21 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

DORF nagrade Matakoviću i Indošu

Više od autora

- vl promo-


Dobitnik ovogodišnje DORF nagrade za životno djelo je genijalni vinkovački strip autor Dubravko Mataković, a posebno DORF priznanje dobit će Damir Bartol Indoš.  Autor 11.DORF nagrada svim laureatima je Miro Župa iz Splita. Autor ovogodišnjeg DORF plakata je Miroslav Sekulić-Struja, hrvatski  slikar i višestruko nagrađivani strip autor koji živi i radi u Parizu.

Dubravko Mataković rođen je 1959. u Ivankovu, kraj Vinkovaca. Diplomirao je 1983. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Prvi stripovi mu izlaze 1984. godine u Studentskom listu, a zatim i u Poletu, Mladosti, osječkome TEN, ljubljanskoj Tribuni, Patku, Večernjem listu i dr.

Do sada je objavio 13 strip albuma i dodijeljeno mu je više nagrada za strip.

Od 1990. crtao je 10 godina dnevno-politički strip serijal u Nedjeljnoj Dalmaiji, u zagrebačkoj “Panorami”, splitskome VOX i dr. Godine 1994. započinje dječji serijal Super Di u školskom magazinu Smib, a radi ga i danas kao i serijal Desmozgenes u magazinu OK!

Dubravko Mataković: dobitnik ovogodišnje nagrade DORF za životno djelo

Ilustrirao je više dječjih knjiga i knjiga, te udžbenika Školske knjige. Na Iskonovom web portalu već godinama svake srijede objavljuje stranicu stripa serijala Overkloking. Autor je animiranog filma ‘Cigla’ u produkciji Uagreb filma, a dokumentirao je zgode sastava Septica u dokumentarcu ‘Di smo mi to?’ .

Mataković je svirao bas gitaru u sastavima The Užas i Špilšul, a osnivač je i sastava Septica, u kojem pjeva pod umjetničkim imenom Govnar Smrti. Bio je radijski voditelj i autor urnebesnih jingleova na Radiju Vinkovci i Radiju VFM, te je kratko radio i na Vinkovačkoj TV.

Njegova djela su prenesena i na kazališnu pozornicu. U svibnju 2007., u Gradskom kazalištu Joza Ivakić kao praizvedba, izvedena je predstava Iz Kabula s ljubavlju, po motivima iz njegovog stripa (…)

Festival DORF mu se ovom skromnom nagradom zahvaljuje za SVE čega se dotakao i pretvorio u neprocjenjivo zlato.

CIGLA

Dobitnik posebnog 11.DORF priznanja za doprinos undergroundu je Damir Bartol Indoš. Rođen je 1957. godine u Zagrebu, gdje je diplomirao komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu. Tijekom studija sudjeluje u radu neoavangardne studentske kazališne grupe Kugla Glumište (Doček proljeća, Mekani brodovi, Bijela soba, Cirkus plava zvijezda, Ljetno popodne) sve do ‘Akcije 16:00′, iz 1981., kada dolazi do podjele na meku i tvrdu frakciju Kugle. Kao inicijator tvrde frakcije, nazvane Grupa Kugla’, tijekom 1980-ih radi niz predstava-performansa (Afera Gigan, Neprigušeni titraji, Šesti allelomorf, Zeinimuro…).

Kao ‘DB Indoš-Kuća ekstremnog muzičkog kazališta’, tijekom 1990-ih, ostvaruje niz projekata i gostovanja u svijetu s raznim stranim i domaćim umjetnicima. Od 2005., u koprodukciji s Kulturom promjene – Teatar ITD i autorskom suradnjom s Tanjom Vrvilo realizira predstave s glumcima, performerima, glazbenicima i plesačima Kineski rulet, Vilovanje, Zeleno, zeleno, Teretni čovjek, Knjiga mrtvih (korežija sa Zlatkom Burićem), Anti Edip, Cefas, Kriegspiel – Igra rata. Sudjelovao je na raznim međunarodnim festivalima u zemlji i svijetu (Eurokaz-Zagreb, Edinburgh fringe festival, Klang arten festival Linz, Franklin Furnace NY, Tjedan suvremenog plesa – Zagreb, Kopenhagen – kulturna prijestolnica Europe 1996, Roskilde festival, Dartington – Exeter…)  i obilježio svojim dosljednim i hrabrim preispitivanjima i radikalnim rješenjima moderno hrvatsko kazalište i kulturu.

Damir Bartol Indoš: posebno DORF priznanje

U okviru ovogodišnjeg OFF DORF programa posjetitelji će moći pogledati koncerte, nastupe DJ, izložbu fotografija i sudjelovati u filmskom kvizu. Izložba fotografija Marija Grobenskog iz Koprivnice bit će organizirana u Primoštenu i Vinkovcima. Svi ljubitelji filma i glazbe sudjelovat će u zabavnom kvizu koji će voditi Mario Kovač.

Glavni filmski program u Primoštenu održat će se od 5. do 9. kolovoza na Iskonovoj festivalskoj plaži, zasigurno jednoj od najljepših na ovom dijelu Jadrana.

U Vinkovcima će se DORF program odvijati od 24. do 26. kolovoza u Galeriji Meraja, staroj gotičkoj crkvi Sv. Ilije, u centru Vinkovaca.

Ulaznice za SuperUho omogućit će ulaz i na sva događanja u sklopu DORF.

Trenutna cijena festivalskih SuperUho ulaznica je 250kn i vrijedit će do 18. lipnja. Do istog će se datuma moći kupiti i kamperske ulaznice po cijeni od 120kn.

Dakle, komplet koji omogućava posjetu svim zbivanjima u sklopu SuperUho i DORF festivala te petodnevno kampiranje na prekrasnoj lokaciji u ovom će paketu koštati 370kn.

Veselimo se vašem dolasku na SuperUho i DORF, provedite s nama pet najljepših glazbeno-filmskih dana na Jadranu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno