Među domaćim sezonskim voćem i povrćem koje stiže na tržnicu u Vinkovcima u ponudi su i trešnje. Bojom mame, sočne su, slatke i imaju niz zdravstvenih dobrobiti. Cijena? Proizvođači će reći tek toliko da se pokriju, kupci kažu skupa, ali tko voli ne može odoljeti pogotovo kada je riječ o domaćoj trešnji.
A jedan od proizvođača dobro poznatih na vinkovačkoj tržnici svakako je Mario Tieško iz Iloka. Na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu bavi se proizvodnjom voća i povrća. Kada je o voću riječ tu je stolno grožđe na 3,5 hektara te 550 stabala trešanja.
Njegove su trešnje provjereno kvalitetne, kažu stalni kupci. Nažalost, ove godine stradale su prvo od mraza, a sada i od leda.
“To su patuljaste trešnje talijanske sorte. Imam ih u sortimentu pet vrsta, od ranih do kasnih kojih je najviše. Trešnja nije previše zahtjevna. Mora se odraditi osnovna rezidba i treba nekih pet tretiranja odraditi na vrijeme. To je to, ako je godina dobra. Ova godina, međutim, nikako nije dobra. Bilo je mraza, smrzlo je i ostalo je možda nekih 50 posto roda. Sada sam taman završio berbu ove jedne krupne sorte i onda nas je otukao led. Tako da je sve ono što je ostalo uglavnom otučeno. Kako trešnje tako i grožđe, sve je otučeno preko 70 posto“, rekao nam je u srijedu na vinkovačkoj tržnici Mario Tieško.
Tako da će od onih 50 posto roda trešanja koliko je ostalo nakon mraza, sada biti ubrano znatno manje nego što je to trebalo biti. To, međutim, ne mijenja cijenu za kupce jer, kaže Tieško, nema smisla dizati cijenu pa onda ne prodati.
„Kada je došla prva trešnja kod nas je cijena bila 5,00 i 6,00 eura po kilogramu. I ove srijede nudimo ih na tržnici po 5,00 eura. Moramo se prilagoditi tržištu. Plaće su male, mirovine su male i ne možemo ići s nekom pretjeranom cijenom. Cijena od 5,00 eura ili 6,00 eura nije previše u odnosu na trošak proizvodnje s tim da zarade praktički nemamo. Stavimo cijenu da možemo prodati. Možemo mi staviti cijenu i 10,00 eura, ali kome ćemo prodati”, istaknuo je Tieško.
Sitnije trešnje, kaže, mogu se naći i po 3,00 ili 4,00 eura.
„Po toj cijeni sam ih i ja prodavao, međutim, sada te sitne niti ne berem. Nemam ljudi, a i led ih je otukao tako da ih se i ne isplati brati. Ako bih prodavao po 3,00 eura, dok se obere i izbira, više platim radnika. Posao je to koji sporo ide, a radnici su plaćeni po satu, između 5,00 i 6,00 eura sat. Pri tome ih je još i teško naći, a oni koji dođu nerijetko posao odrađuju ne baš korektno”, kazao je naš sugovornik.
A kvalitetna domaća trešnja na tržnici ima svoje kupce. Potvrđuju nam to oni koji smo zatekli kraj Tieškovog štanda.
„Moja obitelj i ja volimo trešnje i kupujemo ih. Cijena je takva kakva je. Možda bi mogla biti i manja, ali znate ono, onaj koji prodaje, njemu je uvijek malo, a onaj koji kupuje, njemu je puno. Ali ovo su stvarno kvalitetne i fine domaće trešnje i vrijede. Ovo su jako vrijedni ljudi iz Iloka i kod njih i inače znam kupovati tako da je provjereno i uvijek smo zadovoljni”, rekao nam je Nenad Lučanin.
„Ako je kvalitetno, onda se isplati i platiti. Mi smo se i ove godine, primjerice, najeli jagoda, a kupovali smo od dva proizvođača iz Nuštra, koji su nam poznati i stvarno čovjeku nije žao dati ako je nešto domaće i ako je kvalitetno i fino. Isto tako je i sada s domaćim i kvalitetnim trešnjama. Djeca ih vole jesti, a znamo koliko su zdrave i zato ih kupujemo redovno na svakoj tržnici, i srijedom i subotom”, istaknuo je Silvio Jergović.