U Hotelu Slavonija večeras je održana jedna zanimljiva večer “Druženje u predvečerje”. Druženje su organizirali Hotel Slavonija Kavana i Restoran Orion i Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima.

Glavnu ulogu imali su učenici prvih razreda Gimnazije Matije Antuna Reljkovića koji su ovoga puta čitali poeziju vinkovačkog pjesnika i književnika Dionizija Švagelja. Stihove su vinkovački gimnazijalci recitirali uz glazbenu pratnju Tamburaškog sastava “San” i koji je večeras odsvirao i nekoliko pjesama posvećenih Vinkovcima.

Sve nazočne pozdravio je dr. Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima i sin pokojnog Dionizija istaknuvši zadovoljstvo što su je još jednom okupili na tradicionalnom druženju. Zahvalio se profesorima i učenicima Gimnazije što su večeras odlučili recitirati poeziju njegovog oca te što sudjeluju i podržavaju ovaj projekt Matice hrvatske Vinkovci. Riječi zahvale uputio je i članovima TS “San”.

Dionizije Švagelj, pjesnik, književnik, svestrani znanstveni djelatnik rodio se 15. rujna 1923. u Vinkovcima. Pučku školu završio je 1933., a Vinkovačku gimnaziju 1941. Studirao je za vrijeme rata na Filozofskom fakultetu u Zagrebu narodnu književnost i jezik, diplomirao je 1946.

Dionizije Šavgelj je bio svestrani publicista, istraživač, umjetnik, znanstvenik, urednik brojnih stručnih, znanstvenih i kulturnih publikacija. Pisao je o svim poznatim Vinkovčanima, Vinkovačkim gimnazijalcima a isto tako Šokcima i Slavoncima. Njegov doprinos slavonskoj i hrvatskoj kulturi, publicistici, književnosti, novinarstvu, pedagoškom i drugom stručnom radu teško da će ikada biti nadmašen.