9 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Dorian Gray – Sjaj u tami (1983.)

Više od autora

- vl promo-mka_dorian-gray_sjaj-u-tami_1983_ST

Grupa je nastala 1982. godine u postavi Massimo Savić (gitare, vokal), Vedran Čupić (gitara), Branko Terzić (bubnjevi), Toni Ostojić (klavijature) i Emil Krnjić (bas) Na prijedlog bubnjara Terzića, odabrali su ime Dorian Gray po knjizi Oscara Wildea ‘Slika Doriana Graya’ što je precizno definiralo njihovo viđenje art rocka. Gradeći glazbenu sliku oko radova sastava Roxy Music i Japan i djelujući u post novovalno vrijeme, donijeli su na scenu, kako vizualnu, tako i autorsku eleganciju. U početku su rad vezali za Galeriju zagrebačkog Studentskog centra gdje su vježbali.

Prva veća priznanja dobili su tijekom 1983. godine zahvaljujući klupskim nastupima u Hrvatskoj i Sloveniji, a te godine su sudjelovali i na YURM-u. Krajem 1983. godine snimaju debi LP ‘Sjaj u tami’ koji je producirao Šaša Habić, a efektan omot uradili su Sanja Baharah i Mario Krištofić. Kao gosti na snimanju sudjeluju basist Jadran Zdunjić, saksofonist Miroslav Sedak Benčić i Šaša Habić koji je svirao električni klavir. U odnosu na demo snimke koji su se prije toga vrtjele na radiju, studijske verzije su bile mekše, ispolirane, a kao hit se izdvojila pjesma ‘Sjaj u tami’, obrada ‘The Sun Ain’t Gonna Shine Any More’ grupe The Walker Brothers iz šezdesetih godina. Dodatni aduti bili su ‘Kuća’, ‘Dugo si sam’, ‘Monstrum pored sna’ i ‘Jahač’, a Massimo Savić se predstavio kao odličan pjevač i maštovit gitarist. Materijal su potpisali zajednički, a pored komunikativnih pjesama tu su se našle altemativnije teme i tekstovi u kojima se osjeća poetska ambicija.

Po objavljivanju ploče, iz grupe odlaze Terzić (kasnije u grupi Svileni), Čupić i Krnjić. Novu postavu čine basist Jadran Zdunjić, bubnjar Dragan Simonovski i gitarist Zoran Cvetković Zok (ex Prljavo kazalište, Parni valjak).

Drugi LP ‘Za tvoje oči’ snimaju u Švedskoj, a producent je Šune Ferger (Sjunne Ferger). Tekstove je napisao Zok, a muziku je uradio zajedno sa Massimom. Instrumentalno snažniji i preciznije producirani, postupno su krenuli bliže pop formi posebno u pjesmama ‘Ti si tu’ i ‘Za tvoje oči’.

Sa radom prestaju 1986. godine, a Massimo Savić se posvećuje uspješnoj solo karijeri. [Petar Janjatović]

Izdavač: Jugoton / Croatia Records, 1983.

Dorian Gray – Sjaj u tami [cover]

VIDEO: SJAJ U TAMI (SPOT)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno