Novi Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa 2020. do 2030. godine mogao bi biti dodatan udar na vinare, proizvođače alkoholnih pića te ugostitelje, piše Poslovni dnevnik.

Naime, predlaže se promjena graničnih vrijednosti dopuštene količine alkohola u krvi vozača i to na 0,0 promila, a provedba bi mogla početi već ove ili najkasnije 2023. godine. Sadašnja regulativa dopušta 0,5 promila alkohola u krvi uz iznimku profesionalnih i mladih vozača za koje vrijedi granica 0,0 promila.

„Kao najneodgovornije u prometu najčešće navode mlade vozače kojima je već zakonski propisano 0,0 promila alkohola u krvi. Uz to, siguran sam da tih 0,5 ne čini veliku razliku u prometu i ne ugrožava sigurnost na cestama. Gastronomija i piće uvijek idu zajedno, i tu nije u pitanju opijanje nego uživanje u alkoholu. Već nakon jedne do dvije čaše vina vi imate 0,5 promila alkohola u krvi, a kao ugostitelj vidim kako ljudi sve više koriste taxije popiju li malo više i tada niti ne razmišljaju o sjedanju za volan. Kontrole su kod nas općenito problem pa tako i u ovom slučaju, a ona bi trebale biti osnova. Trebamo i dalje imati mogućnost da uživamo u čaši vina nakon obroka”, tvrdi Zlatko Puntijar, potpredsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb.

Ugostitelji podržavaju odgovorno konzumiranje alkohola i zalažu se da na snazi ostane sadašnja regulativa. Uz korona krizu kojoj se ne vidi kraja i prosječan pad prodaje alkoholnih pića, ovo bi mogao biti dodatan udar na ovaj sektor. Iako je u cilju da sigurnost građana bude prioritet, važno je, poručuju ugostitelji, razmotriti koliko je snažan utjecaj novog prijedloga na industriju alkoholnih pića i to ne samo na proizvođače alkoholnih pića i ugostitelje nego i na industrije turizma i poljoprivrede.

Većina zagovara odgovorno konzumiranje alkohola i želi da 0,5 promila ostane donja granica, a u Nacionalnoj udruzi ugostitelja i u pomicanju granice na 0, 0 vide i pozitivne strane.

“0.5. je svakako bolja opcija jer u prometu nisu problem mali promili. Svakako vjerujemo da 0.0 nije dobra odluka i nadamo se da će vladajući još jednom razmislit prije nego li stupi na snagu. Ipak, uvede li se 0,0 promila, svi će biti mirniji, možda će čak i više piti i opustiti, time bi se možda čak i povećala konzumacija i popravilo katastrofalno stanje u ugostiteljstvu, a možda i u prometu taxi uslugama”, tvrdi Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja.