24 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Doprinos u očuvanju mentalnog zdravlja

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Prije nekoliko dana predstavila se s radom udruga “Klupko“ koja je osnovana od strane tri mlade stručnjakinje iz područja mentalnog zdravlja, a koja za cilj ima očuvanje mentalnog zdravlja. U sklopu rada udruge, trenutno je u postupku projekt pod nazivom “Stres kao prijatelj“.

Ivana Draženović, magistrica socijalnog rada, Monika Grbavica, magistrica psihologije te Ana Majdančić, specijalistica kliničke psihologije, nedavno su u prostorima Ogranka matice Hrvatske u Vinkovcima predstavile svoju novoosnovanu udrugu pod nazivom “Klupko“. Tri mlade stručnjakinje iz područja mentalnog zdravlja došle su na ideju osnivanja jer su htjele dati svoj doprinos u očuvanju mentalnog zdravlja kroz aktivnosti koje će se usmjeriti na prevenciju psihičkih bolesti, destigmatizaciju istih i senzibilizaciji društva prema osobama s mentalnim poteškoćama.

Tijekom predstavljanja rada Udruge, istaknut je projekt koji obuhvaća grupu podrške za mlade koji su u psihijatrijskom tretmanu. Rad grupe osmišljen je u svrhu što uspješnije integracije mladih u zajednicu, ostvarivanje vlastitih potencijala oboljelih, neovisnost te bolju kvalitetu života. Poput standarda u zapadnim zemljama cilj je pružanje kontinuirane pomoći i podrške osobama s mentalnim bolestima izvan institucije. Javno zdravstveni sustav preopterećen je brojem pacijenata te izostaje mogućnost trajnije podrške koja je nužna kod specifičnih psihičkih oboljenja.

U sklopu preventivnih aktivnosti, trenutno je u postupku projekt pod nazivom “Stres kao prijatelj“ namijenjen učenicima trećih razreda srednjih škola grada Vinkovaca. S realizacijom istog se kreće na jesen, a sami projekt će obuhvatiti oko 300 učenika. Srednjoškolci su pred kraj svoga srednjoškolskog obrazovanja izloženi velikim pritiscima, kao što je primjerice polaganje mature, odluci o daljnjem školovanju, neizvjesnosti o odlasku na tržište rada, mogućoj promjeni mjesta boravka i slično. Obzirom da se nalaze na prekretnici donošenja novih, bitnih životnih odluka koje u njima mogu izazvati tjeskobu, anksioznost, osjećaj straha, neodlučnosti, ukoliko ne posjeduju adekvatne vještine za suočavanje sa stresom ovo je razdoblje koje ih trajno oblikuje i čini rizičnim za razvoj anksioznih, depresivnih poremećaja te ih može trajno oblikovati kao strukture.

Tijekom trajanja projekta planira se u svakoj od sedam škola održati po dvije radionice, svaka u trajanju od po sat i pol vremena. Cilj je mlade naučiti prepoznati posljedice stresa na ponašajnom, kognitivnom i emotivnom planu te ih podučiti konkretnim tehnikama kojima si mogu pomoći.

Samo predstavljanje bilo je namijenjeno tek za uži krug specijalista, stručnjaka mentalnog zdravlja kako bi ih se potaknulo da se priključe radu Udruge te svojim znanjem doprinesu očuvanju mentalnog zdravlja šire zajednice.

Važnost ovog projekta prepoznao je i Grad Vinkovci te isti podržao financijskim sredstvima.Gradonačelnik Ivan Bosančić krajem travnja potpisao je ugovore s predstavnicima udruga iz područja socijale, zdravstva i humanitarnoga djelovanja te udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, među kojima su bile i predstavnice udruge “Klupko“. Na 40 udruga raspodijeljeno je 420 tisuća kuna temeljem javnog natječaja za programe i projekte ovih udruga za 2019. godinu.

“Nadam se kako će ova sredstva koja idu iz proračuna prema udrugama pomoći u vašem radu. Naravno, tu smo uvijek i kroz godinu i u različitim situacijama uvijek pomažemo koliko možemo. Žao mi je što proračun nije veći da možemopuno više pomoći, ali, evo, ono s čim raspolažemo moramo nekako raspodijeliti na vaše programe i projekte kako bi vaš rad bio što kvalitetniji.”, istaknuo je tom prilikom gradonačelnik Ivan Bosančić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno