Na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije dr. Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo VSŽ, između ostaloga, osvrnula se na nekoliko često spominjanih pitanja i nedoumica kada je riječ o epidemiji koronavirusa.
Često se, kazala je, spominju pojmovi oporavljen i izliječen i njihovo značenje.
“Pojam oporavljen znači to da se zdravstveno stanje osobe koja je bila hospitalizirana dovelo na tu razinu da može biti otpuštena kući na daljnji oporavak u kućnoj samoizolaciji. Kada općenito govorimo ozdravljenju neke osobe onda ponajprije mislimo na njezino zdravstveno stanje i kliničku sliku i to je kod svih bolesti jedan od ključnih kriterija za proglašavanje osobe ozdravljenom. Kada je riječ o COVID-19 uz taj zdravstveni kriterij koji je ključan, postoji i kriterij protoka vremena od prvih simptoma bolesti do trenutka kada se osobu može proglasiti izliječenom, a to je 28 dana”, istaknula je Kata Krešić.
U Vukovarsko-srijemskoj županiji, kazala je, ovih dana imat ćemo prve takve osobe kod kojih će proći tih 28 dana i za koje će se moći reći da su izliječene.
Često je pitanje i kako se vodi statistika, da li se od ukupnog broja oboljelih oduzimaju izliječeni.
“Izliječeni se ne oduzimaju. Svaki dan broj novooboljelih pridodaje se ukupnom broju oboljelih kako bi na kraju pandemije znali koliki je bio ukupan broj oboljelih. Uz taj broj ukupno oboljelih objavljuje se i koliki je broj izliječenih od tog ukupnog broja oboljelih”, istaknula je dr. Krešić.
Imunitet ili kolektivni imunitet koji se stječe preboljenjem COVID-19 ili zaražavanje bez jasnih znakova bolesti također su predmet zanimanja.
“U kojem je opsegu taj imunitet i da li ga ima moći će se govoriti nakon što bude provedeno ispitivanje tzv. prokuženosti ili imuniteta osoba na određenom uzorku stanovnika RH. Nakon toga moći će se govoriti o tome kakav je taj imunitet”, istaknula je dr. Krešić naglasivši kako je i u COVID-19 ambulantama na području VSŽ, u Vinkovcima, Vukovaru i Županji, ovaj tjedan započelo uzimanje briseva za testiranje na koronavirus
Često se ističe i podatak o prosječnoj dobi oboljelih. U Vukovarsko-srijemskoj županiji to je 46 godina kazala dr. Krešić istaknuvši kako je udio oboljelih u ukupnom broju testiranih u VSŽ 6,2 posto što je manje od prosjeka na razini Hrvatske, a što znači da se uzima dosta briseva.
“Možemo reći kako mi u ovom trenutku imamo jednu stabilnu epidemiološku situaciju, ali to nikako nije znak za opuštanje i zato ću još jednom ponoviti da se trebamo pridržavati svim mjera i preporuka vezanih uz sprječavanje širenja koronavirusa. Kao liječnica i kao epidemiologinja želim se zahvaliti svim ljudima na strpljenju. Nije lako provoditi i pridržavati se svih tih mjera, ali moramo u tome ustrajati, biti jedni drugima podrška i izdržati još malo”, poručila je dr. Kata Krešić.