7 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. prosinca 2022.

Dundo Hrvoje Ivušić: Vinkovačke jeseni su broj 1

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Hrvoje Ivušić iz Župe Dubrovačke, popularni dundo Hrvoje, na Vinkovačke jeseni stigao je 38. put, iako mu, kaže, domaćini priznaju i one tri ratne godine kada nije bio jer nije mogao, pa mu oni broje 41 godinu.

„Oni mi broje 41, ali ja računam 38. Prvi put sam došao 1981. godine na 16. Jeseni, a 1994. godine sam počeo dolaziti i na Folklorne večeri i od tada svake godine dolazim dan uoči početka Folklornih večeri i ostajem do kraja. Prošle godine nije me ni pandemija omela da ne dođem. Na drugim manifestacijama na koje isto idem, prošle godine nisam bio, ali na Vinkovačkim jesenima jesam. Vinkovačke jeseni su broj jedan”, ističe Hrvoje Ivušić.

Ljubav prema folkloru, kaže nešto je što traje od djetinjstva. Stjecajem okolnosti, zbog bolesti, nije zasnovao svoju obitelj, a iz istoga razloga nikada nije i sam bio aktivan folkloraš, ali je folklor pretvorio u svoju zanimaciju u slobodno vrijeme i u tome je našao svoje zadovoljstvo. Sada je ušao u 72. godinu, a dokle god bude mogao, kaže, posjećivat će smotre folklora.

„Folklor je moj život, moj slobodni život. Kako bih vam rekao: završile su Vinkovačke jeseni već misliš na sljedeće. Dođeš, sjedneš i jednostavno uživaš”, kaže naš sugovornik.

Kroz sve te godine, naravno, dobro se upoznao s folklorom cijele Hrvatske. Iako će uvijek na prvo mjesto staviti svoju Župu Dubrovačku, ipak, folklor svakog kutka Hrvatske za njega je jednako vrijedan i nema riječi kojima bi se opisalo to bogatstvo. Jednako, kaže, cijeni i izvorni i koreografirani folklor jer kaže, folklor je folklor.

Financijski ta putovanja i boravak na smotrama nisu mala stvar, međutim, kao i u Vinkovačkim jesenima, koje mu snose sav trošak već 13 godina, tako su ga prepoznali i na ostalim manifestacijama i smotrama koje posjećuje.

„To je njihova moralna stvar, ja nemam s tim ništa. Oni smatraju da tako treba, a meni je, naravno, dobro i hvala im. Ali i da nije tako ja bih svejedno došao, kao što sam i ranije dolazio”, ističe Hrvoje Ivušić, dundo Hrvoje.

Mladima dundo Hrvoje poručuje da se u što većem broju uključe u folklor jer je biti član nekoga KUD-a, plesati, pjevati, svirati, družiti se, putovati, jedno je veliko bogatstvo u životu.

Njegov KUD iz Župe Dubrovačke, inače, stiže u subotu na Međunarodnu smotru izvornoga hrvatskog folklora na kojoj nastupaju 3. po redu, a u nedjelju su onda u Svečanom mimohodu 56. Vinkovačkih jeseni kao 52. KUD.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno