Nacionalni stožer objavio je četiri nove odluke koje danas stupaju na snagu.

Domovi za starije i nemoćne otvaraju se za posjete, nakon što su više od dva mjeseca bili zatvoreni zbog epidemije koronavirusa.

“Zaštita zdravlja osoba starije životne dobi, kao najosjetljivijeg dijela populacije, trenutno je najveći prioritet na koji smo dosad uspješno odgovorili”, rekao je Krešimir Markić, ravnatelj vinkovačkog doma za starije i nemoćne te izražava uvjerenje da se članovi obitelji i prijatelji izrazito raduju posjetu korisnicima domova, ali ih i upozorava kako je njihovo ponašanje izrazito važno s ciljem zaštite zdravlje korisnika domova. “Iako je ublažavanje epidemioloških mjera u tijeku, rizik od zaraze još uvijek postoji, a zajedničkim djelovanjem djelatnika, korisnika te članova njihovih obitelji i prijatelja navedeni rizik može se prevenirati.”, kaže Markić.

Iz Doma za starije i nemoćne osobe Vinkovci stoga apeliraju na posjetitelje korisnika doma da se prethodno konzultiraju sa stručnim djelatnicima oko dogovora vezano za termin i način odvijanja posjeta.

“Otvaranjem domova za starije osobe za posjetitelje zaštita zdravlja korisnika postala je odgovornost svakog od nas pojedinačno, a samo odgovornim ponašanjem možemo zaštiti naše najstarije sugrađane.”, zaključio je ravnatelj Markić.

Ukupan kapacitet vinkovačkog doma je 220 ležaja od kojih je 92 ležaja u stambenom dijelu za smještaj pokretnih osoba i 126 ležaja u stacionarnom (bolničkom) dijelu za smještaj nepokretnih i polupokretnih osoba. Danas Dom za starije i nemoćne osobe Vinkovci skrbi za 212 korisnika.

Ukidaju se mjere ograničenja za javni prijevoz u linijskom obalnom prometu, što znači da sve brodske i trajektne linije od danas voze prema redovnom voznom redu. 

Otvaraju se bazeni te kazališta i kina, osim onih u sklopu trgovačkih centara.

Ukinuta je i zabrana zaustavljanja vozača teretnih vozila na odmorištima, pa se oni mogu zaustavljati bez ograničenja na  tranzitnim pravcima.

Nakon učenika nižih razreda osnovne škole, od danas se u školu vraća i dio učenika srednjih strukovnih škola. Oni moraju obaviti praktične vježbe koje se ne mogu provesti na daljinu, a važne su za obranu završnog rada. Učenici i učitelji moraju poštivati mjeru međusobnog razmaka i mjeriti temperaturu.