14 C
Vinkovci
Četvrtak, 28. rujna 2023.

Đurđevo na Borincima uz zaziv Božjeg blagoslova na konje i jahače

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Na putu dugom sedam kilometara, svetačke blagdane Jurjevo i Markovo pozdravili su ulicama Vinkovaca jahači i zaprege koje devetu godinu, u sklopu tradicijske manifestacije “Od Đurđeva do Markova”, krajem travnja okuplja Udruga Naši Borinci.

I sedmomjesečni Borna uči što je tradicija još iz kolica.

„Manifestacijom je želja vratiti nas u povijest i oživjeti stari slavonski običaj, kad su naši stari na svetog Jurja zazivali blagoslov konja, a na svetog Marka blagoslivljali polja. Cilj je ispunjen. Zahvaljujemo se i dragom Bogu na ovako lijepom vremenu, konjanicima i svim gostima na lijepom odzivu”, kaže u ime domaćina Robert Rihtar, predsjednik i organizator.

Jedinstveni događaj na istoku Hrvatske, Naši Borinci organiziraju od 2014. godine u želji promocije povijesnih i kulturnih vrijednosti vinkovačkog kraja pa otuda i inicijativa oživljavanja tradicijskog blagoslova konja i polja koji konjanicima i poljoprivrednicima puno znači jer suvremeni način života ne umanjuje snagu Božjeg prsta.

Prepoznali su to crkveni, gradski i županijski oci kao i vinkovačka Turistička zajednica koji od početka podupiru manifestaciju Od Đurđeva do Markova.

“Lijepa tradicija na prekrasnom mjestu zahvaljujući našim Borinčanima koji ovaj prostor održavaju i stvaraju jednu jako lijepu priču radeći puno toga. Hvala im što nas okupe ovim povodom i drže do tradicije jer lijepo je vidjeti ovakve kadrove i uživati sa sugrađanima u divnom prostoru…Još ovakav prekrasan dan, znači da su se dobro molili. Pozivam sve ovih dana da prošetaju ili se provozaju biciklom barem na minut ovdje do kapelice”, poručio je gradonačelnik Ivan Bosančić družeći se s Borinčanima i njihovim gostima.

Podsjetimo, Udruga je 2013. godine obnovila kapelicu koja datira iz 13. stoljeća i tada inicirala jedinstveni blagoslov. Ondje je, i ove nedjelje, počeo svečanim misnim slavljem kojeg je predvodio vlč. Ladislav Dort, župnik Župe Srca Isusovog.

Njegujemo tradiciju, pokazujemo naše konje i stvlajmo ih pod Božju zaštitu, složni su vlasnici životinja.

Uslijedio je pravo slavonsko veselje uz nastup KUD-ova Šumari i Golubica, nakon kojih su organizatori već tradicionalno počastili uzvanike i sudionike ručkom na Borincima, na kojima se ove godine u kotluši kuhao grah.

“Cilj je očuvati i obnoviti stare slavonske običaje iz davnina jer dobro znamo kako su slavonskom seljaku nekad zemlja i stoka bili sve u životu”, poručuje Rihtar uz poziv na blagoslov polja za dva dana.

Spomendan sv. Marka, evanđeliste slavi se u utorak 25. travnja za kada je planiran blagoslov polja na istom mjestu s početkom u 17 sati. Njemu se, govori predaja, puk utječe protiv nevremena, munje, tuče, nepripravne smrti te za dobro vrijeme i još bolju žetvu.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno