5 C
Vinkovci
Petak, 3. veljače 2023.

Dokukino KIC istražuje: Tko je zapravo Nenad Puhovski?

Više od autora

- vl promo-

Nenad Puhovski (Upoznajmo autora, dokukino KIC) [St1]

Što je to što jednog dokumentaristu inspirira da snima filmove? Kako bira priče koje odlučuje pretočiti u film? Koliko je ta priča istinita? Koliko je stvarna? I najvažnije od svega – tko je zapravo Nenad Puhovski?

Na ova, ali i druga zanimljiva pitanja odgovaramo 27. travnja, s početkom u 19 sati, u Dokukinu KIC u kojem započinjemo autorski program ‘Upoznaj autora’ s ciljem predstavljanja istaknutih domaćih i regionalnih redatelja kroz njihove najznačajnije filmove, osobne priče i bogato iskustvo. Prvi gost s kojim će publiku upoznati voditelj programa i filmski kritičar Vladan Petković je producent, sveučilišni profesor, direktor ZagrebDoxa i redatelj Nenad Puhovski. Odmah nakon razgovora prikazujemo njegov najnoviji film Generacija ’68 u kojoj autor ispisuje hommage generaciji s kojom je dijelio mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet.

‘Upoznaj autora’ donosi priče koje filmska kamera nije uspjela uhvatiti, približava nam likove i trenutke koji su “pobjegli’ iz kadra te ideje koje su trebale, ali nisu nikada prošle kroz ‘svjetlo projektora’. U ugodnom druženju s autorom doznat ćemo anegdote koje je autor doživio tijekom i nakon snimanja, priče o ugodnim i manje ugodnim trenucima, najzanimljivijim likovima te situacijama koje su ga mijenjale kao osobu te, u konačnici, profilirale kao autora.

U opuštenoj atmosferi, uz inserte iz filmova, s dokumentaristima razgovara autor koncepta Vladan Petković – novinar, festivalski selektor i filmski kritičar čije recenzije čitamo u jednim od najrelevantnijih europskih filmskih časopisa i portala Screen Daily i Cineuropa.

‘Kroz program ‘Upoznaj autora’ saznat ćemo koliko je važan trenutak u kojem se redatelj odlučuje na određenu temu ili lika i što se sve mijenja na putu od početka rada na jednom dokumentarnom filmu do njegove premijere. Kako se prilazi određenom liku, kako se prema njemu ostaje ‘pošten’, a kada je u svrhu snažnijeg efekta filma dozvoljeno ‘iskriviti istinu’, objasnio je Vladan Petković.

Nenad Puhovski (Upoznajmo autora, dokukino KIC) [St2]

Upoznajmo Nenada Puhovskog – od kinoamatera do doajena hrvatske dokumentaristike

‘S Nenadom Puhovskim proći ćemo kroz njegovu autorsku karijeru, od formalno hrabrih studentskih filmova kao što je Činča, preko kreativnih TV radova poput Bućana i emotivno izazovnih emisija kao što je Mrtva luka, do zrele faze u kojoj je uvijek ostajao aktualan kroz, u tim trenucima, kontroverzne filmove kao što su Lora – svjedočanstva i Zajedno. Kroz razgovor i inserte iz njegovih filmova, pričat ćemo o tome kako su se mjesto i značaj dokumentarnog filma mijenjali kroz desetljeća, što je značilo snimati filmove u socijalističkoj Jugoslaviji, kako je taj kreativni poriv bio primljen u ‘Tuđmanovoj Hrvatskoj’, i što je danas najveća prilika, ali i koje su najveće prepreke za iskusne kao i mlade dokumentariste. Pritom nećemo zaboraviti ni samu umjetnost filmskog stvaralaštva i autorsku estetiku, te kreativne zahvate kojima on, ali i njegovi mlađi štićenici među koje spadaju i Goran Dević, Dana Budisavljević i Tiha Gudac, pristupaju gorućim društvenim ili intimnim temama.  To će biti uvod u početak kino distribucije filma Generacija ’68. kojim ćemo završiti ovu večer.’ objasnio je autor programa.

U 1960-ima kinoamater, ranih 1970-ih student režije i mladi autor, potkraj 1970-ih predavač na Akademiji dramske umjetnosti, tijekom 1980-ih kazališni i televizijski redatelj, te nagrađivani dokumentarist. Danas je producent sa više od 70 naslova snimljenih u okviru producentske kuće Factum, te osnivač i direktor najvećeg reginalnog festivala dokumentarnog filma, ZagrebDoxa. Puhovski je prošle godine završio svoj devetnaesti film kao redatelj, Generaciju ’68, i primio nagradu Bauer na Motovun film festivalu povodom 50 godina karijere.

U svibnju upoznajemo mlade nade hrvatske dokumentaristike

Nakon jednog od najiskusnijih hrvatskih dokumentarista, u svibnju ćemo upoznati mladu filmsku nadu, Đuru Gavrana.

Poznat po uspješnim kratkim filmovima kao što su Bojan, Presuda, Veliki dan i 4.7, Đuro je bio i snimatelj na nagrađivanom dugometražnom dokumentarcu Blokada, film koji je donio pogled iznutra u najduži, najbrojniji i politički najznačajniji studentski prosvjed na ovim prostorima od 1971. godine.

Autorski program ‘Upoznaj autora’ održavat će se mjesečno u Dokukinu KIC, a nakon svakog razgovora ostajemo na projekciji autorovog novog filma.

Film Nenada Puhovskog, Generacija ’68,  gledamo u četvrtak, 27. travnja, odmah nakon “upoznavanja” s autorom.

TRAILER: GENERACIJA ’68. [2016]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno