Da, došao je taj dan… Da malo promijenimo stih Mileta Kekina iz popularne pjesme Hladnog piva “Zimmer Frei” a 3. Filmski festival glumca je došao do svog završetka. Sinoć smo pretposljednjeg dana gledali urnebesnu trash-zombie komediju Predraga Ličine “Posljdnji Srbin u Hrvatskoj”, pred punom dvoranom GK Joza Ivakić, unatoč bitnoj činjenici kako je Hrvatska reprezentacija u isto vrijeme dijelila megdan s Mađarima u Splitu. I malo po malo, došli smo do posljednjeg festivalskog dana, dana kada ćemo napokon saznati tko će po prvi put osvojiti zlatne i srebrne statue nagrada Vinkovački Orion.
3. Filmski festival glumca, 10. listopada 2019. pred početak filma “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” | Foto: Slaven Nuhanović
Ovogodišnji ocjenjivački sud ove godine čine glumice Marica Vidušić Vrdoljak i Sanja Vejnović te redatelj Goran Ribarić, odabrani od strane Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD). Glumice Vidošević Vrdoljak i Vejnović će biti nazočne pri proglašenju pobjednika gdje će nazočnima prenijeti obrazloženje svojih odluka.
Ne smijemo zaboraviti niti vrijedne mlade filmske poklonike, vinkovačke gimnazijalce, polaznike medijske kulture predvođene prof. Marijom Tikvić,  koje će također večeras dodijeliti Posebno priznanje, po njihovom sudu, najboljem igranom filmu.
Samoj ceremoniji dodjela nagrada te u konačnici i zatvaranja 3. Filmskog festivala glumca predstoji projekcija posljednjeg festivalskog filma, manjinskoj koprodukciji “Šavovi”, redatelja Miroslava Terzića čije prikazivanje započinje u 20:00 sati.
Organizator festivala je Umjetnička organizacija Asser Savus iz Vinkovaca, pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca i medijskog pokrovitelja Novosti.d.o.o. a projekcije se održavaju u dvorani Gradskog kazališta Joza Ivakić, u Vinkovcima.
U nastavku vam donosimo detalje večerašnjeg filma “Šavovi”…
Šavovi, 2019. | Snežana Bogdanović (Ana) | Screenshot: West End Productions

Šavovi (20:30 sati)

SRB, HR, BIH, SLO | 2019 | 97’
drama
Osamnaest godina nakon nenadane smrti novorođenog sina, Ana i dalje vjeruje da je on zapravo otet i prodan na posvajanje, i to zbog činjenice što su otmice beba u srpskim rodilištima bile relativno česta pojava. Uskoro nailazi na novi trag, koji joj ulijeva nadu da će ga napokon pronaći. Pritom se Ana u potrazi za istinom upušta u borbu ne samo protiv policijskog i bolničkog sustava, nego i protiv vlastite obitelji – brižnog supruga i otuđene kćeri…
Režija: Miroslav Terzić
Scenarij: Elma Tataragić
Uloge: Snežana Bogdanović, Marko Baćović, Jovana Stojiljković, Pavle Čemerikić…
Produkcijske kuća: West End Productions (RS), Nora Production Group (SLO), Spiritus Movens (HR), SCCA/PRO.BA (BiH)
Međunarodni festivali: Međunarodni filmski festival u Berlinu 2019. – Panorama – Nagrada Europa Cinemas Label za najbolji film; Međunarodni filmski festival u Beogradu – FEST 2019. – Najbolji scenarij u Nacionalnom natjecateljskom programu (Miha Mazzini); Nagrada kritičara “Nebojša Đukelić” za najbolji regijski film; Nagrada FIPRESCI
Šavovi, 2019. | Marko Baćović (Jovan) i Snežana Bogdanović (Ana) | Screenshot: West End Productions
Miroslav Terzić rođen je 1969. u Beogradu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu te pohađao postdiplomske studije na Fakultetu dramskih umetnosti. 2012. završio je prvi dugometražni igrani film “Ustanička ulica” (premijera na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u Sao Paulu, a među ostalima, sudjelovao je i na Festivalu u Cottbusu – nagrada za najbolji debitantski film, na 41. Filmskom festivalu u Sopotu – tri nagrade, među kojima i za najbolji film, a dobio je i Srce Sarajeva za najbolju mušku ulogu). Producent je i redatelj kratkog igranog filma “Leibe Avgustin”. Neke od njegovih reklama osvojile su prestižne nagrade – Golden drum, Eurobest, Epica.