30 C
Vinkovci
Srijeda, 25. svibnja 2022.

Dugih 30 godina je prošlo od pogibije branitelja Joze Budima, Ivice Šimunića i Branka Kovača

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
Polaganjem vijenca i svijeća ispred spomenika žrtvama Domovinskog rata i na groblju u Tovarniku započelo je obilježavanje 30. obljetnice pogibije trojice branitelja pripadnika 2. bojne 109. brigade: Joze Budima, Ivice Šimunića i Branka Kovača.

Nakon svete Mise u Đeletovcima, kod spomen obilježja u šumi Bradarica, zajedno s načelnikom Općine Tovarnik Anđelkom Dobročincem, ratnim zapovjednikom 2. bojne 109. brigade Ivanom Grčićem, zamjenikom zapovjednika 2. bojne 109. brigade Jakovom Milanovićem i nazočnim braniteljima položen je vijenac i upaljene su svijeće.

“Obilježavanje ove obljetnice obvezuje nas preživjele da se žrtva svih koji su dali svoj život za slobodnu domovinu Hrvatsku nikada ne smije zaboraviti”, poručio je Vjekoslav Belajević, načelnik Općine Nijemci.

Stradali pripadnici 2. bojne 109. brigade ZNG-a Vinkovci poginuli su tijekom izviđanja 1992. godine, dok su dvojica pripadnika specijalnih postrojbi iz Međimurja bili su zarobljeni i nakon četiri mjeseca zatočeništva oslobođena u najvećoj razmjeni zarobljenika, u kolovozu 1992. godine u Nemetinu.

Uz obitelj i rodbinu poginulih branitelja, vijenac i svijeće su položili i general bojnik Željko Živanović u ime Ministarstva obrane RH i Stevo Culej izaslanik Ministarstva branitelja RH. U ime Vukovarsko-srijemske županije vijenac su zajednički vijenac položili zamjenik župana Franjo Orešković, Dubravko Stojačić, načelnik PP Otok u ime PU Vukovarsko-srijemske i Milan Draženović, član savjeta branitelja Župana VSŽ.

Svetu misu i molitvu predvodio je vlč. Patrik Križanac, župnik Župe Sv. Katarina djevica i mučenica – Nijemci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno