Kontaktirajte nas

Vijesti

Državno natjecanje najboljih učenika hrvatskih srednjih strukovnih škola

Objavljeno

-

Danas i sutra u Poljoprivredno šumarskoj školi Vinkovci održava se Državno natjecanje najboljih učenika hrvatskih srednjih strukovnih škola Obrazovnog sektora poljoprivrede, prehrane i veterine. Svečano otvaranje uproiličeno će biti u prostoru škole s početkom u 15 sati. U natjecanju sudjeluje 40 učenika iz 27 srednjih strukovnih škola Republike Hrvatske. Uz učenike koji se natječu i njihove mentore, svečanom otvaranju će biti nazočna predstavnica Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih viša stručna savjetnica Dragica Vrgoč te ugledni predstavnici Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije.

Aktualno

Dogovoren novi sustav PDV-a, ministar Marić upozorava kako se mora paziti na niz čimbenika

Objavljeno

-

Napisao/la

    6 pregleda

Uvođenje novih, sniženih stopa PDV-a u Hrvatskoj zahtijeva raspravu i dubinsku analizu prije bilo kakve odluke, rekao je u ministar financija Zdravko Marić nakon što je na Vijeću EU-a usuglašeno stajalište o ažuriranju postojećih pravila o PDV-u koje će zemljama članicama omogućiti više fleksibilnosti.

“S obzirom na izdašnost PDV-a kao izvora proračunskih prihoda, bilo kakvo zadiranje u njega zahtijeva jednu raspravu i dubinsku analizu prije bilo kakvog konačnog stava”, rekao je Marić odgovarajući na novinarsko pitanje na koje bi kategorije proizvoda i usluga Hrvatska mogla uvesti snižene stope PDV-a.

Ministri financija država članica postigli su suglasnost o novim pravilima kojima se ažurira popis roba i usluga za koje su dopuštene snižene stope PDV-a, a Vijeće je također odlučilo ograničiti broj stavki na koje se snižene stope mogu primijeniti kako bi se spriječilo širenje sniženih stopa.

Prema postojećim pravilima, dopuštena je jedna standardna stopa od najmanje 15% te snižena stopa od 5%.

Po novim pravilima, države članice bi mogle imati dvije zasebne snižene stope u iznosu između 5% i standardne stope, jedno izuzeće, tzv. nultu stopu, jednu sniženu stopu između nula posto i iznosa sniženih stopa.

Novim pravilima ažurirat će se popis robe i usluga na koje sve države članice mogu primjenjivati snižene stope PDV-a. Novi proizvodi i usluge koji se dodaju na popis uključuju one kojima se štiti javno zdravlje, koji su povoljni za okoliš i podupiru digitalnu tranziciju.

Ministar Marić objašnjava da se kod zadiranja u sustav PDV-a mora voditi računa o više čimbenika. Između ostaloga, to je vrlo izdašan prihod državnog proračuna. Kod snižavanja stopa nastoji se doprijeti do građana s nižim primanjima, što ne polučuje uvijek željeni učinak. Marić navodi primjer snižavanja PDV na lijekove bez recepta, na svježe meso i ribu, povrće i voće, gdje potrošači nisu osjetili skoro nikakvo smanjenje cijena.

“Pratili smo iz mjeseca u mjesec kretanja i utvrdili da je kod nekih od tih proizvoda u prvom koraku došlo do snižavanja cijena, ali ne u potpunosti u visini snižene stope PDV-a, a kod nekih proizvoda uopće nije došlo do smanjenja cijena, dapače, došlo je do njihova rasta. Stoga ću uvijek biti vrlo oprezan kada komentiram PDV jer smo svi skupa u ministarstvu financija svjesni njegove važnosti i njegove specifičnosti”, rekao je Marić.

Dogovor ministara financija stupit će na snagu nakon što Europski parlament objavi svoje mišljenje, koje Vijeće može, ali i ne mora uvažiti.

Nastavi čitati

Vijesti

Na stručnoj praksi u španjolskoj Sevilli učili o konjima i cvijeću

Objavljeno

-

Napisao/la

    63 pregleda

Devet učenika Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, obrazovnih programa cvjećar, agrotehničar i poljoprivredni tehničar fitofarmaceut, bilo je dva tjedna na stručnoj praksi iz područja cvjećarstva i konjogojstva u Sevilli u Španjolskoj na prvoj od tri mobilnosti u okviru Erasmus+ projekta GoAgro.

Šest je učenika na tri različite ergele stjecalo vještine pravilne skrbi o konjima, obuci konja i organizaciji rada ergele u turističke svrhe – lonžirali su ih, hranili, čistili, jahali, promatrali pružanje hitne veterinarske skrbi i pomagali posjetiteljima ergela učiti jahati. Ovo im je iskustvo, priča projektna koordinatorica Rejhana Nuhanović Tadijan, svakako bilo od neizmjerne važnosti, budući da i sami imaju konje na svojim imanjima, a ovdje nemaju mjesta za neposredno iskustvo na stručnoj praksi iz područja konjogojstva, jer škola nema svoju ergelu i vježbe se provode uglavnom kroz stručne posjete.

Na ovaj način su svakodnevno radili uz mentore na ergelama čitava dva tjedna i toliko im se svidjelo da su se u suzama rastali od poslodavaca, ali i svojih konja s kojima su se povezali. Imali su sreću da se tijekom njihova boravka održavao i SICAB, međunarodni sajam konja, na koji u ih poslodavci pozvali kao goste, i učenici su mogli u potpunosti uživati u ovoj neponovljivoj prilici”, istaknula je Nuhanović Tadijan.

Osim njih, u mobilnost su prvi puta u Poljoprivredno šumarskoj školi uključeni i učenici trogodišnjeg smjera cvjećar, uključujući i učenicu koja je u Španjolsku išla s osobnim asistentom. Cilj je bio promicati inkluziju učenika s poteškoćama i pružiti svima priliku za usavršavanje svojih vještina na međunarodnoj razini. Njih su troje u dva vrtna centra u Sevilli učili o dendrološkim vrstama specifičnima za to područje, uočili razlike u uzgoju i njezi bilja, dekorirali izložbeni prostor tijekom adventa, pomagali u prodaji i radili sve ostale tekuće poslove uz nadzor svojih mentora.

Osim stručnog usavršavanja mobilnost je ključna i za razvoj drugih važnih vještina potrebnih za svijet rada, a koje ne bi imali prilike steći u svom uobičajenom radnom okružju. Tako su komunicirali na engleskom jeziku, učili su i osnove španjolskoga i položili ispit, samostalno su putovali na radno mjesto u novom velikom gradu, na svojim su radnim mjestima radili u internacionalnim timovima i surađivali su učenicima iz drugih država, vodili su računa o točnosti i primjerenom odnosu prema poslodavcu itd. U slobodno vrijeme upoznavali su se sa španjolskom kulturom.

Put je bio super, kao i dolazak u Sevillu. Rad u ergeli je bio odličan te učenje novih stvari poput jahanja, hranjenja te trening s konjima. Konji su u potpunosti drugačiji od naših, kao i sam pristup njima. Posjetili smo mnoge znamenitosti i upoznali djelić španjolske tradicije. Ponovila bih ovo predivno životno iskustvo”, podijelila je svoje doživljaje Valentina, učenica 3.e razreda.

Istog je razmišljanja i učenik 2.f razreda Marin koji je napomenuo kako je praska u Španjolskoj nešto najbolje što mu se dogodilo u životu.

Radio sam s biljkama cijelo vrijeme, upoznavao nove vrste i upoznao rad vrtnog centra. Ljudi s kojima sam radio bili su također jako dragi i mentorica je bila zadovoljna našim radom. Mislim da bi svatko trebao barem jednom u životu iskusiti ovako nešto”, poručio.

Na proljeće ih čekaju još dvije mobilnosti – u Portugal na OPG-e i u Francusku u suvremenu poljoprivrednu školu, u kojima će sudjelovati još 20 učenika i jedan nastavnik na aktivnosti job shadowinga.

Sretni smo što i u ovim otežanim uvjetima pandemije uspješno provodimo planirane mobilnosti i omogućujemo svojim učenicima usavršavanje iz područja koja ih najviše zanimaju i koja su njihova budućnost”, zaključila je koordinatorica.

Nastavi čitati

Aktualno

Po dnevnu dozu vitamina C i D na vinkovačku tržnicu i pod zubatim suncem

Objavljeno

-

Napisao/la

    71 pregleda

Smrznuti obrazi, kape, rukavice, šal jutros su bili obvezna oprema na minusu koji je uz zubato sunce okupao vinkovačku tržnicu. Ponuda i posjeta slabija nego inače no s obzirom na to da je srijeda, radni dan i još k tome živa ispod ništice još su nam samo pingvini nedostajali za pasti u nesvijest.

Umjesto njih, kupce pozdravljaju zanimljivi snjegovići, nasmijani kao i prodavači koji su već godinama, radeći na tržnici, navikli na ekstremne uvijete, ali i na rutinu Vinkovčana. Više žale što je pijaca slaba i ne miriše na trženje, a Božić samo što nije. Konkurencija i dostupnost trgovačkih centara ipak je cijenu stavila ispred kvalitete no, oni najvjerniji ni danas nisu izostali, pa makar za čašicu razgovora.

„Kupci nam zimi stižu oko devet. Naspavaju se, popiju kavu, razbude se ili skoknu s posla,” kaže nam vlasnik obrta s cvijećem koji je ponudu prilagodio blagdanskoj potražnji. Vazdazelene grane igličastog drveća za božićne aranžmane ponudio je po cijeni od 5 do 15 kuna, ovisno o veličini, a adventski aranžmani za stol ili groblje kreću se od 50 do 100 kuna. Nudi i lukovice proljetnica među kojima se ističu tulipani jer sad je vrijeme staviti ih u zemlju. Jednako je i na susjednom štandu na kojem je ponuda također raznolika, a gospođa je uz adventske vijence ponudila i zanimljive ukrase za stol sa živim voćem te raskošne aranžmane s anđelima. Ne nedostaje ni ukrasa za bor odnosno blagdansko uređenje doma u 3D printu po cijeni od desetak do petnaestak kuna po komadu. I štand sa žaruljama je postojan kao i svake godine i cjenovno su prihvatljive.

Uz svježe domaće sezonsko povrće među kojim prevladava kupus, kelj, špinat i grincajg, s Juga su stigle prekrasne mandarine i ostali agrumi, izvor C vitamina u zimsko vrijeme pandemije. Ne nedostaje ni sušenih jadranskih smokava koje su zdrava alternativa božićnim slasticama, a kilogram se kreće oko 60 kn. Med i proizvodi od aronije su zimi neizostavni u našim kućanstvima, a najsigurnije ih je nabaviti na tržnici od domaćih medičara. Svak već ima svoje mjesto, a šala ne nedostaje. Zanimljivo je kako ni jedan razgovor, uobičajeni pri susretu na tržnici, ne protječe bez teme cijepljenja, koronavirusa i covid potvrda, a razmjena mišljenja i stavova koji su uglavnom podijeljeni završava uz uvažavanje, pozdrav i nadu kako će sve brzo proći.

 

Prebacujemo se stoga na najbrojniju ponudu. Za srce se jedu orasi, za mišiće lješnjaci, a za oštar um bademi. Orašasti plodovi, sezonski i domaći, mljeveni ili samo očišćeni, stižu baš u vrijeme pripreme božićnih kolača, pa tako ni ove srijede ne nedostaje zdravih jesenskih plodova. I pokoji suhi kolač od šapa do breskvica ukrade pozornost, iako ne bi smio. Cijena oraha i lješnjaka kreće se oko 80 kuna po kilogramu kuna dok je mak nešto jeftiniji, do 70 kuna po kili.

Naišli smo i na domaće kokice koje još rijetki popularno „kokaju” na štednjaku u posudi s poklopcem, a naši stari su znali da dobro kokanje odnosno pucanje ovisi o količini vlage u zrnima. Stoga držanje cijelih zrna kukuruza kokičara u hladnjaku nije preporučeno, doznajemo od baka koje ih nude na svojoj tezgi. Iako rijetko, nađu se ondje i prepeličja jaja, pravi eliksir imuniteta i lijek kod kancerogenih bolesti, a prodavač ističe, kako je provjereno.

Da je u tijeku vrijeme svinjokolja potvrđuje i izdašna ponuda domaće mljevene slatke i ljute paprike, odnosno češnjak čija se cijena kreće od 35 do 40 kuna po kilogramu. Kraljica voća, jabuka, najzastupljenija je u ponudi vinkovačke tržnice kada je riječ o kasnoj jeseni. Bilo kako bilo, do Božića je, rekli bi Vinkovčani, ostalo još pet pijaca. Kada se zahukta posljednji tjedan i ondje će se tražiti domaći proizvod više, a za vjerovati je će na Badnjak koji ove godine pada u petak, biti bogato i veselo kako to samo zna biti na vinkovačkoj pijaci.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 4 minute

Dogovoren novi sustav PDV-a, ministar Marić upozorava kako se mora paziti na niz čimbenika

Uvođenje novih, sniženih stopa PDV-a u Hrvatskoj zahtijeva raspravu i dubinsku analizu prije bilo kakve odluke, rekao je u ministar...

Vijestiprije 1 sat

Na stručnoj praksi u španjolskoj Sevilli učili o konjima i cvijeću

Devet učenika Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, obrazovnih programa cvjećar, agrotehničar i poljoprivredni tehničar fitofarmaceut, bilo je dva tjedna na stručnoj...

Aktualnoprije 3 sata

Po dnevnu dozu vitamina C i D na vinkovačku tržnicu i pod zubatim suncem

Smrznuti obrazi, kape, rukavice, šal jutros su bili obvezna oprema na minusu koji je uz zubato sunce okupao vinkovačku tržnicu....

Aktualnoprije 5 sati

Župan Dekanić primio vinkovačkog MMA borca Maria Žgelu

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić danas je u maloj županijskoj vijećnici primio vinkovačkog MMA borca iz kluba Valens Maria Žgelu i...

Vijestiprije 6 sati

Na ovogodišnjoj 26. likovnoj radionici Dječjeg doma Sv. Ana sudjelovalo 7 umjetnika

„Ljubav je to s kojom se čovjek rodi, a ono što se dogodi na samoj radionici stvar je izazova i...

Aktualnoprije 6 sati

U Hrvatskoj zaražena nova 4751 osoba, 54 umrle

Koronavirus je u Hrvatskoj potvrđen kod nove 4751 osobe, a 54 zaražene su umrle u protekla 24 sata, priopćio je...

Aktualnoprije 7 sati

Jurio autocestom 239 km/h

Policijski službenici Postaje prometne policije Vinkovci su u ponedjeljak, oko 22 sata na autocesti Zagreb-Lipovac, kod čvora Spačva, zatekli vozača...

Aktualnoprije 7 sati

Na koronavirus u županiji pozitivno 126 osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 126 novih  pozitivnih osoba  na COVID-19...

Najčitanije