23 C
Vinkovci
Četvrtak, 26. svibnja 2022.

Dokumentarni film Ispod sunca o životu u Sjevernoj Koreji napokon i u domaćim kinima

Više od autora

- vl promo-
V paprscích slunce (u Dokukinu) [poster]U srijedu, 1. veljače, projekcijom u Dokukinu KIC, počinje hrvatska kino distribucija dokumentarca ‘Ispod sunca’ (V paprscích slunce, 2015), velikog ruskog redatelja Vitalija Manskog, koji će i sam prisustvovati projekciji. Sljedećeg dana, 2. veljače u 17 sati, Manski će održati besplatno masterclass predavanje ‘Dokumentarni film – umjetnost ili stvarnost?’

Nakon dvije godine pregovaranja sa sjevernokorejskim vlastima, nagrađivani ruski redatelj, Vitalij Manski, pozvan je u najdistanciraniju zemlju svijeta, kako bi pomogao u stvaranju jednog domaćeg filma. Ispod sunca nastao je pod budnim okom Velikog vođe i njegovih ljudi, koji su redovno provjeravali sav snimljeni materijal, prilagođavali scenarij i izabrali ‘primjerene glumce’. Međutim, nitko nije računao na rezervnu kopiju osobnih snimki koje je autor navodno skrivao u čarapi, iznio preko granice i napravio prvi dokumentarac koji izbliza pokazuje kako se stvara sjevernokorejski propagandni narativ.

Djevojčica Zin-mi i njezina obitelj žive u idili Narodne Republike Koreje. Majka i otac su pripadnici radničke klase na čijim leđima počiva komunističko blagostanje nacije, a malena Zin se priprema na svoj prvi veliki korak, priključenju sjevernokorejskim pionirima uz zakletvu Velikom vođi. Pomno pripremljene scene odobrene od partije, nalikuju televizijskoj reklami, ali Ispod sunca prikazuje i ono što se nije smjelo snimiti. ‘Nasmiješi se!’, ‘Reci to veselije!’, ‘Svi joj plješćite!’, samo su neke od uputa koje su protagonisti filma šutke morali ispoštovati otkrivajući pritom jednu posve drukčiju, nepoznatu te zastrašujuće praznu i opasnu atmosferu – ne samo filmskog seta, već i cjelokupnog društva. Ispod sunca donosi priču o odrastanju uz propagandu i život u zemlji koja zabranjuje individualnost.

Izvrsnost ovog filma potvrđuje i više od 70 festivalskih projekcija diljem svijeta, kao i dvadeset nagrada, a relevantni magazin Sight and Sound smjestio ga je na treće mjesto najboljih dokumentaraca prošle godine.

Hrvatskoj kino-premijeri u srijedu 1. veljače u 19 sati u zagrebačkom Dokukinu KIC (Preradovićeva 5), prisustvovat će i autor Vitalij Manski s kojim će nakon projekcije razgovarati filmski kritičar i redatelj Ivan Ramljak.

Ispod sunca, osim u Dokukinu, tijekom veljače možete pogledati i u kinu Sloboda (Dubrovnik), Zelenoj dvorani (Zabok), kinu Europa (Zagreb), Art-kinu Croatia (Rijeka), kinu Karaman (Split) te desetak drugih nezavisnih kina.

Besplatno masterclass predavanje Vitalija Manskog: ‘Dokumentarni film – umjetnost ili stvarnost?’

V paprscích slunce (u Dokukinu) [St]

U četvrtak 2. veljače u 17 sati, svi koji žele proširiti svoje znanje o filmu, pozvani su u Dokukino KIC na besplatan masterclass Vitalija Manskog.

U masterclassu će biti riječi o jeziku suvremenog dokumentarnog filma i stilskim sredstvima koje autori danas koriste kako bi prenijeli svoj doživljaj viđenoga. Manski će se baviti najstarijom dilemom dokumentarnog žanra, razlikama između stvarnosti i njezine autorske interpretacije.

Predavanje pod nazivom Dokumentarni film – Umjetnost ili stvarnost? biti će na ruskom jeziku uz konsekutivni prijevod na hrvatski.

Organizator masterclassa, udruga Restart, već sedam godina priređuje inspirativna predavanja značajnih svjetskih dokumentarista i profesionalaca iz različitih područja filmskog stvaralaštva. Od 2009. godine do danas, u Zagrebu je gostovalo 27 svjetski poznatih autora.

Distributer filma je Restart Label.

TRAILER TITLANI: ISPOD SUNCA [2016]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno