U okviru akcije pod nazivom „Božićni poklon od Dubrovačko-neretvanske županije“, a prigodom božićnih i novogodišnjih blagdana, Dubrovačko-neretvanska županija i ove je godine donirala našoj županiji 10 tona mandarina. Vukovarsko-srijemskome županu Boži Galiću mandarine iz Neretvanske doline uručila je zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević. Radi se o tradicionalnoj akciji i dugogodišnjoj suradnji između ove dvije županije.

“I ove smo godine donijeli 10 tona mandarina kako bi simbolično označili suradnju između naše dvije županije i poslali poruku prijateljstva i ljubavi. Kada smo pokrenuli ovu akciju željeli smo povezati naše dvije županije na različite načine i danas s ponosom možemo reći da se ta suradnja između zelene i plave Hrvatske nastavlja u iznimno dobrom smjeru. U prošloj godini delegacija vaše županije posjetila je našu i tada je dogovoreno da se proizvodi iz Vukovarsko-srijemske županije prezentiraju u Dubrovačko-neretvanskoj, odnosno povezali smo naše hotelijere i vaše poljoprivrednike, a ta se suradnja pokazala iznimno uspješnom. U tom smislu posebno ističemo ulogu župana Bože Galića i Nikole Dobroslavića koji su učinili sve da se naše dvije županije što bolje i kvalitetnije povežu. Ističem i kako je naša županija iskazala spremnost da sudjeluje u obnovi Vukovarskoga vodotornja, a podsjećam i da je suradnja vukovarske i dubrovačke bolnice na zavidnoj razini.”, istaknula je Marević.

Donaciju mandarina župan Galić odmah je potom uručio fra Slavku Miliću, voditelju Caritasa Vukovarskog dekanata, kao i humanitarnim udrugama, udrugama zdravstvene i socijalne skrbi, vukovarskoj bolnici te braniteljskim udrugama s područja Vukovarsko-srijemske županije. 

“Zadaća našega Caritasa je pomagati ljudima u potrebi što i činimo posljednjih 20-tak godina. Pri tome ne gledamo vjeroispovijest ili nacionalnost naših korsnika nego nastojimo pomoći svima kojima je pomoć potrebna. Kroz Caritas i pučku kuhinju pomažemo ljudima od Vukovara do Iloka kroz sve ono što je potrebno za normalan život – hranu, odjeću, obuću, drva za ogrjev, ali i medicinska pomagala poput bolničkih kreveta, hodalica, kolica i dr. Svjesni smo da sve to bez donacija ne bi mogli ostvariti i stoga zahvaljujemo pojedincima, ustanovama, gradu, županiji kao i inozemnim donatorima na pomoći. Na poseban način danas zahvaljujemo i Dubrovačko-neretvanskoj županiji od koje niz godina dobivamo mandarine. Ujedno čestitamo svima nadolazeće božićne blagdane.”, istaknuo je fra Milić.

Župan Božo Galić ujedno je ovu prigodu iskoristio i kako bi izvijestio o tijeku razgovora i pregovora o stalnoj zračnoj liniji između Klise i Dubrovnika, a sve kako bi se u projektu Slavonija učinui i korak više. Tako bi ove dvije županije bile odlično povezane i što se tiče prijevoza robe ali i putnika.

“Naša je suradnja vrlo konkretna i proizvodi naših poljoprivrednih proizvođača od suhomesnatih proizvoda, preko prirodnih sokova i jaja iz slobodnoga uzgoja plasiraju se po dubrovačkim hotelima. Ovih dana razgovaramo o stalnoj vezi između osječke zračne luke i dubrovačke koja bi definitivno pomogla boljoj povezanosti i protočnosti ljudi i roba. Nadam se da ćemo u tome uspjeti zajedničkim snagama.”, istaknuo je Galić.