1 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. siječnja 2023.

Dodjela nagrada

Više od autora

- vl promo-

Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Nakon jučerašnjeg polaganja vijenaca na grobove istaknutih velikana hrvatske književnosti, danas je podjelom nagrada nastavljena manifestacija 26. Dana Josipa i Ivana Kozarca.

Svatko tko napravi književno djelo, koje se može smatrati značajnim za hrvatsku književnost, zaslužuje ovu nagradu, a ovogodišnji laureati su dr. sc. Antonija Bogner-Šaban za životno djelo, mlada Osječanka sa zagrebačkom adresom Ana Katarina Haler za knjigu godine i Paula Čačić koja se okitila Poveljom uspješnosti.

Nagrade su ove godine dobile dvije mlade spisateljice koje zasigurno slove kao jedne od vodećih stvaratelja svoje generacije. Ena Katarina Haler je svojom prvom knjigom uopće „Nadohvat” dobila dvije velike nagrade, onu najveću koja se može dobiti u Hrvatskoj za književnost, a to je Nagrada Ksaver Šandor Gjalski za 2020. godinu. Tu nagradu potvrdio je i ovogodišnji žiri za kategoriju knjige godine u izboru Nagrade Josipa i Ivana Kozarca. Predsjednik Društva hrvatskih književnika, Zlatko Krilić, istaknuo je da se zbirka pjesama “Osobni pejzaž” Paule Čačić izdvaja svojom originalnošću i kvalitetom među ovogodišnjim kandidatima Povelje uspješnosti.

Ena Katarina Haler svoj roman pisala je i stvarala 8 godina, od svoje 14. godine.  „Svaka nagrada i svako priznanje neizmjerno mi puno znači, pogotovo kad ste još neafirmirani i kad se pitate ima li to što radite uopće smisla”, rekla je dobitnica nagrade za knjigu godine Ena Katarina Haler i navela kako joj je drago što dobitnici i kandidati za nagrade moraju biti vezani uz naše područje, a osim nje, koja je rodom iz Osijeka, i njen roman usko je vezan za Slavoniju.

Manifestacija 26. Dana Josipa i Ivana Kozarca završava sutra video projekcijom Jutro poezije u kojoj sudjeluju učenici vinkovačke Gimnazije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno