Photo: Pixsell

Dvanaest bogatih europskih klubova postiglo je u nedjelju konačni dogovor o osnivanju novog nogometnog natjecanja, takozvane “Superlige” u kojoj bi sudjelovalo ukupno dvadeset klubova, a predsjednik Real Madrida Florentino Perez trebao bi biti čelni čovjeka tog natjecanja. Odjeknula je ova vijest cijelim sportskim svijetom, nogomet je nakon nje poljuljan kao nikada ranije, otvoreno je nekoliko fronti jer rat Superligi najavile su UEFA i FIFA, nacionalni nogometni savezi, premijeri nekih zemalja, a što je najvažnije i navijači diljem svijeta. U svom obraćanju javnosti Perez objašnjava kako je do osnivanja nove lige došlo u trenutku kada je svjetska pandemija koronavirusa ubrzala nestabilnost sadašnjeg ekonomskog modela u europskom nogometu. Prevedeno, pod izlikom spašavanja nogometa koji je svojevremeno preživio i svjetske ratove i puno teže krize od ove, najbogatiji žele postati još bogatiji. S pravom se pitaju manji klubovi što će biti s njima i koja je poanta zatvorenog natjecanja iz kojeg osnivači nikada neće ispasti, bez obzira koliko loši bili. “Ovo radimo za spas nogometa. Ovo nije bitka za novac, ovo je bitka za nogomet”, poručuje Perez ne objašnjavajući pri tom zašto taj spas ne potraže recimo u smanjivanju plaća svojim zvijezdama koje bi se snašle i s dva-tri umjesto trideset milijuna eura godišnje.

“Očito je kako je ova priča spas velikog biznisa, a ne spas nogometa, svi ti klubovi izrasli su iz svojih gradova, kvartova i unatoč svemu i dalje pripadaju navijačima koji žive za svoje boje. Ljubav i strast malog čovjeka prema ovom sportu ne može se kupiti novcem, a na ovaj način nogomet će udaljiti od onih koji ga gledaju i koji ga vole. Ne postoji popularniji i masovniji sport na svijetu, u svim državama i na svim kontinentima, od nogometa. Preko sto godina klubovi su ponos svojih gradova, generacije su odrastale uz svoje idole i ne može se to srušiti ovakvim ishitrenim odlukama. Na žalost, cijeli svijet je u ubrzanoj utrci za novcem i polako gubimo one ljudske vrijednosti, to se godinama odražava i na nogomet, a ovo je vrhunac svega i jedan od najvećih udaraca za ovaj sport”, priča nam Mile Petković, čovjek koji je u nogometu cijeli život i koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri prošao puno toga, koji je dobro upoznat sa svim sferama ove igre, od prvoligaških stadiona do seoskih livada na kojima odrastaju neki novi klinci.

Postavlja se pitanje, dodaje, kakva je budućnost tih velikih klubova, koji imaju milijune navijača u svijetu, ukoliko se rat s UEFA-om i FIFA-om nastavi i ukoliko ove krovne organizacije zabrane trgovanje igračima između klubova koji su u Superligi i onih koji “nisu zaslužili” pozivnicu.

“Ne samo to, pitanje je koliko je moralno i normalno da ti klubovi kupuju igrače od onih s kojima ne žele imati posla. Ovi manji mogu doći na ideju da od njih onda traže još veće iznose za svoje igrače, veće od sadašnjih koji su ionako nenormalno veliki i kuda onda to vodi. A što ako im jednog dana otkažu veliki sponzori, koji su mahom strani, ako prestane njihov interes za te klubove i nogomet općenito”, pita se Petković.

Vrlo brzo će i klubovi i reprezentacije, siguran je, osjetiti posljedice ovakvih poteza i to neće biti dobro za nikoga. No, veliki novac je u igri i lako je moguće da se nađe neki kompromis. Kako god, navijači su ogorčeni, baš kao i bivši veliki igrači ovih klubova, u nogometne krugove uvukla se nelagoda, slobodno možemo jedna od najgorih ikada. Kako će sve završiti ovisi o puno faktora, pa i sreći. I dok su oni stariji među nama naviknuti na brojne nepravde kako u sportu tako i u životu općenito, najgore će bit objasniti djeci koja svakodnevno treniraju, žive za nogomet i upijaju svaki potez svojih idola, da ti isti idoli imaju svoju privatnu zabavu na koju svi ostali nisu pozvani jer nisu vrijedni njihova društva. Za kraj citirajmo našeg sugovornika koji je ovom rečenicom pogodio u sridu: “Nogomet se mora igrati zbog naroda, zbog navijača, kada ga skroz preuzmu elite za svoju korist onda više nikoga neće zanimati”.