Kontaktirajte nas

Film

Dodjelom nagrada završen 30. svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2020!

Objavljeno

-

Foto: Animafest press
Žiri Velikog natjecanja kratkometražnog filma u sastavu Clémence Bragard, Réka Bucsi, Nancy Denney-Phelps, Vladislav Knežević i Martina Scarpelli odlučio je Grand Prix dodijeliti njemačkom filmu Običan tip (Just a Guy) redateljice Shoko Hara, u produkciji Studija Seufz. U obrazloženju žirija stoji kako se Grand Prix dodjeljuje filmu koji temi pristupa s takvom osjetljivošću da ne ostavlja prostora prosudbi što je ispravno, a što ne. Žiriju je stoga ostalo nejasno zašto bi žene bile fascinirane vezom sa serijskim ubojicom osuđenim na smrt. Postoji li netko koga se ne mora, ne treba i ne smije voljeti?

Shoko Hara

Isti je žiri Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće uručio Soetkin Verstegen za film Stop-kadar (Freeze Frame, Belgija i Njemačka, produkcija Akademie Schloss Solitude), ističući kako u tome filmu najtamnija crna i najsvjetlija bijela otkrivaju iluziju života u jedinstvenom okruženju topljenja.Čudesan hommage počecima filma, ovaj film otapa svjetlost, daje joj jedinstvenu teksturu i čuva trenutke u smrznutim kadrovima – stoji u obrazloženju žirija.

Stop-kadar, r. Soetkin Verstegen

Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je francusko-mađarskom filmu Simbioza (Symbiosis, Miyu Productions, SALTO Films) Nadje Andrasev jer bez previše priče, samo pokazujući što treba pokazati,suptilno i elegantno dočarava situaciju s kojom se neki od nas mogu poistovjetiti.Inteligentna uporaba kadriranja i palete boja uspostavlja ravnotežu između estetike, napetosti i empatije – napisao je žiri.

Nadja Andrasev

Članovi žirija odlučili su dodijeliti i posebna priznanja. Clémence Bragard nagradila je austrijski film Kako nestati (How to Disappear) Robina Klengela, Leonharda Müllnera i Michaela Stumpfa, iz produkcije Total Refusal, jer se putemrazvoja igara i vrlo precizne metaforebavi opcijama koje i izmišljeni lik i ljudsko biće mogu ili ne moraju imati. Istražujući doseg i granice zabave, redatelji iz jedinstvene perspektive te uz dozu hladne ciničnosti prikazuju jednu važnu temu iz drugačijeg kuta. Svidjela mi se ova oda neposluhu i dezerterstvu – rekla je Bragard.
Réke Bucsi posebno se dojmila Moja tjelovježba (My Excercise) Atsushija Wade, japanski film iz produkcije New Deer. Ovaj jedinstveni umjetnik koristi se vizualnom slikom zbog nje same. Jednostavno dražestan film koji podsjeća na nježan zagrljaj u ovo doba izolacije. Ovim likovima ne treba 20 minuta na ekranu da bi ostavili trajan dojam. Opuštanje nakon maratona jednako je važno kao i trčanje. Licem uroniti u meko pseće krzno možda je upravo ono što vam treba za odličan dan – kazala je Bucsi.
Nancy Denney-Phelps svoje je posebno priznanje namijenila kanadskom filmu Fizika tuge (The Physics of Sorrow, produkcija National Film Board of Canada) Theodora Usheva jer ju je dirnuo u dubinu srca i dušeOva priča o odrastanju u Bugarskoj i emigriranju u Kanadu koristi se jedinstvenom metodom animacije koja potječe od drevne etruščanske tehnike voska i pigmenta – objasnila je Denney-Phelps.

Fizika tuge, r. Theodore Ushev

Vladislav Knežević odabrao je, pak, argentinsko-francuski film Poriv (Pulsión, produkcija Atlas V) jer njegov autor Pedro Casavecchia intrigantno i dosljedno eksperimentirajući specifičnim vizualom i preglednom narativnom linijom ukazuje na problem perpetuiranja agresivnosti koja se na tragične načine manifestira u različitim socijalnim situacijamaVješto hermetizirajući žanr horror filma i izolirajući postavljene situacije promatrane iz gornjeg rakursa, u tami okoline, film snažnom audiovizualnom artikulacijom uspostavlja atmosferu sa sablasnim epilogom. Film inducira vrlo intenzivno iskustvo gledanja uspostavljajući specifičnu atmosferu jezovitosti, koristeći 3D animaciju na osobit i kreativan način – obrazložio je Knežević.
Naposljetku, Martina Scarpelli svoje je posebno priznanje dala britanskom filmu Betty Willa Andersona jer je inteligentan, oštar i neočekivan. Ovaj film moderne estetike, elegantnog pripovijedanja i sofisticiranog humora na ekranu prikazuje intimu međuljudskog odnosa kako bi razmotrio kreativni proces kroz ljubavnu priču s lošim krajem. Iskrena, originalna, suosjećajna i zabavna oda vrhuncima i ponorima kreativnosti, no ujedno i oda vrhuncima i ponorima ljubavi – poručila je Scarpelli.
Objedinjeni žiri Natjecanja studentskog filma i Natjecanja hrvatskog filma u sastavu Laurent Crouzeix, Hefang Wei i Mladen Đukić odlučio je Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film dodijeliti ruskom filmu Goli (Naked, Moscow School of New Cinema) Kirilla Khachaturova zbog vrlo originalnog dizajna, snažne autorske vizije te stoga što gledatelja vodi kroz urbani, prirodni i intimni krajolik. Pokrovitelj novčane nagrade u iznosu od 1000 eura je Zagrebačka banka, sponzor Natjecanja studentskog filma Animafesta 2020.

Goli, r. Kirill Khachaturov

Prema odluci istoga žirija, posebna priznanja pripala su filmovima Ronilac bisera (Pearl Diver, Norveška, Volda University College) Margrethe Danielsen, Praznoglavi! (Airhead!, Belgija, La Cambre) Gaspara Chabauda i Opstanak HK (Survival HK, Hong Kong i SAD, CalArts) Louise Pau. Ronilac bisera je suptilan, gorko-slatki portret razdvajanja i nerazumijevanja sa sjajnim osjećajem za ritam, Praznoglavi! perfektno spaja matematiku i sanjarenje, a Opstanak HK demonstrira izvrstan osjećaj za prostor i ravnotežu između unutarnjeg i vanjskog svijeta, dosadnog testa iz engleskog jezika i fascinantnog tajfuna – stoji u obrazloženjima žirija.
Najboljim filmom Natjecanja hrvatskog filma proglašena je Arka Natka Stipaničeva nastala u produkciji Kreativnog sindikata. Pokrovitelj nagrade u novčanom iznosu od 1000 eura za najbolji hrvatski film je Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Posebno priznanje u Natjecanju hrvatskog filma pripalo je Marku Dješki za Sve te senzacije u mom trbuhu (All Those Sensations in my Belly), hrvatsko-portugalsku koprodukciju Adriatic Animationa i BAP Animation Studija.
Film koji demonstrira brižne izbore pri nuđenju iznimno kreativne vizije sporo, ali sigurno tonućeg svijeta – stoji u objašnjenju nagrade za Natka Stipaničeva.
Pametno animirani dokumentarac koji se bavi snažnom temom – piše u obrazloženju posebnog priznanja za Marka Dješku.

Natko Stipaničev

Pobjednike Natjecanja filmova za djecu birao je žiri u sastavu Una Patafta, Maris Popović, Din Hodžović, Simon Varošanec i Ruta Pašalić. Žiri je glavnu nagradu dodijelio češkom filmu Kći (Daughter) Darije Kashcheeve. Odlukom istoga žirija posebno priznanje u Natjecanju filmova za djecu pripalo je španjolskom filmu Mare Monstrum grupe autora.

Dječji žiri Animafesta Zagreb 2020.

Naposljetku, Nagrada publike Mr. M za film iz programa Velikog natjecanja kratkometražnog filma odlazi u ruke Theodoru Ushevu za film Fizika tuge.

Louise Pau

31. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održat će se od 7. do 12. lipnja 2021. godine.

Marko Dješka

Film

Danijel Pek novi je predsjednik Hrvatskog društva nezavisnih producenata

Objavljeno

-

Napisao/la

    10 pregleda

Foto: HAVC promo

Nakon šest godina Hrvatsko društvo nezavisnih producenata ima novog predsjednika. Na izbornoj sjednici skupštine HDNP-a održanoj prošli tjedan u Zagrebu, razriješeni su članovi vodstva udruge kojima je istekao mandat i na njihova mjesta birani novi.

Po prvi puta za predsjednika društva i upravnog odbora na dvogodišnji mandat skupština je izabrala Danijela Peka, dosadašnjeg člana Upravnog odbora. Za njegovog zamjenika biran je dosadašnji predsjednik Dario Vince, a za člana upravnog odbora Nebojša Taraba. Na mjesto nove tajnice društva skupština je izabrala Reu Rajčić.

Kao svoje najvažnije ciljeve Danijel Pek najavio je rad na jačanju pozicije nezavisnih producenata kao važnog dijela kreativne industrije, unapređivanje koregulacije s HRT-om te aktivnu suradnju sa svim sudionicima AV industrije u okvirima novog Zakona o elektroničkim medijima.

Hrvatsko društvo nezavisnih producenata osnovano je 2009. godine i okuplja vodeće tvrtke nezavisnih producenata u Hrvatskoj, a koje djeluju u području audiovizualne produkcije igranih, dokumentarnih i animiranih filmova i televizijskih djela. HDNP je dugogodišnja članica CEPI-a, krovnog europskog udruženja nezavisnih audiovizualnih producenata. U suradnji s DHFR-om i HRUP-om, HDNP je s HRT-om sklopio prvi koregulacijski sporazum u području kulture i medija u Hrvatskoj, kojim su od 2017. godine po prvi puta transparentno i zajednički regulirani uvjeti i pravila nabave nezavisnih audiovizualnih djela propisane od 2009. godine Zakonom o elektroničkim medijima.

(preneseno sa stranice HAVC-a)

Nastavi čitati

Film

“Po tamburi” Stanislava Tomića u kinima diljem Hrvatske

Objavljeno

-

Napisao/la

    154 pregleda

Foto: Marko Krce

Nakon svečane pretpremijere, koja se održava danas u utorak, 7. prosinca u Zagrebu, komedija Stanislava Tomića u multiplekse i nezavisna kina diljem zemlje stiže u četvrtak, 9. prosinca.

Legendarni TV voditelj Branko Uvodić poziva sve tamburaške sastave na natjecanje na glazbenom festivalu. Privučen bogatom nagradom, tamburaški sastav Aveti ravnice putuje na događaj na kojem je pogrešno optužen za krađu glavne nagrade. Tijekom noći, Avete progoni policija. Na putu do rodnog sela moraju se boriti i s tamburaškim skupinama. Kad konačno stignu kući, suočavaju se s posljednjim i najvećim izazovom.

Radnja je to komedije “Po tamburi” redatelja Stanislava Tomića, koji uz Marija Marka Krcea potpisuje i scenarij.

U glavnim ulogama nastupaju Momčilo Otašević, Tijana Pečenčić i Stjepan Perić, u ostalim ulogama su Nikola Kojo, Branko Uvodić, Hrvoje Barišić, Primož Petkovšek, Damir Martinović – Mrle, Nives Ivanković, Hristina Popović, Miran Kurspahić, Ivanka Mazurkijević, Septica i mnogi drugi.

Krce je ujedno i direktor fotografije, a za montažu je bio zadužen Tomislav Pavlic. Zvuk je oblikovao Alan Duches, kostimografiju je radila Tihana Mikša, scenografiju Branimira Katić, a glazbu Damir Martinović Mrle, Ivanka Mazurkijević i Ivica Plivelić Iva.

Film je nastao u produkciji kuće Kaos (producent je Ivan Katić), te u koprodukciji kuća iz Makedonija (Krug Film), Slovenije (Supermarket) i Srbije (K12).

Po tamburi hrvatsku je premijeru imao na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, a otad je prikazan na festivalima u Sloveniji, BiH i Njemačkoj.

(preneseno sa stranice HAVC-a)

Nastavi čitati

Film

U Njemačkoj počelo prikazivanje filma “Otac”

Objavljeno

-

Napisao/la

    237 pregleda

Foto: Maja Medić

Kinodistribucija filma “Otac” redatelja Srdana Golubovića počela je 2. prosinca u više od 30 kina u Njemačkoj. Redatelj filma Srdan Golubović te Goran Bogdan koji nosi naslovnu ulogu u filmu bit će gosti na projekcijama u Frankfurtu, Hamburgu, Berlinu, Bremenu i Munsteru, a  ostalim gradovima pridružit će se putem online streaminga.

Temeljen na istinitom događaju, film slijedi priču o nezaposlenom nadničaru koji, nakon što mu socijalna služba oduzme djecu, napušta svoje malo selo na jugu Srbije i pješice kreće na put prema Beogradu gdje planira svoj slučaj iznijeti samome ministru. Film je u veljači 2020. svoju svjetsku premijeru imao u u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, nakon čega je prikazan na festivalima u cijelom svijetu i osvojio brojna priznanja. Od osvojenih nagrada izdvajamo nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija na Berlinaleu te nagradu publike Zlatna vrata u Puli, koju je osvojio kao prvi film u povijesti tog festivala ocijenjen s prosječnom ocjenom publike 5,0.

U naslovnoj ulozi filma impresivnu glumačku interpretaciju ostvario je Goran Bogdan, s pritajenom snagom utjelovivši očajnog oca koji od gubitnika s društvene margine postaje junakom našega doba. Za svoju je ulogu Bogdan nominiran za nagradu Europske filmske akademije (EFA) u kategoriji najboljeg europskog  glumca, čime je postao prvi hrvatski glumac nominiran za tu prestižnu nagradu.

Uz Gorana Bogdana, glavne uloge tumače Boris Isaković, Nada Šargin i Milica Janevski, a scenarij zajednički potpisuju Srdan Golubović te hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić. Za produkciju filma zaslužan je Baš Čelik u koprodukciji čak 6 zemalja – Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine, a hrvatski su producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma. Film je, između ostalih, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.

(preneseno sa stranice HAVC-a) 

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 1 sat

Na stručnoj praksi u španjolskoj Sevilli učili o konjima i cvijeću

Devet učenika Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, obrazovnih programa cvjećar, agrotehničar i poljoprivredni tehničar fitofarmaceut, bilo je dva tjedna na stručnoj...

Aktualnoprije 2 sata

Po dnevnu dozu vitamina C i D na vinkovačku tržnicu i pod zubatim suncem

Smrznuti obrazi, kape, rukavice, šal jutros su bili obvezna oprema na minusu koji je uz zubato sunce okupao vinkovačku tržnicu....

Aktualnoprije 5 sati

Župan Dekanić primio vinkovačkog MMA borca Maria Žgelu

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić danas je u maloj županijskoj vijećnici primio vinkovačkog MMA borca iz kluba Valens Maria Žgelu i...

Vijestiprije 5 sati

Na ovogodišnjoj 26. likovnoj radionici Dječjeg doma Sv. Ana sudjelovalo 7 umjetnika

„Ljubav je to s kojom se čovjek rodi, a ono što se dogodi na samoj radionici stvar je izazova i...

Aktualnoprije 6 sati

U Hrvatskoj zaražena nova 4751 osoba, 54 umrle

Koronavirus je u Hrvatskoj potvrđen kod nove 4751 osobe, a 54 zaražene su umrle u protekla 24 sata, priopćio je...

Aktualnoprije 7 sati

Jurio autocestom 239 km/h

Policijski službenici Postaje prometne policije Vinkovci su u ponedjeljak, oko 22 sata na autocesti Zagreb-Lipovac, kod čvora Spačva, zatekli vozača...

Aktualnoprije 7 sati

Na koronavirus u županiji pozitivno 126 osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 126 novih  pozitivnih osoba  na COVID-19...

Vijestiprije 10 sati

Šumoborci u mjesec dana posadili 15 000 sadnica diljem Hrvatske

Tisuću volontera nazvanih Šumoborci posadili su u posljednjih mjesec dana više od 15.000 sadnica diljem Hrvatske kao odgovor na klimatske...

Najčitanije