Kontaktirajte nas

Aktualno

Došašće je ozbiljno, ali radosno vrijeme prožeto pripravom i bdijenjem u iščekivanju Krista

Objavljeno

-

Prvu svijeću na adventskom vijencu u središtu Vinkovaca ove godine upalili su župljani župa Sv. Ćirila i Metoda i Bl. Alojzija Stepinca. Tim povodom o pripravi za Božić razgovarali smo sa župnikom vlč. Anđelkom Cindorijem.

Advent ili došašće, ističe vlč. Anđelko Cindori, vrijeme je intenzivne pripreme za Kristov dolazak unutar koje se mogu vidjeti tri priprave: priprava za sam rođendan Isusa Krista, Božić, priprava za Kristov dolazak u sadašnjem trenutku, kojega primamo u sakramentima i priprava za ponovni Kristov dolazak kojemu ne znamo ni dana ni časa, ali smo pozvani bdjeti. I čitav advent je prožet tom pripravom i tim bdijenjem, ističe vlč. Anđelko Cindori.

Nekada, napominje, došašće je bilo vezano uz pripravu za krštenje i imalo je pokornički karakter, koji je i danas zadržan i zbog toga je liturgijska boja ljubičasta kao što je i u Korizmi, a karakter žrtvovanja zadržava se i u misama zornicama.

“Nažalost, danas je taj pokornički element malo potisnut. Već s početkom adventa uvelike su borovima i ukrasima okićeni izlozi i naši gradovi i na veliko se puštaju božićne pjesme. Tako je Božić nekako postao nešto što je na kraju, a zapravo bi trebao biti središnji događaj čitavog adventa”, ističe vlč. Cindori.

A četiri svijeće koje se pale na četiri nedjelje adventa podsjećaju nas na iščekivanje Isusa Krista i njegova dolaska i svaka adventska nedjelja, i kroz Božju riječ i kroz paljenje svijeće, nagoviještava skori dolazak Isusov, u božićnom vremenu i proslavi njegova rođenja, ali i u onom konačnom.

“Zato je vrijeme došašća idealno i pogodno da premislimo svoj život i da očistimo svoja srca posebno u sakrametu ispovijedi. U novije vrijeme imamo i te vanjske znakove. To je taj panj koji smo mi preinačili u adventski vijenac, a simbolika je još tamo u Starom zavjetu u Knjizi Izaije proroka, gdje se kaže: Isklijat će mladica iz panja Jišajeva, izdanak će izbit iz njegova korijena. Znači ta mladica to je taj Isus Krist kojemu se mi radujemo i koji je zapravo potomak Kralja Davida, a ujedno je pravi Božji sin po kojemu će Bog darovati spasenje čitavom čovječanstvu“, ističe vlč. Cindori.

A na adventskom vijencu četiri ljubičaste svijeće različite veličine simboliziraju četiri nedjelje došašća. Svake nedjelje pali se po jedna svijeća, a kako bi se sačuvala ona izvora simbolika nije nevažno da budu različite veličine i potrebno je upaliti ih redom od najviše prema najnižoj jer one označavaju Božje spuštanje, dolaženje među ljude.

“Došašće je ozbiljno, ali radosno vrijeme u kojemu se prisjećamo Kristova utjelovljenja i otvaramo njegovu dolasku, ponajprije u naša srca, i u kojemu radosno bdijući iščekujemo onaj konačni dolazak kada će nas pozvati s ovoga svijeta. Danas, nažalost, moderno vrijeme i konzumerizam malo su potisnuli neke izvorne stvari. Mi ih pokušavamo održati i zato i ove adventske procesije u Vinkovcima. Te procesije su nekada bile u misama zornicama kada su se vjernici hrlili u crkve, kada su s različitih strana dolazili i slijevali se na jedno mjesto, a to je bila središnja crkva u selu ili u gradu”, ističe vlč. Anđelko Cindori.

Aktualno

Cijepljenje protiv COVID-19 bolesti u četiri ljekarne u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Objavljeno

-

Napisao/la

    782 pregleda

Hrvatska ljekarnička komora početkom rujna objavila je popis ljekarni u Hrvatskoj u kojima se provodi cijepljenje protiv bolesti COVID-19.

Na popisu se nalaze 64 ljekarne. Najviše ih je, 11, u Gradu Zagrebu, a najmanje, po jedna, u Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji oni koji to žele, cijepljene mogu dogovoriti u četiri ljekarne. Riječ je o dvije Ljekarne Joukhadar u Vukovaru te Ljekarni Baturina u Vrbanji i Ljekarni Nikolina Jurčević u Ivankovu.

Svi koji su zainteresirani za cijepljenje protiv bolesti COVID-19 u ljekarnama trebaju kontaktirati odabranu ljekarnu s popisa kako bi od magistara farmacije dobili sve potrebne informacije o cijepljenju, poručuju iz Hrvatske ljekarničke komore.

Kako doznajemo od Nikoline Jurčević oni su s cijepljenjem krenuli po objavi Hrvatske ljekarničke komore, a već u prvom navratu u njihovoj ljekarni u Ivankovu cijepljena su 22 pacijenta, koji su došli po dogovoru te ništa od cjepiva nije bačeno.

 

Cijepljenje u ljekarnama zajednički je projekt Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatske ljekarničke komore pod nazivom „Ljekarna kao mjesto cijepljenja protiv COVID-19″.

 

Nastavi čitati

Aktualno

Treći Festival dječje knjige u Vinkovcima, 23. i 24. rujna

Objavljeno

-

Napisao/la

    282 pregleda

Treći put zaredom pred malim, ali i svim ostalim zaljubljenicima u književnost, manifestacija je pod nazivom Festival dječje knjige u Vinkovcima.

Treći Festival dječje knjige u Vinkovcima bit će održan u četvrtak i petak, 23. i 24. rujna.

Za prvi dan najavljeno je svečano otvorenje Festivala u  11 sati  u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci gdje će se tijekom dana predstaviti i gosti – pisci i ilustratori: Jelena Pervan, Andrijana Martić, Đurđica Stuhlreiter, Vanda Čizmek, Davor Šunk i Sanja Beraković. Autori domaćini su Dubravko Mataković i Vladimior Bakarić.

Drugoga dana tijekom dopodneva predviđen je posjet pisaca i ilustratora Osnovnoj školi u Čakovcima

Za 20 sati u petak je najavljen i program u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima.

Tom prilikom bit će predstavljen novi roman za djecu Vladimira Bakarića “Totem straha – Božićna pustolovina”, izdanje OMH u Vinkovcima.

Festival dječje knjige u Vinkovcima organizira Vukovarsko-srijemska županija s partnerima Gradom Vinkovcima, Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci i Ogrankom Matice hrvatske u Vinkovcima.

Nastavi čitati

Aktualno

Darko Jozinović novi je trener Cibalije

Objavljeno

-

Napisao/la

    2579 pregleda

FOTO: Vinkulja.hr

Nakon jučerašnjeg službenog priopćenja iz HNK Cibalije o odlasku braće Tomić s dosadašnjih funkcija, očekivalo se da će proći neko vrijeme do odluke tko će preuzeti momčad, a već danas objavljeno je ime nasljednika Petra Tomića. Novi trener je Vinkovčanin Darko Jozinović, potvrdila je predsjednica Uprave Dea Lasić, koji je zapaženu nogometnu karijeru ostvario u splitskom Hajduku i njemačkom Karlsruheu. Svoj trenerski zanat izbrusio je vodeći Rudeš i Sesvete, a zadnji angažman imao je u školi nogometa Al-Hilala u Saudijskoj Arabiji.

HNK Cibalia s novim je trenerom potpisala ugovor do kraja aktualne natjecateljske sezone, a momčad će službeno preuzeti u četvrtak na popodnevnom treningu. Novog trenera prva utakmica čeka sljedeću subotu kada vinkovačkom drugoligašu u goste dolazi Dubrava Tim Kabel, a Jozinoviću će desna ruka biti Tomislav Bolarić. Nebeskoplave će sutra u Bijelom Brdu, u utakmici 1/16 finala Kupa Hrvatske, voditi Andrej Kerić i Ivan Karaula.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 9 sati

Cijepljenje protiv COVID-19 bolesti u četiri ljekarne u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Hrvatska ljekarnička komora početkom rujna objavila je popis ljekarni u Hrvatskoj u kojima se provodi cijepljenje protiv bolesti COVID-19. Na...

Aktualnoprije 10 sati

Treći Festival dječje knjige u Vinkovcima, 23. i 24. rujna

Treći put zaredom pred malim, ali i svim ostalim zaljubljenicima u književnost, manifestacija je pod nazivom Festival dječje knjige u...

Aktualnoprije 10 sati

Darko Jozinović novi je trener Cibalije

FOTO: Vinkulja.hr Nakon jučerašnjeg službenog priopćenja iz HNK Cibalije o odlasku braće Tomić s dosadašnjih funkcija, očekivalo se da će...

Aktualnoprije 11 sati

Prijedlog zakona o trajanju elektroničkih uređaja te jeftinom i dostupnom popravku

Europska komisija predstavit će u prosincu novi prijedlog zakona koji bi trebao omogućiti dulje trajanje elektroničkih uređaja, jeftin i dostupan...

Vijestiprije 12 sati

Reprezentacija predvođena Haluškom iz Rumunjske se vratila kao četvrta

Hrvatska socca malonogometna reprezentacija predvođena vinkovačkim kapetanom Josipom Haluškom vratila se s natjecanja na Kontinentalnom kupu u Rumunjskoj. Naši reprezentativci...

Vijestiprije 13 sati

Design4Pets: Namještaj za ljubimce kao dio interijera

Tvrtka Design4Pets jedinstvena je tvrtka na ovim prostorima. Njezina vlasnica Danijela Mihić kućnim ljubimcima život čini ljepšim, kvalitetnijim i udobnijim,...

Vijestiprije 15 sati

Za samopopisivanje, proces od 30 minuta, imate vremena do nedjelje

U drugom smo tjednu provedbe popisa stanovništva. U tijeku je prva faza koja traje do 26. rujna, do kada građani...

koronavirusprije 16 sati

U Hrvatskoj zaraženo novih 1037 osoba, 12 umrlih

Zaraza koronavirusom potvrđena je kod novih 1037 osoba , a 12 ih je umrlo u protekla 24 sata u Hrvatskoj...

Najčitanije