ovom prilikom pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Jadranka Mustapić – Karlić.

Na rangiranim i nerangiranim državnim natjecanjima i smotrama iz područja znanosti i struke djeca osnovnih i srednjih škola Vukovarsko srijemske županije osvojila su vrlo dobre rezultate kao i dosadašnjih godina.

Na nerangiranim državnim smotrama 5 učenika i 2 ekipe osvojile su diplome, a 1. mjesto na državnim natjecanjima osvojilo je 9 učenika, 2 mjesto osvojilo je 14 učenika, 1 ekipa, 1 tri i 1 duo, te je treće mjesto osvojilo 9 učenika.

1. mjesto na državnim natjecanjima osvojile su sljedeće škole : Gimnazija Županja, Zdravstvena i veterinarska škola dr. Andrije Štampara Vinkovci, OŠ Zrinskih Nuštar, Gimnazija M. A. Reljkovića Vinkovci, OŠ “Antun Gustav Matoš” Vinkovci, Srednja strukovna škola Vinkovci, Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci i OŠ Dragutina Tadijanovića, Vinkovci.

2. mjesto na državnim natjecanjima osvojile su OŠ Mate Lovraka Županja, Gimnazija M. A. Reljkovića Vinkovci, Glazbena škola Josipa Runjanina Vinkovci, OŠ Dragutina Tadijanovića Vukovar, OŠ Zrinskih Nuštar, Srednja strukovna škola Vinkovci te Zdravstvena i veterinarska škola dr. Andrije Štampara Vinkovci.

3. mjesto na državnom natjecanju osvojile su OŠ Mate Lovraka Županja, OŠ Zrinskih Nuštar- PŠ Marinci, Gimnazija Županja, Srednja strukovna škola Vinkovci, Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci, OŠ Dragutina Tadijanovića Vukovar i Gimnazija M. A. Reljkovića Vinkovci.

Diplome na državnoj smotri LiDraNo osvojile su OŠ Mate Lovraka Županja, Gimnazija M. A. Reljkovića Vinkovci, OŠ Vladimira Nazora Vinkovci, OŠ Ivane Brlić Mažuranić Rokovci-Andrijaševci, OŠ Dragutina Tadijanovića, Vukovar i Srednja strukovna škola Vinkovci.

Na današnjoj dodjeli priznanja i nagrada posebna pohvala pripala je dvjema učenicama, Valentini Jozanović i Valentini Kunić iz Srednje strukovne škole Vinkovci koje su sa svojom mentoricom Marijom Bošnjak sudjelovale na državnoj smotri radova učenika s teškoćama. Posebno su naveli još neke aktivnosti i uspjehe učenika koji su sudjelovali u još mnogim natjecanjima i natječajima i izvan propisa kataloga Agencije za odgoj i obrazovanje RH.

“Na natječaju “Razglednica mog mjesta – škljocni za sjećanje”, na kojem je bilo prijavljeno 25 škola iz RH, OŠ Vladimira Nazora Vinkovci imala je pohvaljenu razglednicu. Također bih pohvalila Glazbenu školu Josipa Runjanina Vinkovci, koja je bila domaćin međunarodnog natjecanja mladih violinista od 20. do 24. svibnja na kojem je bilo 64 sudionika u 8 kategorija, kao i glazbene odjele OŠ Dragutina Tadijanovića Vukovar za sudjelovanje na mnogobrojnim međunarodnim natjecanjima. Naše škole sudjeluju svake godine na HRT-ovom Natječaju za najljepši školski vrt te su nagrade osvojili vrtovi škola “A. i S. Radića” u Gunji, OŠ Bartola Kašića Vinkovci kao i vrt škole “Antuna Bauera” u Vukovaru. Ovogodišnje rezultate ćemo znati tek u jesen i nadamo se da će opet neka od naših škola osvojiti vrijedne nagrade.”, dodala je Mustapić-Karlić.

Istaknuli su se i učenici četvrtih razreda, članovi ekipa Prve pomoći koji su sudjelovali na Nacionalnom natjecanju ekipa Prve pomoći, a aktivne su i škole u provođenju smjernica odgoja i obrazovanja za očuvanje okoliša, čiji je koordinator Udruga Lijepa naša, a mi se možemo ponositi s čak 12 eko škola u Županiji koje imaju certifikat i zelenu zastavu.

Dožupan Vukovarsko-srijemske je čestitao svima nagrađenima te ih ohrabrio da se i dalje prijavljuju na natječaje i natjecanja uz potporu Grada i Županije i dalje čine svoje škole i mentore ponosnima.

Učenici su nakon svečanog dijela nastavili druženje uz prigodni domjenjak za koji je bila zaslužna Srednja strukovna škola Vinkovci.