Prvu svijeću na adventskom vijencu u središtu Vinkovaca ove godine upalili su župljani župa Sv. Ćirila i Metoda i Bl. Alojzija Stepinca. Tim povodom o pripravi za Božić razgovarali smo sa župnikom vlč. Anđelkom Cindorijem.

Advent ili došašće, ističe vlč. Anđelko Cindori, vrijeme je intenzivne pripreme za Kristov dolazak unutar koje se mogu vidjeti tri priprave: priprava za sam rođendan Isusa Krista, Božić, priprava za Kristov dolazak u sadašnjem trenutku, kojega primamo u sakramentima i priprava za ponovni Kristov dolazak kojemu ne znamo ni dana ni časa, ali smo pozvani bdjeti. I čitav advent je prožet tom pripravom i tim bdijenjem, ističe vlč. Anđelko Cindori.

Nekada, napominje, došašće je bilo vezano uz pripravu za krštenje i imalo je pokornički karakter, koji je i danas zadržan i zbog toga je liturgijska boja ljubičasta kao što je i u Korizmi, a karakter žrtvovanja zadržava se i u misama zornicama.

“Nažalost, danas je taj pokornički element malo potisnut. Već s početkom adventa uvelike su borovima i ukrasima okićeni izlozi i naši gradovi i na veliko se puštaju božićne pjesme. Tako je Božić nekako postao nešto što je na kraju, a zapravo bi trebao biti središnji događaj čitavog adventa”, ističe vlč. Cindori.

A četiri svijeće koje se pale na četiri nedjelje adventa podsjećaju nas na iščekivanje Isusa Krista i njegova dolaska i svaka adventska nedjelja, i kroz Božju riječ i kroz paljenje svijeće, nagoviještava skori dolazak Isusov, u božićnom vremenu i proslavi njegova rođenja, ali i u onom konačnom.

“Zato je vrijeme došašća idealno i pogodno da premislimo svoj život i da očistimo svoja srca posebno u sakrametu ispovijedi. U novije vrijeme imamo i te vanjske znakove. To je taj panj koji smo mi preinačili u adventski vijenac, a simbolika je još tamo u Starom zavjetu u Knjizi Izaije proroka, gdje se kaže: Isklijat će mladica iz panja Jišajeva, izdanak će izbit iz njegova korijena. Znači ta mladica to je taj Isus Krist kojemu se mi radujemo i koji je zapravo potomak Kralja Davida, a ujedno je pravi Božji sin po kojemu će Bog darovati spasenje čitavom čovječanstvu“, ističe vlč. Cindori.

A na adventskom vijencu četiri ljubičaste svijeće različite veličine simboliziraju četiri nedjelje došašća. Svake nedjelje pali se po jedna svijeća, a kako bi se sačuvala ona izvora simbolika nije nevažno da budu različite veličine i potrebno je upaliti ih redom od najviše prema najnižoj jer one označavaju Božje spuštanje, dolaženje među ljude.

“Došašće je ozbiljno, ali radosno vrijeme u kojemu se prisjećamo Kristova utjelovljenja i otvaramo njegovu dolasku, ponajprije u naša srca, i u kojemu radosno bdijući iščekujemo onaj konačni dolazak kada će nas pozvati s ovoga svijeta. Danas, nažalost, moderno vrijeme i konzumerizam malo su potisnuli neke izvorne stvari. Mi ih pokušavamo održati i zato i ove adventske procesije u Vinkovcima. Te procesije su nekada bile u misama zornicama kada su se vjernici hrlili u crkve, kada su s različitih strana dolazili i slijevali se na jedno mjesto, a to je bila središnja crkva u selu ili u gradu”, ističe vlč. Anđelko Cindori.