23 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

Dunav raste, zatvoren Otok športova u Vukovaru

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Hrvatske vode Osijek obavijestile su građane da se danas zbog porasta vodostaja Dunava za promet zatvara “Otok športova” u Vukovaru. Djelatnici Hidrogradnje, navodi se, postavljanjem vrata-barijere na siguran način zatvorit će mjesta gdje voda stvara poteškoće.

Vrhunac vodenog vala na Dunavu očekuje se sutra kod Batine gdje je, prema podacima DHMZ, danas u 16 sati vodostaj bio 636 cm dok je jučer u isto vrijeme bio 628 cm. Danas u 16 sati u Vukovaru vodostaj je bio 571 cm, a jučer u isto vrijeme bio je 550 cm.

Foto: VSŽ

Iako je stanje na vodotoku Dunava kroz Vukovarsko-srijemsku županiju pod kontrolom, kako bi se na vrijeme definirale sve eventualne potrebne aktivnosti i mjere zaštite, na poziv vukovarsko-srijemski župana Damira Dekanića jučer je u Vinkovcima održana sjednica županijskog Stožera civilne zaštite.

Predstavnici Hrvatskih voda izvjestili su o kretanju vodostaja i stanju zaštitne infrastrukture te spremnosti hitnih službi i tehnike ovlaštenih pravnih osoba koje provode mjere odbrane od poplave. Sve pripremne radnje, moglo se čuti, Hrvatske vode odradile su na vrijeme, a Vukovar i naselja nizvodno utvrđena su nasipima. Nasipi su u dobrom stanju i ne očekuju se problemi.

Vodostaj Dunava raste zbog obilnih padalina na uzvodnom dijelu vodotoka Dunava i njenih pritoka, istaknuto je. Veliki vodeni val koji dolazi iz Njemačke, nakon Austrije u sljedećim danima ući će u Mađarsku te je pretpostavka da će zadržati vodostaj Dunava na visokim razinama još sigurno dva tjedna. Sa sjednice je upućeno i upozorenje svima koji plove Dunavom da prilagode brzinu te obrate pozornost na sve ono što Dunav nosi velikom brzinom.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno