Kontaktirajte nas

Vijesti

Druga uzastopna pobjeda Cibalije u prvenstvu

Objavljeno

-

Vinkovačka Cibalia još je u petak odradila svoj posao u 6. kolu Prve hrvatske nogometne lige kada je u Puli s 1:0, atogolom Gojkovića u 26. minuti, pobijedila momčad Istre 1961. Bila je to druga uzastopna pobjede Cibalije u prvenstvu koja sada zauzima 7. mjesto na tablici sa 6 bodova, ispred Lokomotive, Istre 1961. i Rudeša. Pred Cibalijom je težak susret 7. kola, kada će u Vinkovcima ugostiti svoga susjeda odličnu momčad Osijeka koja na 3. mjestu tablice ima 12 bodova. Slavonski derbi odigrat će se u nedjelju 27. kolovoza, s početkom u 21 sat.

Vijesti

Šumoborci u mjesec dana posadili 15 000 sadnica diljem Hrvatske

Objavljeno

-

Napisao/la

    34 pregleda
Foto: Savez izviđača Hrvatske

Tisuću volontera nazvanih Šumoborci posadili su u posljednjih mjesec dana više od 15.000 sadnica diljem Hrvatske kao odgovor na klimatske promjene, izvijestili su iz Saveza izviđača Hrvatske.

Radi se, kako je priopćeno, o projektu CO2MPENSATING BY PLANTING (CO2-kompenzacija sadnjom) koji organiziraju Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i agencija Heart kao odgovor na posljedice klimatskih promjena.

“Ovo je prvi takav program u Hrvatskoj i u regiji, a namijenjen je tvrtkama, institucijama i drugim organizacijama i svim ostalim zainteresiranima koji sadnjom stabala žele nadomjestiti proizvedene emisije CO2 i neutralizirati vlastiti ugljični otisak te postati pozitivan primjer brige za okoliš i zajednicu”, rekao je glavni koordinator projekta i poslovni direktor Saveza izviđača Dan Špicer.

U sklopu akcije, kako je objasnio, provode se i interaktivne edukativne radionice po srednjim školama kroz edukativni program nazvan Šumoborci.

Svi Šumoborci mogu kroz akcije pošumljavanja posaditi svoje sadnice i time nadomjestiti dio emisija CO2 iz vlastitog ugljičnog otiska. “Kroz projekt se pošumljavaju šumska područja u Hrvatskoj koja su već uništena djelovanjem klimatskih promjena. Prve akcije pošumljavanja krenule su već početkom studenoga, a do kraja godine u planu je posaditi više od 25.000 novih stabala. Akcije pošumljavanja nastavljaju se i idućih godina”, rekao je Špicer.

Uz akcije pošumljavanja, u sklopu edukativnog programa Šumoborci, održavaju se i edukacije u srednjim školama koje provode certificirani stručnjaci udruge Tatavaka.

Nastavi čitati

Aktualno

Osposobljavanje iz civilne zaštite za čelnike općina, gradova i županija

Objavljeno

-

Napisao/la

    39 pregleda
Foto: MUP

Ravnateljstvo civilne zaštite jučer je u Osijeku provelo osposobljavanje novoizabranih čelnika s područja Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije.

Pozdravljajući polaznike osposobljavanja ravnatelj Damir Trut istaknuo je kako jedinice lokalne i regionalne samouprave imaju značajnu ulogu u sustavu civilne zaštite i odgovorne su za uspostavu i funkcioniranje civilne zaštite na svom području.

Osposobljavanje čelnih ljudi općina, gradova i županija za djelovanje u sustavu civilne zaštite izuzetno je važno kako bi zajedno sa svojim stožerima civilne zaštite mogli kvalitetno koordinirati i upravljati izvanrednim događajima koji nastanu na njihovom području, ističu u Ravnateljstvu civilne zaštite.

Ovo osposobljavanje, navodi se, ima posebnu važnost, a priprema se i provodi uz uvažavanje svih potrebnih propisa i metodoloških standarda u području civilne zaštite, kao i iskustva iz recentnih događaja koji su ugrožavali materijalna dobra ili ljude.

Prema Zakonu o sustavu civilne zaštite, općinski načelnici, gradonačelnici i župani dužni su se osposobiti za obavljanje poslova civilne zaštite u roku od šest mjeseci od stupanja na dužnost. Do kraja lipnja iduće godine, navodi se, bit će obavljeno i osposobljavanje članova Stožera civilne zaštite koji su se dužni osposobiti za obavljanje poslova civilne zaštite u roku od godine dana od imenovanja.

Nastavi čitati

Kultura

Vinkovci obilježavaju 200. obljetnicu rođenja Josipa Runjanina, jednog od najvećih velikana našega grada

Objavljeno

-

Napisao/la

    121 pregleda

Liku i djelu Josipa Runjanina bila je posvećena današnja Svečana akademija održana u Gradskom kazalištu Joza Ivakić. Povod je bio 200. obljetnica rođenja ovog autora nota za hrvatsku himnu i jednog od najznačajnijih Vinkovčanina svih vremena koji je zadužio povijest i kulturu Hrvata.

Iako je prvenstveno bio vojno lice, Josip Runjanin zauvijek će ostati upamćen po svojem glazbenom doprinosu. Glazbenu izobrazbu stekao je kod vojnoga kapelnika u Glini gdje je i prvi put čuo Mihanovićevu pjesmu “Horvatska domovina“. Nije sasvim sigurno, pojasnila je muzikologinja Zdenka Ivanković, je li Runjanin skladao njezinu melodiju, ali takvo mišljenje se uvriježilo u drugoj polovici 19. stoljeća. Točna godina nastanka nije poznata, no obično se uzima 1848. godina.

Teško je govoriti o glazbeniku kojemu je to bilo usputno zanimanje. On je bio prvenstveno vojno lice, a glazbeni amater. Glazbeno školovanje nije bilo temeljito, ali je ipak puno pridonio glazbenoj hrvatskoj ostavštini tako što je skladao hrvatsku himnu. Postoje neke dvojbe oko izvornosti jer je himna prenesena usmenim putem, a ima i različitih prerada ima. Sam Runjanin je napisao čistu melodiju, ali nije ju harmonizirao i preradio za orkestar, to su napravili drugi skladatelji koji su bili temeljetije školovani”, pojasnila je Ivanković govoreći na večerašnjoj Akademiji o njegovom glazbenom putu. Napominje kako u njegovoj glazbenoj ostavštini ne postoji puno skladbi, nekih pet ili šest, ali je dosta toga izgubljeno pa se izvode samo dvije – „Ljubimo te naša diko” skladana u čast Josipu Jelačiću te „Lijepa naša Domovino”.

Ovaj rođeni Vinkovčanin po kojemu naša glazbena škola nosi ime bio je i dokazani hrvatski patriot. To je u svom večerašnjem izlaganju potvrdio Zlatko Virc, povjesničar i predsjednik Povijesnog društva “Hrvatski sokol” Vinkovci, uz Udrugu Lajaroš i Vijeće srpske nacionalne manjine, glavni organizator današnjeg događaja. Virc je istaknuo kako je Runjanin ovu zemlju doživljavao kao svoju domovinu i to je ono što oduševljava. Trebalo bi mu se iznova diviti i odavati priznanje, a to bi posebno trebali isticati mi Vinkovčani.

Domoljublje kao što je imao Runjanin je kvaliteta koju smo kasnije izgubili, ali nadamo se da će se ona vratitit. Od običnog vojnika on je dogurao do potpukovnika, a išao bi i dalje da nije bilo dvoboja s jednim mađarskim plemićem zbog kojega je bio demobiliziran. Sudjelovao je u četiri ratna pohoda u Italiji, a posljednjih godina vojničke karijere promijenio je nekoliko pukovnija. Umirovljen je s činom potpukovnika 1. travnja 1855. godine”, pojasnio je Virc. Dotaknuo se i projekta na kojemu radi Hrvatski sokol, a to je otkup rodne kuće Runjanina u Glagoljaškoj ulici. Cilj je, napominje, od toga napraviti Dom Josipa Runjanina, ali i Dom Lijepe naše koje bi bilo fantastično obogaćanje vinkovačke turističke ponude.

Večerašnju Svečanu akademiju nije propustio ni zamjenik gradonačelnika Josip Romić istaknuvši sljedeće: „Vinkovci su grad izuzetno duge i bogate prošlosti, grad koji je na razne načine obilježio i usmjerio povijesne trenutke, ne samo Slavonije nego i cijele Hrvatske, stoga i ne čudi da se često ponosimo svojim velikanima, a među njima i Runjaninom”.

Djelo i rad Josipa Runjanina predstavili su i brojni drugi gosti i sudionici. Scenarij Akademije koji potpisuje Marko Sabljaković bio je prožet zanimljivom scenskom igrom glumice vinkovačkog kazališta Matee Marušić i članova Dječjeg ansambla Kazališta “Mika Živković”, Retkovci, dok su glazbeni dio iznijeli Muška pjevačka grupa Lipa, Tamburaški sastav Dike i članovi Glazbene škole Josipa Runjanina. Poseban gost bio je Darko Stojanović koji je predstavio dokumentarni film posvećen ovom vinkovačkom velikanu.

U ime organizatora gostima se obratio Tihomir Marojević napomenuvši kako je ovo peti put u vinkovačkoj povijesti da se odaje počast našem znamenitom sugrađaninu Josipu Runjaninu.

Prvi put je to bilo prije 100 godina kada su Vinkovčani za 100. godišnjicu rođenja postavili dvije spomen ploče, zatim smo 1935. godine obilježili 100 godina hrvatske himne, 1971. je u našem gradu postavljeno njegovo poprsje, 1990. je otvoren park i trg Josipa Runjanina i evo ove godine obilježavamo 200 godina rođenja Runjanina”, ispričao je Marojević.

Ova Akademija tek je početak obilježavanja ove jubilarne obljetnice rođenja jednog od najpoznatijeg Vinkovčanina. Spomenimo još kako će u subotu 11. prosinca s početkom u 11 sati biti održana Služba za Josipa Runjanina u Crkvi silaska sv. Duha, dok će sat vremena poslije biti održano polaganje cvijeća kod njegovog spomen-poprsja u središtu grada.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 1 sat

Šumoborci u mjesec dana posadili 15 000 sadnica diljem Hrvatske

Tisuću volontera nazvanih Šumoborci posadili su u posljednjih mjesec dana više od 15.000 sadnica diljem Hrvatske kao odgovor na klimatske...

Aktualnoprije 2 sata

Osposobljavanje iz civilne zaštite za čelnike općina, gradova i županija

Ravnateljstvo civilne zaštite jučer je u Osijeku provelo osposobljavanje novoizabranih čelnika s područja Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije. Pozdravljajući polaznike...

Kulturaprije 13 sati

Vinkovci obilježavaju 200. obljetnicu rođenja Josipa Runjanina, jednog od najvećih velikana našega grada

Liku i djelu Josipa Runjanina bila je posvećena današnja Svečana akademija održana u Gradskom kazalištu Joza Ivakić. Povod je bio...

Aktualnoprije 13 sati

Predstavljena knjiga Francesco Petrarca “Uspinjanje na Mont Ventoux”

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima večeras je predstavljena knjiga “Uspinjanje na Mont Ventoux” prevoditelja i autora Ante Pavelića....

Slavonijaprije 14 sati

Ivankovčanima 11 odličja na Kupu sv. Nikole

U Varaždinu je održan 16. Kup sv. Nikole, međunarodni karate turnir na kojemu je nastupilo 544 natjecatelja iz 48 klubova...

Aktualnoprije 15 sati

Klub mladih božićnu će predstavu ipak izvoditi uživo

Zbog pandemije, volonteri Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, odnosno članovi njihovog Kluba mladih svoju su, već tradicionalnu božićnu predstavu, trebali...

Aktualnoprije 16 sati

Župan Damir Dekanić ugostio kanadskog veleposlanika Alana Bowmana

Župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić primio je u radni posjet veleposlanika Kanade, Njegovu Ekselenciju Alana Bowmana. Tom su...

Temaprije 18 sati

Članica vinkovačke Udruge TRN Helena Šušković finalistica prvog gastro natjecanja za osobe s invaliditetom “Amorova žlica”

“Amorova žlica” – za društvo jednakosti, naziv je prvog gastronomskog natjecanja za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj održanog proteklog vikenda....

Najčitanije