Kontaktirajte nas

Vijesti

Dundo Hrvoje Ivušić: Vinkovačke jeseni su broj 1

Objavljeno

-

Hrvoje Ivušić iz Župe Dubrovačke, popularni dundo Hrvoje, na Vinkovačke jeseni stigao je 38. put, iako mu, kaže, domaćini priznaju i one tri ratne godine kada nije bio jer nije mogao, pa mu oni broje 41 godinu.

„Oni mi broje 41, ali ja računam 38. Prvi put sam došao 1981. godine na 16. Jeseni, a 1994. godine sam počeo dolaziti i na Folklorne večeri i od tada svake godine dolazim dan uoči početka Folklornih večeri i ostajem do kraja. Prošle godine nije me ni pandemija omela da ne dođem. Na drugim manifestacijama na koje isto idem, prošle godine nisam bio, ali na Vinkovačkim jesenima jesam. Vinkovačke jeseni su broj jedan”, ističe Hrvoje Ivušić.

Ljubav prema folkloru, kaže nešto je što traje od djetinjstva. Stjecajem okolnosti, zbog bolesti, nije zasnovao svoju obitelj, a iz istoga razloga nikada nije i sam bio aktivan folkloraš, ali je folklor pretvorio u svoju zanimaciju u slobodno vrijeme i u tome je našao svoje zadovoljstvo. Sada je ušao u 72. godinu, a dokle god bude mogao, kaže, posjećivat će smotre folklora.

„Folklor je moj život, moj slobodni život. Kako bih vam rekao: završile su Vinkovačke jeseni već misliš na sljedeće. Dođeš, sjedneš i jednostavno uživaš”, kaže naš sugovornik.

Kroz sve te godine, naravno, dobro se upoznao s folklorom cijele Hrvatske. Iako će uvijek na prvo mjesto staviti svoju Župu Dubrovačku, ipak, folklor svakog kutka Hrvatske za njega je jednako vrijedan i nema riječi kojima bi se opisalo to bogatstvo. Jednako, kaže, cijeni i izvorni i koreografirani folklor jer kaže, folklor je folklor.

Financijski ta putovanja i boravak na smotrama nisu mala stvar, međutim, kao i u Vinkovačkim jesenima, koje mu snose sav trošak već 13 godina, tako su ga prepoznali i na ostalim manifestacijama i smotrama koje posjećuje.

„To je njihova moralna stvar, ja nemam s tim ništa. Oni smatraju da tako treba, a meni je, naravno, dobro i hvala im. Ali i da nije tako ja bih svejedno došao, kao što sam i ranije dolazio”, ističe Hrvoje Ivušić, dundo Hrvoje.

Mladima dundo Hrvoje poručuje da se u što većem broju uključe u folklor jer je biti član nekoga KUD-a, plesati, pjevati, svirati, družiti se, putovati, jedno je veliko bogatstvo u životu.

Njegov KUD iz Župe Dubrovačke, inače, stiže u subotu na Međunarodnu smotru izvornoga hrvatskog folklora na kojoj nastupaju 3. po redu, a u nedjelju su onda u Svečanom mimohodu 56. Vinkovačkih jeseni kao 52. KUD.

Aktualno

17 novih slučajeva u županiji, u samoizolaciji 149 učenika

Objavljeno

-

Napisao/la

    233 pregleda

Županijski stožer javlja kako je, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 17 novih pozitivnih osoba na COVID-19, potvrđene PCR testiranjem (4 osobe iz Borova, 3 iz Vukovara, po 2 osobe iz Županje i Novih Mikanovaca, po 1 osoba iz Andrijaševaca, Bobote, Cerića, Otoka, Rajeva Sela i Rokovaca). Preminula je jedna osoba.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 13009, od kojih se 12607 oporavilo, a ukupno je preminulo 266 osoba.

Trenutno je u županiji 21 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 269 osoba te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 88815. U samoizolaciji se na području županije nalaze 244 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 2 su pozitivne osobe iz sustava zdravstva ( 1med. sestara / tehničar i 1 ostali zdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva nalaze se 2 radnika (1 med.sestra/tehničar i 1 drugi zdravstveni radnik).

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 10 nastavnika i 32 učenika. U samoizolaciji se nalazi 8 nastavnika i 149 učenika.

Nastavi čitati

Aktualno

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

Objavljeno

-

Napisao/la

    427 pregleda

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno je popisano više od 652.000 građana, objavio je Državni zavod za statistiku.

Pregled broja samopopisanih građana pokazuje kako se najviše građana samopopisalo u Gradu Zagrebu, 208.148, a najmanje, njih 4.010, u Ličko-senjskoj županiji.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada se samopopisalo 13.429 građana.

U prvoj fazi provedbe Popisa, do 26. rujna 2021., građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo. Takav način samopopisivanja omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara.

Nastavi čitati

Aktualno

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Objavljeno

-

Napisao/la

    498 pregleda

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i eksplozivna sredstva, podsjećaju  iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, koja u protekla dva tjedna bilježi preuzimanje veće količine oružja i eksplozivnih sredstava.

Kako se navodi, od 6. do 19. rujna policijski službenici protueksplozijske zaštite Policijske uprave vukovarsko-srijemske su u 4 slučaja dragovoljne predaje i 7 slučajeva pronalaska oružja i eksplozivnih sredstava preuzeli te predmete od građana, koji su željeli ostati anonimni.

Policija je preuzela vojni eksploziv (100 g), osvjetljavajuću minobacačku minu, dvije minobacačke granate, pet ručnih bombi,  dvije automatske puške, jedna puška „kubura“, 10 komada spremnika za automatsku pušku, 990 raznovrsnih komada streljiva. Preuzeta minsko eksplozivna sredstva pohranjena su u skladište do uništenja.

“Nazovite policiju na broj 192, predajte ilegalno oružje i učinite svoje okruženje sigurnim”, poručuju još jednom iz policije.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 21 minuta

17 novih slučajeva u županiji, u samoizolaciji 149 učenika

Županijski stožer javlja kako je, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 17 novih pozitivnih osoba na...

Aktualnoprije 15 sati

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno...

Aktualnoprije 15 sati

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i...

Aktualnoprije 16 sati

Od ponoći nove cijene goriva

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin...

Aktualnoprije 16 sati

U Vinkovcima nikad veći zabavni park

Uspješno su održane 56. Vinkovačke jeseni, a na nekoliko lokacija u gradu Vinkovčani, Vinkovčanke i njihovi gosti uživali su u...

Aktualnoprije 17 sati

Petar Tomić više nije trener prve momčadi Cibalije

Na službenom Facebook profilu HNK Cibalia Vinkovci upravo je objavljeno priopćenje u kojem se navodi da braća Tomić više nisu...

Aktualnoprije 18 sati

Sufinanciranje troškova putovanja vlakom redovitim studentima

Vukovarsko-srijemska županija će od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine ili do utroška predviđenih novčanih sredstava, sufinancirati prijevoz vlakom...

Aktualnoprije 19 sati

U Hrvatskoj 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, umrlo 14 osoba

U posljednja 24 sata potvrđena su 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 14 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer...

Najčitanije