U vremenu kada smo bombardirani raznim nezdravim i umjetnim proizvodima, građani Vinkovaca iz danas u dan pokazuju kako još uvijek cijene domaće proizvode, osobito mlijeko i sir. Redoviti su kupci kod naših poljoprivrednika koji vlastitim rukama rade zlata vrijedne proizvode i koji godinama čuvaju tradicionalnu, karakterističnu i izvornu proizvodnju sira, a gužva na vinkovačkoj tržnici radi domaćih mliječnih proizvoda uobičajen je prizor svake srijede i subote. Domaćih proizvođača ima puno, svatko radi za svoje osobne proizvode, a ljudi teško trže svoje domaće proizvode. Stoga smo na našoj tržnici posjetili one najustrajnije proizvođače te otkrili u čemu leži tajna kvalitete njihovih proizvoda i kako nastaju, usporedili smo cijene te provjerili koji proizvodi su najtraženiji.

Duga tradicija
Proizvodnja domaćih mliječnih proizvoda uglavnom je posao iz prošlosti i rijetko koji mladi se upuštaju u pokretanje proizvodnje. U razgovoru s proizvođačima domaćeg sira i mlijeka saznali smo kako je to mišljenje većine. Ili se time bave dugi niz godina ili su posao naslijedili. “Iako prodaja opada, zadovoljna sam. Prije je bilo puno bolje i bilo je više ljudi, a tu su i veliki centri koji stavljaju niže cijene. No, dok imamo stalne kupce koji su se uvjerili u našu kvalitetu ne moramo brinuti”, istaknula je Marica Kelava iz Slakovaca koja se proizvodnjom domaćih mliječnih proizvoda bavi više od 40 godina. Marica ima svoj OPG i proizvodi domaće mlijeko i više vrsta domaćeg sira: podlijevani, kuhani, kuhani dimljeni, nedimljeni, svježi sir i vrhnje, a jedna je od onih koji sir proizvode na onaj starinski, tradicionalan način. “Kuhani sir se kuha klasično na šporetu. Za podlijevani se u toplo mlijeko stavlja sirište, stisne se, cijedi i čeka da se ohladi, dok se svježi sir prirodno kiseli i cijedi”, objasnila je ukratko Marica.

Proizvodnjom sira i mlijeka bavi se i Milica Drčan iz Mirkovaca, jedina prodavačica na vinkovačkoj tržnici koja u ponudi ima kozje proizvode, a koja također svoje proizvode radi na tradicionalan način. Koze muze ujutro kada su u punoj laktaciji i navečer. “Polutvrdi sir nastaje od kuhanog mlijeka – svježe mlijeko odmah stavim kuhati, zakuham ga sirćetom i miješam, kada prokuha sipam ga u kalupe i ocijedim te posolim. Mekani sir pravim od svježeg mlijeka. Pomuzem mlijeko i procijedim ga, stavim sirište i ostavim ga u gazi da se cijedi par sati. Kad se ocijedi posolim ga i slažem u plastične posude. Njega radim potpuno svježe i uvijek dan prije prodaje”, objasnila je Milica.
U ovom poslu uspješna je već 13 godina. “Imam 18 koza i pravim mekani i polutvrdi sir te mlijeko. Trenutno imam slabije mlijeka pa pravim samo polutvrdi, a mlijeka donesem onoliko koliko imam budući da imam stalne mušterije. Kada koze daju mlijeka nekada ujutro imam i po 30 litara, a navečer zna biti oko 20 litara”, napominje Milica dodavši kako koze najviše daju mlijeka poslije jarenja, kada odvoje jariće.
Za razliku od Milice i Marice, OPG Pranjić iz Drenovaca svoje proizvode proizvode u sirani. Obiteljsko je to gospodarstvo sedmeročlane obitelji koje proizvodi prvenstveno mlijeko, a na kojemu rade otac i majka, Anja i Mijo, troje njihove djece te žena zaposlena u mužnji. Farmu imaju od 2007. godine, od ove godine su počeli regularno i sa siranom, a sir proizvode u posljednjih pet godina. “Danas u ponudi, na kućnom pragu i u sirani, imamo dimljeni sir, podlijevani svježi sir, kuhani sir, jogurt, voćni jogurt, a imamo i sir koji ide na zrenje. Sve redom kravlji proizvodi”, istaknula je Anja. Dodaje kako prodaja ide dobro i većinu toga uspiju prodati, ako ne ovdje na tržnici onda kod kuće ili na gospodarstvu.

Pristupačne cijene
Svi prodavači slažu se da troška ima, ali da to još uvijek sve dobro funkcionira. Najvažnije je da su kupci zadovoljni, jer jednom kada se uvjere u kvalitetu domaćega, većinom postanu redovni kupci, bez obzira na cijenu. Prodaja slabije ide ljeti kada ljudi odu na godišnje odmore i zimi kada padne puno snijega, no cijene su tijekom cijele godine jednake, a ovise o proizvođaču. Tako Marica kuhani nedimljeni sir prodaje za 40 kuna po kilogramu, dimljeni za 45, podlijevani za 30, a svježi sir i vrhnje za 25 kuna. Dodaje kako ovakve cijene nije mijenjala više od 15 godina. Milica u svojoj ponudi ima mlijeko za 8 kuna, polutvrdi sir za 70 kuna po kilogramu, a mekani sir za 40. Kakve god cijene imala, Milica ima stalne mušterije s kojima je postala već prijatelj i tvrdi da je najvažnije da su oni zadovoljni. U OPG-u Pranjić cijene su sljedeće: mlijeko je 5 kuna po litri, svježi sir 25, podlijevani sir 30 kuna, kuhani je od 40 do 60 kuna (miksevi dimljenog i nedimljenog). Na pitanje koji sir se prodaje najbolje, naši sugovornici jednoglasno su se složili da je to svježi polutvrdi sir, no jako dobro idu i ostale vrste.