Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci i Gradski muzej Vinkovci, u suradnji s Hang Loose kolektivom, organizatori su Filmskog tjedna, koji ove godine ponovno povezuje Festival dokumentarnog rock filma DORF i Antičke filmske večeri.

Filmski tjedan u Vinkovcima bit će održan od 18. do 22. kolovoza u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci i prostoru Hang Loose kolektiva. Trenutačno biraju se sadržaji Antičkih filmskih večeri, a kada je riječ o 14. DORFU u tijeku je natječaj za prijavu filmova.

“Natječaj je otvoren do kraja lipnja, a prijave stižu sa svih kontinenata. Tako je već nekoliko godina jer smo se pozicionirali kao vodeći regionalni festival za ovaj žanr dokumentarnog filma i mnogi bi htjeli kroz DORF predstaviti filmove u ovom dijelu Europe. Zanimljivo je da u zadnjih nekoliko godina stiže sve više filmova iz Južne Amerike, prilično zanimljiva produkcija o kojoj inače nemamo nikakvih informacija”, ističe Toni Šarić, umjetnički direktor i osnivač Festivala, predsjednik Udruge ljubitelja filma RARE Vinkovci.

Niti ove godine neće izostati popratni DORF-ov program, Off DORF, koji je oduvijek imao važnu ulogu, a ovaj put bit će nešto više posvećen jazzu.

“Gotovo ravnopravno s filmovima htjeli smo predstaviti talentirane mlade autore u području fotografije, stripa, kiparstva, glazbe i njihovim vinkovačkim vršnjacima približiti scenu koja nije naročito zanimljiva komercijalnim medijima, a vrlo je živa i korespondira s trenutkom u kojem se nalazimo. Ove godine ćemo se nešto više posvetiti jazzu, a radujemo se suradnji s izvrsnim Hang Loose kolektivom i druženju u novouređenom prostoru. Također, ponovo nam dolazi Mario Kovač sa svojim kvizom”, kaže Toni Šarić.

Kreativni tim ove godine čine već stalni član, dizajner Martin Peranović i Artplakat iz Zagreba

Za unikatne nagrade laureatima festivala već četvrtu godinu zadužen je splitski kipar i strip autor Miro Župa.

O najboljem DORF 2020 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će žiri u sastavu: Tina Šimurina, predsjednica, Leon Rizmaul i Vladimir Šagadin. Nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje Želimiru Babogredcu, glazbeniku, manageru, nagrađivanom producentu s iznimno uspješnom diskografskom karijerom. Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine primit će Igor Hofbauer, strip crtač i ilustrator, jednom od najautentičnijih i najplodonosnijih hrvatskih ilustratora posljednja dva desetljeća.

“Ove godine ponovno spajamo programe Antičkih filmskih večeri i Festivala DORF u
jedan, Filmski tjedan. Družimo se u Lapidariju GMV i Hang Loose i to će biti opet prilika za susrete s novim zanimljivim “odmetnicima” i razmjenu iskustava. Odmah poslije nastavljaju se filmska druženja na Dunavu i to je sigurno dobra vijest za vinkovačke filmofile”, ističe Toni Šarić uz poziv na ovogodišnji Filmski tjedan u Vinkovcima.