Film redatelja Branka Ištvančića “Pouke o čovječnosti” jedan je od deset naslova u natjecanju za najbolji autorski dokumentarni film Međunarodnog radio-televizijskog sindikata (The International Radio and Television Union / Union Radiophonique et Télévisuelle Internationale – URTI) sa sjedištem u Francuskoj. Dodjela nagrada održat će se u Parizu, u siječnju iduće godine.
Žiri kojeg su ove godine činili voditelji i menadžeri javnih televizijskih kanala iz Alžira, Belgije, Kameruna, Jordana, Kosova, Portugala i Rumunjske izabrali su deset dokumentarnih filmova koji će se natjecati za Veliku nagradu URTI za autorski dokumentarni film koji promiče humanističke vrijednosti, toleranciju i poštovanje. Popis svih nominiranih naslova možete pronaći na ovoj poveznici.
Pouke o čovječnosti, 2019. | Credit: Artizana
Pouke o čovječnosti je dokumentarni film koji govori o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja, koji su u ratnom vihoru, 29. rujna 1991., uz pomoć medicinskog osoblja u šest autobusa evakuirali i iz neprijateljskog okruženja spasili više od 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, od kojih su većinu činili pacijenti srpske nacionalnosti, te tako stekli status heroja čovječnosti. Film je nastao prema istoimenoj knjizi dr. Veljka Đorđevića, a snimljen je u produkciji udruge Artizana.
Izvor: HAVC