-4.3 C
Vinkovci
Četvrtak, 9. veljače 2023.

Dodjelom plaketa i priznanja proslavljena 50. obljetnica rada Judo kluba Vinkovci

Više od autora

- vl promo-

Rijetko koji klub u našoj županiji, ali i gradu doživi veliku obljetnicu jer je mukotrpan put kako bi se izgradio jedan zdrav sportski kolektiv koji može trajati. Jedan od takvih primjera je Judo klub Vinkovci koji je proslavio velikih i jubilarnih 50 godina.

Kroz pet desetljeća postojanja prošlo je puno boraca koji su ostavili trag, ne samo u vinkovačkom sportom, nego i u državnom. Judo klub Vinkovci jedan je od najuspješnijih klubova grada na Bosutu, a iz natjecanja u natjecanje se njegovi članovi kući vraćaju s medaljama oko vrata. Priznanje za doprinos razvoju ovoga sporta dobio je Tomislav Čuljak, predsjednik kluba, kojemu je dodijeljen poseban Orden časti Europske judo unije Laszlo Toth, njezin predsjednik.

„Zapravo je najveća razlika u uvjetima koje su judaši imali u onom periodu i sada, ali bez obzira na to iznimno sam zadovoljan i ponosan rezultatima kluba koje je ostvario kroz ovih pet desetljeća djelovanja. Ostvarili smo iznimno puno vrijednih rezultata kako pojedinačnih, tako i ekipnih, a ono što osobno držim da je jedan od najznačajnijih rezultata je da smo kroz ove godine osvojili preko 5.500 medalja”, pojašnjava Čuljak kakva je razlika u radu prije i nakon Domovinskoga rata.

Uz je to je naveo jedan zaista impresivan podatak – 5.500 osvojenih odličja na svim natjecanjima na kojima su Vinkovčani nastupili. Toliko puta se širom Hrvatske, ali i svijeta spomenulo ime Vinkovci što je jedan odličan način promocije najstarije kontinuiranog naselja Europe. S obzirom na to da je klub od samih početaka Čuljak nam je izdvojio ono što je za njega prijelomno da je kluba postao to što jeste.

„Najvažniji je rad s djecom i mi smo bazirali sve na rad s našim najmlađim kategorijama. Očekivali smo od njih određene rezultate, a problem svakog kluba iz manjih sredina je kada djeca trebaju upisati srednju školi ili po njenom završetku kada odlaze u druge sredine na fakultete. I mislim da je to trenutak koji je za klub uvijek težak jer se ponovno moraju stvarati nove generacije judaša. No, bez obzira na to vjerujem da smo mi na međunarodnoj sceni napravili rezultate kojima se trebamo ponositi kao grad”, navodi predsjednik Judo kluba Vinkovci.

Povodom velike obljetnice u Gradskom kazalištu Joza Ivakić održana je ceremonija dodjela plaketa bivšim predsjednicima, trenerima, onima koji su zaslužni za stvaranje priče duge 50 godina. Vrijedi istaknuti kako je posthumnu nagradu dobio i Željko Higl po čijem imenu naziv nosi turnir koji se ove godine organizirao po 16. puta.

„Kroz svoju dugu i bogatu povijest Judo klub Vinkovci ostavio je neizbrisiv trag ne samo na hrvatski judo, nego i na sport općenito. Od svog samog osnutka do sada možemo reći da se vinkovački Judo klub prometnuo kao jedan od najboljih i najuspješnijih kolektiva u ovom dijelu Hrvatske. Nestvarni su trofej koje je ovaj klub ostvario i samo da se na trenutak zaustavimo pred trofejnom sobom možemo vidjeti koliko ljubavi i žara se ulagalo u ovaj sport i kako su se u biti stvarali pobjednici”, rekao je zamjenik gradonačelnika Josip Romić.


Dodao je kako je dodana vrijednost svakoga sporta rad s djecom, a upravo njima je Judo klub Vinkovci omogućio da se bave sportom i da rastu u jednom pozitivnom okruženju te da sklapaju cjeloživotna prijateljstva. Ovom prilikom zahvalio im se na svemu što su članovi kluba napravili za vinkovački sport te im je poželio još puno uspjeha u budućnosti.

Moramo istaknuti kako je i naša medijska kuća dobila jedno posebno priznanje, ono za medijsko izvještavanje i promociju kluba te uspjeha njegovih članova. Iznimno nam je zadovoljstvo kroz sve ove godine pisati o radu i rezultatima koje su judaši ostvarili te na neki način možemo reći kako smo i mi svojim praćenjem utakli jedan trag u djelovanju Judo kluba Vinkovci. S posebnim zadovoljstvom ćemo nastaviti revno pratiti jedan od najuspješnijih sportskih kolektiva grada na Bosutu.

Župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić govori kako razvijanje sporta u županiji znači puno više nego što je to mjerljivo, poglavito u vremenu kada mladi sve više ostaju kod kuće za računalom igrajući igrice. Dodaje kako je judo najbolja preporuka za sve one s voljom, željom i viškom energije ili jednostavno žele očvrsnuti svoj karakter.

Obilježavanju 50. obljetnice osnutka Judo kluba Vinkovci nazočila je i predsjednica saveza Sanda Čorak. Napomenula je kako klubovima danas nije nimalo jednostavno živjeti i cijelo vrijeme nositi razvoj s obzirom na svu upornost i trud koji su potrebi za razvijanje kontinuiteta.

“Većina nas u sportu smo volonteri. Biti jedan od uspješnih i gospodarskih sektora u Hrvatskoj s pretežnim brojem volontera je zaista jedan ogroman uspjeh. Uspjeh svakoga kluba, osobito ovoga koji je proslavio 50 godina djelovanja. Nas na strunjači uče moralnim vrijednostima i kodeksu koje stalno nosimo sa sobom, a kada su obljetnice u pitanju onda često razmišljam kako bih dodala dvije važne vrijednosti. To su ustrajnost i dosljednost. Bez ustrajnosti da se stalno napreduje ne bi došlo do napretka u ovome klubu i ne bi bio ovdje gdje danas”, govori Čorak.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno